Ya işsiz ya hapis

2018’de 47 gazeteci tutuklandı, 76’sı hapis veya para cezası aldı, 700’ü işsiz kaldı.

Yayınlanma: 10.01.2019 - 21:06
Abone Ol google-news

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı “Gazeteciler işsiz, gazeteler habersiz” başlıklı açıklamada; 2018’de 69 gazetecinin gözaltına alındığını, bunlardan 47’sinin tutuklandığını, 76 gazeteciye hapis ve para cezası veridiğini, 700 gazetecinin işsiz kaldığını açıkladı.
Raporda sıralanan 2018 yılında basında yaşanan gelişmelerin bazıları ise şöyle;

-Son 3 yılda 1954 gazetecinin basın kartı iptal edildi.

- NTV, Haber Global, Demirören Medya, artıgerçek, Star gazetesi çok sayıda gazeteciyi işten çıkardı.

-Türk basınında özgür ve bağımsız haberciliğin simgelerinden ANKA Haber Ajansı, 46 yıllık yayın hayatına son vererek kapandı. Vatan gazetesi kapatıldı.

‘Maskaralık’

-Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Fox TV muhabirinin ihalesiz et alımları ile ilgili sorusuna “devletin saygınlığını yitirmeye çalışıyorsunuz” karşılığı verip, “yaptığınız gazetecilik değil maskaralık” diyerek hakaret etti.
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 2018 yılında Fox TV’ye 15, Halk TV’ye 10 kez ceza kesti. Star TV’ye 14 kez ceza verildi, Show TV ve Kanal D için 9’ar yaptırım uygulandı. Buna karşın iktidar yanlısı ve muhalif kesimleri hedef alan yayınlarıyla bilinen A Haber’e 1, ATV’ye 3, Akit TV’ye de sadece 3 kez ceza kesilirken, Ülke TV ve TV Net’e ise hiç ceza verilmedi.
-TBMM’de gazetecilere penceresiz, tuvaletlerin yanında salondan bozma yemekhane yapıldı.
-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Demokrasi gücünü halktan alır. Halk varsa demokrasi var, yoksa yoktur. Medya ile falan demokrasi olmaz” açıklamasını yaptı. Erdoğan, bir başka açıklamasında, “Bilmem kaç gazetecinin içeride olduğunu söylüyor; bunlar gazeteciliği bırakıp terör örgütleriyle beraber olanlar” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler