Vitrin yenilenecek
Yerel seçim sonuçlarının tartışıldığı CHP’de öncelikle MYK’de değişikliğe gidilecek.
Yerel seçim sonuçlarıyla ilgili “eleştiri-özeleştiri” süreci başlatan ve yetkili kurullarında seçimlerden başarılı çıkalamamasının nedenlerini tartışan CHP’de, “küçük kurultay” ya da Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında “hızlı olağan kurultay” önerileri ön plana çıkarken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, seçimler öncesinde merkez yönetim kurulunda değişiklik için önümüzdeki haftadan itibaren düğmeye basabileceği belirtiliyor. Parti meclisi ve olağanüstü grup toplantılarının ardından önce kadın kolları, ardından da il başkanları ile hafta sonu toplantı yapacak olan Kılıçdaroğlu’nun, sonrasında MYK değişikliğine gitmesi bekleniyor.
CHP’de MYK değişikliği beklentisi, kulisleri de hareketlendirdi. Millevtekilleri ve PM üyelerinin ağırlıklı olarak “aday seçiminde hata yapıldığı” eleştirilerini yönelttiği 5’li komisyonda yer alan MYK üyelerinden en az 3’ü ile yeni yönetimde yollarını ayıracağı konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun başlangıçta “dar kapsamlı” ve daha çok “yeni takviyeler”le MYK’de yenilemeye gideceği konuşuluyordu. Ancak parti grubu ve PM’den gelen eleştirileri de dikkate alarak Kılıçdaroğlu’nun revizyon kapsamını genişletebileceği belirtiliyor.
Bu kapsamda, Kılıçdaroğlu’nun daha önce, MYK’den istifa eden Gülseren Onanç’ın yerine üyelik önerisi götürdüğü Prof. Dr. Burhan Şenatalar’ı bu kez atayabileceği belirtiliyor. CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mansur Yavaş’ı ikna ettiği belirtilen Ankara Milletvekili Bülent Kuşçuoğlu ya da yine merkez sağ kökenli İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın MYK’ye taşınabileceği belirtiliyor. Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, Malatya Milletvekili ve CHP Cezaevleri İzleme Komisyonu üyesi Veli Ağbaba’nın da partinin yeni vitrininde yer alabileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun daha önce iki kez “istifa”nın eşiğinden dönen Haluk Koç ile yine daha önce istifasını geri çevirdiği Emrehan Halıcı ve sendikalardan sorumlu Yakup Akkaya’ya yeni MYK’de yer vermeyebileceği belirtiliyor.
Hızlı olağan kurultay
Yerel seçim sonuçlarının değerlendirildiği PM ve parti grubunda “küçük kurultay” veya “hızlı olağan kurultay” yapılması görüşü ön plana çıktı. CHP lideri bu iki seçeneğe de kesin bir dille karşı çıkmadığına dikkat çekiliyor. Bu kapsamda, 18 Temmuz’da yapılması gereken olağan kurultayı bir yıl erteleyecekleri mesajı veren Kılıçdaroğlu’nun süreyi öne çekebileğine dikkat çekiliyor. CHP içinde yerine şu aşamada daha güçlü bir alternatif görünmediği için olası bir kurultayda “seçilememe” kaygısı olmadığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından eylül ayından itibaren il ve ilçe kongrelerinin hızla tamamlanıp aralık ayı içinde bir seçimli kurultaya gidilebileceği, takvimin sıkışması halinde de seçimsiz ve sadece parti politikalarının tartışılacağı “küçük kurultay”la yetinilebileceği belirtiliyor.
Uzmanlar devreye girecek
Yerel seçim sonuçları ile ilgili partinin yetkili kurullarını dinleyen CHP yönetimi, partinin bazı bölgelerden neden oy alamadığı, eksiklerin hataların neler olduğu konusunda kapsamlı bir çalışma yapılması kararı aldı. PM ve milletvekillerine seçim sonuçlarının ayrıntılı analiziyle ilgili sunum yapan Metro Poll şirketinin yanı sıra akademisyenlerden de destek alınması planlanıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu