Virüs paniği yayılıyor
Dünya borsaları virüsün yayılma hızı nedeniyle çakıldı. Borsa İstanbul da yüzde 1.75 değer kaybetti. Dolar ve altında ise Suriye geriliminin de etkisi ile artış sürdü.
Çin dışında görülen koronavirüs vaka sayısındaki sert artış, dünya geneli açısından özellikle gelişmekte olan mali piyasaları vuruyor. Türkiye’de ise hem virüsün ülke sınırlarına dayanması hem Suriye’de İdlib merkezli artan jeopolitik gerilimin olumsuz etkileri görülüyor. Yine bu kapsamda Malezya’daki siyasi çıkmaz ve Türkiye’deki jeopolitik riskler tüm para birimlerini olumsuz etkiliyor.
GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI
Dün güne 6.1004 lira seviyesinde başlayan dolar/ TL, inişli çıkışlı bir seyir izlese de sürekli artış yönlü hareket etti. Gün içinde 6.16 lira seviyesini geçen ve son 9 ayın en yüksek değerine ulaşan dolar, günü ise 6.14 liranın üzerinde kapadı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolara, ABD tahvillerine ve altına yönelik güvenli liman talebi oldukça artmış durumda. Eskiden güvenli liman görünen yen ise virüse coğrafi yakınlık nedeniyle satış baskısı altında. Benzer şekilde TL gibi gelişmekte olan ülke piyasalarından kaçışlar da kuvvetli” dedi.
HALKBANK DA ETKİLİ
Yeni haftaya satıcılı ve yüzde 1.5’luk düşüşle başlayan BİST 100 Endeksi’ndeki kayıplar hem Asya hem Avrupa borsalarındaki sert satış dalgasıyla derinleşti. Gün içinde 113 bin 464 puana kadar gerileyen BİST 100 Endeksi, günü yüzde 1.75 düşüşle kapattı. BİST’teki düşüşte özellikle banka hisseleri etkili oldu. ABD’de Halkbank ilgili dava sürecinin yeniden başlaması da düşüşte etkili oldu. Hem küresel satış dalgası hem İtalya’daki ölümlü virüs vakaları, Avrupa borsalarını da sallıyor. Avrupa’nın önde gelen borsalarından İtalya (FTSE MIB) yüzde 5.43, Almanya (DAX) yüzde 4.01, İngiltere (FTSE 100) yüzde 3.34 ve Fransa (CAC 40) yüzde 3.94 düşüşle kapandı. ABD’deki endeksler de ortalama yüzde 3 geriledi. Danske Bank uzmanı Jakob Christensen, “Dünya ekonomik büyümesine yönelik belirsizliğin düşünülenden daha fazla olduğu endişesi yatırımcıların daha fazla kaygılanmasına neden oluyor” dedi.
CDS’LER ARTIYOR
Öte yandan Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi iflas takası (CDS) primi geçen cuma günkü kapanışa kıyasla 9 baz puan artışla 2019 yılı aralık ortasından bu yana en yüksek seviye olan 298 baz puana yükseldi. Ayrıca uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1680 dolara dayanırken, talep düşüşü Brent petrolün varil fiyatını 55 dolara kadar indirdi.
IMF BAŞKANI İŞBİRLİĞİ İSTEDİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kontrol altına alınması durumunda bile Çin ve dünya ekonomisinin etkileneceğini belirterek, “Kovid-19’un insani ve ekonomik etkilerini kontrol altına almak için, özellikle salgın daha kalıcı ve yaygın hale gelirse birlikte çalışmalıyız“ ifadelerini kullandı.
Öte yandan BBC Türkçe’nin haberine göre, Çin’de koronavirüs salgını nedeniyle çalışanların maaşlarını ve borçlarını ödemekte zorlanan milyonlarca küçük ve orta ölçekli işletmenin iflasın eşiğine geldiği bildirildi. Çin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği, KOBİ’lerin yüzde 60’ının düzenli ödemelerini en fazla bir-iki ay yapabilecek durumda olduğunu açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu