"Veli harcamaları AKP döneminde arttı"

Eğitim-Sen, 2010-2011 eğitim öğretim yılında velilerinin yapacağı ortalama eğitim harcamalarının AKP iktidarı döneminde arttığını belirtti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.09.2010 - 15:06

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) 2010-2011 eğitim öğretim yılında öğrenci velilerinin yapacağı ortalama eğitim harcamaları araştırma sonuçlarını açılayarak eğitim harcamalarının öğrenci velilerini zorlayacağını ifade etti.
 

"Eğitim parasızdır ifadesine 3 bin bin 131 TL çelişki gösteriyor"

Her geçen yılda bir önceki yıla göre eğitim masraflarının arttığı ve giderek bozulan gelir dağılımıyla öğrenci velilerinin bütçesinin ciddi anlamda zorlandığı belirtilen açıklamada "Eğitim hakkının uzun süredir bir hak olmaktan çıkıp, parası olanın yararlanabildiği bir 'fırsat' haline dönüştürüldüğünün en somut göstergesi, öğrenci velilerinin her yıl çocukları için yapmak zorunda oldukları eğitim harcamalarıdır. Öğrenci velileri, her eğitim-öğretim yılında olduğu gibi, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında da çocuklarının daha iyi eğitim alması için 'ekonomik fedakârlık' yapacak, ilköğretimde çocuğu olan her veli, yıl boyunca ortalama 3.131 TL harcama yapmak zorunda kalacaktır. Anayasanın 42. maddesinde 'ilköğretimde eğitim parasızdır' ifadesi yer almasına rağmen, bir ilköğretim öğrenci velisinin bir yılda ortalama 3.131 TL eğitim harcaması yapacak olması büyük bir çelişki olarak karşımıza çıkmaktadır" denildi.

İlköğretim öğrencilerini baz alarak çıkarılan 2010-2011 eğitim öğretim yılında velilerin yapacağı harcama tutarlarını 3 bin 131 TL olarak açıkladıkları harcamalar şöyle:
"Öğrenci Başına Yapılan Yıllık Ortalama Harcama Miktarı (TL): Kayıt Parası ("gönüllü bağış") 300 TL, Servis Ücreti (8 aylık) 1500 TL, Katkı payı 100 TL, Etüt ya da kurs 420 TL, Kantin harcamaları 180 TL ve diğer okul malzemeleri ( çanta, okul kıyafeti, karne parası, paso, boyalar, sözlükler, kalemler, flüt vs)."
 

"Eğitim hak olmaktan çıkıp fırsat haline dönüştürülüyor"

Eğitim hakkının uzun süredir bir hak olmaktan çıkıp, parası olanın yararlanabildiği bir "fırsat" haline dönüştürüldüğünün en somut göstergesini öğrenci velilerinin her yıl çocukları için yapmak zorunda oldukları eğitim harcamaları olarak gösteren Eğitim-Sen, açıklamaya şöyle devam etti:
"Eğitim harcamaları okula öğrenciler ilk adımlarını atmadan başlamakta, 'gönüllü bağış' adı altında öğrenci velilerinden kayıt paraları istenmektedir. Okula yeni başlayacak bir çocuk için hemen her okulda "gönüllü olarak" alındığı iddia edilen kayıt parası, okulların bulunduğu semtlerin gelir durumuna göre değişmektedir.

İlköğretimde okuyan bir öğrencinin eğitim harcamalarına okul servisi masraflarını da eklediğimizde ortaya çıkan rakam birden yükselmektedir. Lisede okuyan öğrencilerin giyim ve ulaşım masrafları ile birlikte velilerin eğitim harcamaları daha da artarken, liselerde okuyan öğrencilerin büyük bir bölümünün üniversiteye hazırlık için en az iki yıl dershanelere gittiği dikkate alındığında, ortaöğretimde velilerin sırtındaki ekonomik yükün daha da arttığı görülmektedir. Bu rakamlara özel öğretmen, kurs ve dershane harcamalarının dahil olmaması, velilerin yapacağı eğitim harcamalarının büyüklüğünün burada belirtilenlerden daha da fazla olduğunu göstermektedir."
 

Eğitim harcamaları AKP döneminde 4,5 kat arttı

Eğitim harcamalarının her geçen yıl yükselmesi birçok velinin çocuklarını okuldan almasına neden olmakta, sırf ekonomik güçlükler nedeniyle her yıl binlerce çocuk ve gencin eğitim sisteminin dışına itilerek, çalışma yaşamı içinde "ucuz işgücü" haline getirildiği belirtilen Eğitim-Sen'in açıklamasında AKP hükümeti eleştirilerek, "2002-2003 eğitim öğretim yılında bir öğrenci velisinin yaptığı eğitim harcaması ortalama 720 TL iken, aradan geçen 8 yıllık AKP iktidarı döneminde bu rakam ortalama 3.131 TL'ye yükselmiş, başka bir ifade ile velilerin cebinden yapılan eğitim harcamaları son 8 yıl içinde yaklaşık 4,5 kat artmıştır. Belirtilen rakamın ortaya çıkardığı en somut gerçek, özellikle son sekiz yıl içinde Türkiye'de eğitimin ticarileşmesi ve özelleştirilmesi yolunda büyük yol alındığını göstermektedir. Son sekiz yılda merkezi hükümetin eğitimin finansmanı içindeki payı azalırken, halkın eğitimin finansmanına katkısı sürekli artmıştır" denildi.

 

"Eğitim harcamaları velilerin sırtına yıkılmamalı"

AKP'nin iktidarda olduğu son 8 yılın rakamlarına bakıldığında, artan öğrenci sayısına karşın MEB bütçesinin, ortaya çıkan ihtiyacı karşılayacak kadar artmadığı öne süren Eğitim-Sen son olarak ise son sekiz yıl içinde eğitime bütçeden ayrılan pay ve bu payların Milli Gelire oranına ilişkin, "AKP iktidarı eğitim politikalarında da sınıfta kalmıştır. Son yıllarda eğitime bütçeden ayrılan pay rakamsal olarak artmakla birlikte eğitimin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı fazla değişiklik göstermemiştir. Bütçe içinde sınırlı, ancak sosyal harcamalar içinde önemli bir paya sahip eğitim harcamaları, özel kesime yönelik kaynak olarak aktarılması nedeniyle ya azalmış ya da yerinde saymıştır. Özellikle 1990 sonrası ülke ekonomisini alt-üst eden krizlerin sıklaşması, ekonomide olduğu gibi eğitim hizmetlerinde de büyük yapısal sorunlara neden olmuş, çözüm olarak eğitimin ticarileştirilmesi, özelleştirilmesi, eğitim harcamalarının öğrenci ve velilerin sırtına yıkılması gibi sonuçlar ortaya çıkarmıştır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler