Yabancı filme devlet desteği

Meclis’te bütçe görüşmeleri sürerken, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesine ve Sınıflandırılmasına ilişkin yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklif ile dizi filmler ve yabancı filmler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilk kez desteklenecek.

Yayınlanma: 21.12.2018 - 23:56
Abone Ol google-news

AKP’nin verdiği teklif, yabancı film yapımcılarına, Türkiye’de harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarının bakanlıkça karşılanmasının da önünü açıyor. Buna göre, teklifin yasalaşması durumunda, Türkiye’de çekilen filmler için yapılan harcamaların yüzde 30’u bakanlıkça desteklenebilecek. Ancak desteklenecek filmlerin ‘destekleme kurulu’ tarafından ‘onay’ alması da gerekiyor. 

 

Reklamlara 10 dakika ayarı

Teklifle ilk kez dizi filmler de desteklenecek. Teklifin gerekçesinde, “üretilen dizi filmlerin 150’den fazla ülkeye ihraç edildiği” belirtildi. Teklifte, desteklenecek dizi filmlerin kriterleri de “milli kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak dizi filmler” olarak belirtildi. Teklifle, filmlerin tanıtımına imkân sağlayan fragmanların film öncesinde en az üç, en fazla 5 dakika gösterilmesi zorunlu tutuldu. Sinema izleyicileri tarafından şikâyet edilen reklam süreleri de 10 dakika ile sınırlandırıldı.

Uyarı işaretleri zorunlu

Teklif, ‘değerlendirme kurulları’nca değerlendirme ve sınıflandırılması yapılmamış olan sinema filmlerine ‘+18’ kriteri de getiriyor. Teklifin yasalaşması halinde, değerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri, festival, özel gösterim vb gibi kültürel, sanatsal etkinliklerde ancak “+18 yaş işareti ile” gösterilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenecek dizi film ve filmler için ihtisas alanlarına göre kurulan ‘destekleme kurulu’nun yapısı da genişletiliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon