Vizesiz Avrupa süreci resmen başladı
Türkiye ile AB arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik vize muafiyeti üzerinde uzlaşma sağlandı.
Anlaşmanın akşam saatlerinde Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yener tarafından Brüksel'de parafe edilmesi bekleniyor.
Diplomatik kaynaklar, müzakere sürecinin uzun olacağına işaret ediyor. Her şey yolunda giderse vizesiz seyahatin 5-6 ay içerisinde gerçekleşebileceği bildiriliyor.
"Tarihi bir adım"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CNNTÜRK'ün canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
AB ile vize muafiyet görüşmeleri konusundaki soru üzerine Davutoğlu, AB Konseyi'nin dün Türkiye'yle vize muafiyetinin başlaması için komisyonu yetkilendirdiğini hatırlatarak, böylece dün itibarıyla AB ile Türkiye arasında vize muafiyet sürecinin başladığını söyledi.
Davutoğlu, "Bugün de biz bu yetkilendirmenin karşılığı olarak, öğleden sonra AB Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Selim Yenel geri kabul anlaşmasını paraf edecek. Dolayısıyla ilk adım, karşılıklı ilk senkronize adım atılmış olacak. Dolayısıyla süreç başladı. Ben bunu çok tarihi bir adım olarak görüyorum" dedi.
AB'li muhataplarıyla bundan sonraki sürecin takvimlendirmesini de konuştuklarını ifade eden Davutoğlu, bundan sonra AB tarafının Türkiye'ye takip edilecek yol haritası ile ilgili bir eylem planı getireceğini söyledi.
Bu eylem planının bir an önce getirilmesini istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bu eylem planı bize getirildiği zaman biz de geri kabul anlaşmasını imzalayacağız. Bu eylem planı uygulanmaya başladığı zaman, ilerleme sağlandığında geri kabul anlaşmasının onay işlemini yapacağız. Eylem planı, vize muafiyetiyle neticelenecek noktaya geldiğinde de biz de geri kabul anlaşmasını uygulamaya başlayacağız" dedi.
Tam vize muafiyetine geçişin üye olan ülkelerde iki üç yılı aldığını ifade eden Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin hazırlıklarının iyi olduğunu ve süreci hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
'Vize çıktı diyebiliriz'
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa'ya 'vize çıktı' diyebiliriz ama daha yolun başındayız. Avrupa Birliği'ni ikna etmeye çalıştık. AB'de Türk halkının vize kuyruğunda beklemesinden sıkıldığını anladı'' dedi.
Vize muafiyeti için birkaç yıl gerekecek
Türk vatandaşları için vize muafiyeti hedefine birkaç yıl devam edecek yeni müzakerelerle ulaşılacak.
AB Komisyonu'nun muhtemelen sonbaharda sunacağı vize muafiyeti eylem planının uygulamaya geçirilmesinin 2,5 yıl alabileceği belirtiliyor.
Bu süreçte Türkiye, belge güvenliğinden sınır yönetimine ve göçmen politikasına kadar birçok alanda yeni reformlar gerçekleştirecek.
Ankara, vize muafiyeti eylem planının hayata geçirilmesiyle vizesiz seyahatin başlamasını bekliyor. AB içinde bu konuda çekimser tutum takınan Almanya, Hollanda ve Avusturya ise vize muafiyeti için eylem planına ilaveten "geri kabul anlaşması"nın da bütünüyle uygulamaya girmesini talep ediyor.
Vize muafiyeti ve "geri kabul anlaşması"nın eşzamanlı uygulanmasından yana olan Türkiye, AB'nin daha önce defalarca yaptığı gibi önce taahhütte bulunup sonra geri adım atma ihtimalini devre dışı bırakacak politikalar geliştiriyor. Türkiye, sürecin başlangıcından itibaren, "yetkiye paraf, eylem planına imza ve uygulamaya uygulama" politikasını yürütüyor.
Diplomatik kaynaklar, bu süreçte devam edecek pazarlıklarla vizesiz Avrupa hedefinin 4-6 yıl içinde gerçekleştirilebileceğini ve nihai kararın alınmasında AB içinde oyçokluğu aranacağını belirtiyor.
Vize muafiyetini hedefleyen Ankara, AB'yle vize kolaylığı müzakereleri yürütmüyor. Bununla birlikte AB'nin teamüller açısından ve iyiniyet göstergesi olarak vize muafiyeti eylem planıyla birlikte vize kolaylığını başlatabileceği belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi