Yabancılara ayrı kimlik

İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışından gelenlere ayrı kimlik kartı verecek. Terörle mücadele ve yasadışı göçü önleme gerekçesiyle hayata geçirilen uygulama kapsamında, AB dışı ülkelerden öğrenciler, İngilizlerle evli olanlar ve işi dolayısıyla sürekli oturma izni bulunanlar, bundan böyle üzerlerinde parmak izlerinin de yer aldığı kimlik kartlarını kullanacak.

Yayınlanma: 26.11.2008 - 12:27
Abone Ol google-news

İngilterede Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışından gelenlere ayrı kimlik kartı uygulaması, dünden itibaren yürürlüğe konuldu. Terörle mücadele ve yasadışı göçü önleme gerekçesiyle hayata geçirilen uygulama kapsamında, AB dışı ülkelerden öğrenciler, İngilizlerle evli olanlar ve işi dolayısıyla sürekli oturma izni bulunanlar, bundan böyle üzerlerinde parmak izlerinin de yer aldığı kimlik kartlarını kullanmak zorunda kalacak.

İçişleri Bakanlığı, 2015’e kadar ülkedeki yabancıların yüzde 90ının bu kimlik kartlarını almış olacağını bildirdi. Ücret karşılığı verilen kimlikte isim, doğum tarihi ve yeri, milliyet, İngilterede bulunma nedeni, vize ve diğer yasal durumları ile parmak izi gibi ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Hükümet, yeni kimlik kartlarının yabancıların haklarını güvence altına alacağını ve göçmen statüsünü kötüye kullananları engelleyeceğini savunurken insan hakları örgütleri uygulamanın özel hayata müdahale anlamına geldiğini vurguluyor. Muhafazakâr Parti de, terör ve yasadışı göçü engellemeyeceğini ve pahalı olduğunu belirterek uygulamaya karşı çıkıyor. Uygulama, son dönemde İngilterede resmi kurumların elindeki birçok kişisel veri ve belgenin kaybolması nedeniyle de tepki çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler