"Venedikte'te Bir Gece"

Venedik gecelerinde çapkın bir dükün maceralarını ve 19. yüzyılın sonlarındaki çalkantıları işleyen ''Venedik'te Bir Gece'' adlı operet, yarın seyirci karşısına çıkacak.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2009 - 09:02

"Venedik'te Bir Gece" adlı operet yarın izleyicileriyle buluşacak. Tanınmış Avusturyalı besteci Johann Strauss'un imzasını taşıyan yapıt, gondollar, görkemli kıyafetler ve onları süsleyen maskeleriyle Venedik'i, Başkent Ankara'ya taşıyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin yeni eserini Gürçil Çeliktaş sahneye koydu. Orkestrayı Şef Sunay Muratov'un yöneteceği yapıtın dekoru Tayfun Cebi'nin, kostümleri Nursun Ünlü'nün imzasını taşıyor. Koreografisini Nilgün Bilsel'in gerçekleştirdiği yapıtın ışık düzenini Tahsin Çetin yaptı.

Eserde, Urbino Dükü'nü Erdal Şen, Arda Doğan ve Barış Yanç dönüşümlü olarak canlandırırken, ''Caramello'' rolünde Murat Karahan ile Oğuz Sırmalı, ''Delacque'' rolünde ise Levent Akev ile Serhat Konukman seyirci karşısına çıkacak. Eserde, Ayşe Özkan, Dolunay Dilek, Volkan Şen, Umut Kosman, Serkan Kocadere, İnanç Makinel, Hülya Kazan, Tuğba Mankal, Selva Erdener, Seda Aracı, Candan Üstün, Sezin Kirişci, Bilge Yılmaz, Fatih Özkaya ile Eray Kocatürk de rol alıyor.

 

"Eşim deli dana oldu"

Gürçil Çeliktaş'ın rejisinde yapıtın eğlenceli yapısı korunurken, güncel ögeler de eklendi. Yapıtın bir sahnesinde, senatörler, eşlerinin çapkın dükün düzenlediği baloya gelemeyeceğini iletirken, ''eşim kuş gribi oldu'', ''benimki de deli dana oldu'' bu yüzyılın hastalıklarını mazeret olarak ileri sürüyor.

Yapıtta ayrıca bugünkü İtalya'dan vurgularla seyircinin o dönemle bugün arasında köprü kurarak eğlenmesini sağlayan ögeler de sunuluyor.

Uşaklar, aşçılar, görkemli konakların çalışanlarının etrafında halk sınıfı ile aristokrasi arasında giderek açılan uçurumu neşeli bir biçimde sahneye getiren yapıt, ince bir mizahi dille sınıfsal ayrılıkları da vurguluyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi kostüm tasarımcılarından Nursun Ünlü tarafından hazırlanan görkemli kostümler de esere renk katıyor. Gondollarla Venedik'in büyülü havası sahneye getirilirken, özellikle balo sahnesinde ön plana çıkan ve eserin farklı sahnelerinde de sık sık kullanılan maskeler ise değişik renklerde hazırlanan görkemli kostümleri süslüyor.
 

Prömiyeri Berlin'de gerçekleştirildi

Müzisyen bir ailenin 5 çocuğunun en büyüğü olarak 25 Ekim 1825'te Viyana'da dünyaya gelen Johann Strauss, tüm dünyada valsleri ile ün yaptı.

Babasının evi terk etmesi üzerine tamamen müziğe yönelen genç Strauss, aileyi geçindirme yükünü üstlendi ve 1849'da hayata veda eden babasının orkestrasıyla kendisininkini birleştirdi.

1871'de operetler bestelemeye başlayan ve ilk başarılı çıkışını ''Kırk Haramiler ve Binbir Gece Masalları'' operetiyle yapan Strauss, 1874'de en ünlü opereti ''Yarasa''yı besteledi. İlk gösterimi başarısız olsa da ''Mavi Tuna'' ve ''Yarasa'' ününün Avrupa sınırlarını aşmasını sağladı.

Strauss, ''The Merry War'' adlı operanın 25 Kasım 1881 tarihindeki başarılı prömiyerinin ardından Johann Strauss, metin yazarları F.Zell ve R. Genee ile görüşmelere başladı. Bu iki yazarla ''Der Bettelstudent'' ve ''Venedik Geceleri-Venetian Nights'' adlı iki metni yazmaları konusunda anlaşmaya varan besteci, o dönemde eşi Angelika Dittrich'ten boşanma isteğini kilisenin kabul etmemesi nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçiyordu.

Bestecinin prömiyerini Berlin'de gerçekleştirdiği tek operası olan ''Venedik'te Bir Gece'', 3 Ekim 1883 tarihinde Neuen Friedrich Wilhelmstadtischen Theater'da izleyici karşısına çıktı. Strauss, aldığı ilk eleştiriler olumsuz yönde olunca eserde değişiklikler yaptı ve yapıt 9 Ekim 1883'te Viyana prömiyerini gerçekleştirdi.

Viyana prömiyerinde büyük bir başarı kazanan yapıt, Johann Strauss'un bugüne kadar en çok sahnelenen eserleri arasında yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler