Yağma İsyanı

İstanbul’da on binlerin çevre mitingine yolsuzluk protestosu damga vurdu.

Yayınlanma: 22.12.2013 - 22:30
Abone Ol google-news

 

Kadıköy’deki Kent Mitingi, polisin gazlı ve tazyikli su ile müdahalesine karşın yılmayan binlerce kişinin “Hükümet istifa” sloganlarıyla coşkuyla tamamlandı. Kent Hareketleri, Kuzey Ormanları Savunması, Forumlar Arası Kentsel Dönüşümle Mücadele Çalışma Grubu öncülüğünde Kadıköy’de binlerce yurtaşın katılımıyla düzenlenen “Yağmaya Karşı Haydi İstanbul’u Savunmaya” adlı İstanbul Kent Mitingi’ne polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Müdahale sırasında çok sayıda yurttaş gazdan etkilendi, miting alanındaki revire alındı. Nefes darlığı problemi olduğu iddia edilen Elif Çarmık (64) adlı bir yurttaş ise kalp krizi geçirdi. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırılan Çarmık’ın durumunun ciddiyetini koruduğu kaydedildi. Son dönemdeki yolsuzluk ve rüşvet operasyona dikkat çekilen mitingte boş ayakkabı kutuları taşındı. Hukuk ve bilim dışı projelere, 3. Köprü ve 3. Havalimanı’na ‘hayır’ diyen katılımcılar, “İstanbul’a söz veriyoruz. Bu kavga bitmedi, sürüyor, sürecek, mücadele edeceğiz” dediler.

Başta orman alanlarının imara açılması ve kentsel dönüşüm olmak üzere AKP hükümetinin uygulamalarını protesto etmek amacıyla Kent Hareketleri, Kuzey Ormanları Savunması, Forumlar Arası Kentsel Dönüşümle Mücadele Çalışma Grubu öncülüğünde düzenlenen miting için katılımcılar Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önü ile Söğütlüçeşme’de bir araya geldi. Greenpeace, Doğa Derneği, Haliç Dayanışması, Karadeniz İsyandadır Platformu, Munzur Çevre Derneği gibi çok sayıda çevreci kurum ile CHP, BDP, TKP, TKP 1920, ÖDP, HKP, ESP gibi siyasi parti ve Çağdaş Hukukçular Derneği, DİSK, KESK, TMMOB gibi sendika temcilcilerinin de katıldığı miting için iki ayrı koldan yürüyüşe başlandı. Kadıköy Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen gruplar “Evime, kentime, mahalleme, parkıma ve ormanıma dokunma”, “Afet değil talan yasası”, “Evimi yıkanın villasını yıkarım”, “Barınma hakkımız satılamaz”, “Sermaye defol, İstanbul bizim”, “Karnımız bu yalanlara TOKİ”, “Halkın parasını yedirtmeyiz, vergilerimizin hesabını soruyoruz”, “Rant köprüsüne hayır”, “Kente sahip çık İstanbul alarm veriyor”, “Bu pisliği halk temizler” yazılı pankart ve döviz taşıdı. Yol boyunca “Hükümet istifa”, “Yolsuzluğa, yağmaya, rüşvete son”, “Birlikte yaptınız, birlikte hesap vereceksiniz”, Çevre talanına son”, “Ormanları koruyacağız”, “Temiz su hakkımız” sloganları atarak davul zurna eşliğinde halay çekti. Mitingin yapılacağı Kadıköy İskele meydanındaki alana giren gruplar, polis noktasından tek tek aranarak alana alındı.

Miting alanına grupların girmesi sırasında arama noktasında bir grup ile polis arasında tartışma yaşandı. Bunun üzerine polis, TOMA’larla tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiler ile gruba müdahalede etti. Kitleden bazı kişilerin de taşlarla saldırıya karşılık verdiği olaylarda, miting alanındaki platformdan sık sık sakin olunması ve polisin alandan çekilmesi yönünde çağrılar yapıldı. Yaşanan gerginlik sırasında alanda çok sayıda çocuk, yaşlı ve kadının gazdan etkilendi ve miting alanına alındaki revire alındı. Bu sırada “Polis istifa et onurlu yaşa”, “AKP’nin polisi yıldıramaz bizleri”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı. Polisin attığı plastik mermiler nedeniyle nefes darlığı problemi olduğu belirtilen ve Halkevi üyesi olduğu ifade edilen 64 yaşındaki Elif Çarmık kalp krizi geçirdi. Kalbi durduğu iddia edilen Çarmık yapılan ilk müdahalenini ardından Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık durumu ciddi olan Çarmık yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Yaşanan olaylar sırasında da bir kişinin gözünden yaralandığı, revire alınan bir kişinin de kolunda isabet eden gaz bombasından hafif yaralandığı belirtildi. Gülsüyu’nda çeteler tarafından öldürülen Hasan Fetrit Gedik’in dedesinin de gazdan etkilendiği ve hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. Polis bir süre sonra geriye çekildi ve olaylar sona erdi.

“Bütün yetkilileri istifaya çağırıyoruz”

Miting Tertip Komitesi adına açıklama yapan Cihan Uzunçarşılı Baysal, “Artık yeter. Biz İstanbul halkıyız. İstanbul bizimdir” dedi. İstanbul’u yağmacıların, talancıların, kibirli zorbaların saltanatına karşı savunmak için bir araya geldiklerini belirten Baysal, “Biz İstanbul halkı, bize ait olanı, hakkımız olanı geri almak için, gasp edilen yaşam alanlarımızın, tüketilen hayatlarımızın, çalınan ortak değerlerimizin hesabını sormak için, bir kez daha buradayız” diye konuştu. AKP iktidarına seslenen Baysal, “Ey iktidar ve para sahipleri. Bundan böyle birliğimizi, kardeşliğimizi bozamayacaksınız, taleplerimizi duymamazlıktan gelemeyeceksiniz. Yıllardır aynı kirli rant sofrasından beslenenlerden, beton ve para sevicilerden, yaşamlarımızı yağmalayarak servetlerine servet katanlardan, yan yana, el ele ve hürriyetimizi mekanı sokaklarda, meydanlarda topyekün hesap soruyoruz. Bak biz yine ayaktayız” dedi. Baysal, özetle şunları söyledi:

“Milyarlarca dolarlık hırsızlıklarınız uğruna katlettiğiniz ormanlarımızın, kuşların ve balıkların, yaşam alanları tahrip edilen yaban hayvanlarının hesabını soruyoruz. Doğanın ve insanın toprağın, hayatın kaynağını suyun mal gibi alınıp satılmasının hesabını soruyoruz. TOKİ’cilere, inşaatçılara, emlak şirketlerine, meydanlarımızı ve ortak tarihsel değerlerimizi AVM’cilere peşkeş çeken, İstanbul halkına saygı göstermeyen yerel işbirlikçiler hesap soruyoruz. İstanbul’a şehirlerimize, yaşamlarımıza karşı suç işleyen bütün yetkilileri, bakanları, belediye başkanlarını derhal istifaya çağırıyoruz. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimler olmak üzere, hükümet yetkilileri ve şirketlere muazzam boyutlarda yolsuzluk imkanı yaratan, imar kararlarını keyfi uygulamalar haline getiren, idarenin denetimini imkansızlaştıran ve kendi yaşamımız, yaşam alanlarımız üzerindeki söz ve karar hakkımızı hiçe sayan başta 6306 sayılı Afet Yasası olmak üzere bütün olağanüstü yasaların ve bu yasaların uygulanmasından doğan ‘riskli alan’, ‘kentsel dönüşüm’ gibi uygulamaların iptal edilmesini talep ediyoruz. Kentsel-kamusal-doğal alanlarımızın üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratan, hukuk ve bilim dışı projelerin, başta 3. Köprü ve 3. Havalimanı olmak üzere derhal durdurulmasını, Haydarpaşa, Galata, Haliç, Cevizli Tekel gibi kamusal alanlardaki yağmanın derhal durdurulmasını, Danıştay Kanunu değişikliklerinin, Tabiat Varlıkları Yasası’nın derhal iptalini talep ediyoruz. Yolumuz açık, alnımız ak, güneşimiz parlak, bir kez daha İstanbul’a söz veriyoruz. Bitmedi daha, sürüyor bu kavga ve sürecek. ”

Kuzey Ormanları Savunması adına yapılan konuşmada ise Kuzey Ormanlarının talanı ile hayvanların yok olacağı, çevrenin geri dönülmez biçimde tahrip edileceği belirtildi. Açıklamada, 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanalistanbul gibi projelerin sona erdirilmesi istendi. LGBT bireyler ve kadınlar adına yapılan konuşmada ise 20 yıldır baskılara, sürgünlere karşı mücadele edildiği vurgulandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Yavuz hırsız ev sahibini basmış durumda. Bu paraları eğer çeteler koymuşsa, bu paraları çeteler bizim eve neden getirmiyorlar? Fakir fukaranın evlerine götürmüyorlar da bakanlar kurulunun evlerine neden götürüyorlar?” diye sordu. Toplumun temiz siyasete ihtiyacı olduğunu anımsatan Tanal “Şu anda ülkede düzeni ve adaleti yıkan, hükümetin bu yolsuzluklarıdır rüşvetleridir. Bu kirli rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmış olan siyasetçileri bir an önce göndermesi lazım” diye konuştu. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise yolsuzluk operasyonuna değinerek “Söylenebilecek her şey ortada. Çelik kasalar, para sayma makineleri, bol miktarda para var. İşin arkasında faiz lobisi, Yahudi lobisi ve başbakanın tabiriyle Türkiye’de olmayan dış mihraklar olduğu söyleniyor. Biz gördüğümüze inanırız. Ortada açık net bir şekilde yolsuzluk çarkı var. Çete bakanlar kurulu kendisi. Çete başı sayın Başbakan. Bu işin sonuçlanmasını ve hükümetin bir an önce istifa etmesini istiyoruz” dedi. Mitingin sona ermesinin ardından dağılan ve Kadıköy AKP ilçe binasına doğru yürüyen gruplara da polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti ve grupları dağıttı.

Mitingden izlenimler

- Miting nedeniyle Kadıköy Rıhtım Caddesi ve Haydarpaşa Numune ile Söğütlüçeşme’den meydana inen yollar trafiğe kapatıldı.

- Ellerinde ayakkabı kutularıyla gelen eylemciler, “Bakanlarınıza, çocuklarınıza, kutularınıza sahip çıkın” pankartıyla yürüdü ve çok sayıda boş ayakkabı kutusu taşındı.

- Katılımcılar sık sık “Yolsuzluğa karşı omuz omuza”, “Hükümet istifa” sloganları attı.

- Mitingte, geçtiğimiz günlerde yapılan ve aralarında bakan çocukları ile iş adamlarının bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili döviz ve pankartlar yoğunluk olarak yer aldı.

- Mitinge CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Melda Onur, Kadir Gökmen Öğüt, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü ve milletvekili Levent Tüzel, Taksim Dayanışması Yürütmesi’den Mücella Yapıcı, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, HDK Yürütme Kurulu üyesi Gencay Gürsoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, sanatçı Ferhat Tunç, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, şair ve gazetemiz yazarı Ataol Behramoğlu da katıldı.

- Miting, Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Direnişlerde hayatlarını kaybeden Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş’ın isimleri tek tek okundu ve kitle hep bir ağızdan “burada” diye seslendi.

- Miting için Kadıköy İskele Meydanı’ndaki sahneye, Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin resimlerini olduğu ve üzerinde “Elbet bir bildiği var bu çocukların, kolay değil öyle genç ölmek” yazılı dev pankart asıldı.

-Mitingte Vanlı depremzedeler de unutulmadı. “Van üşüyor, sessiz kalma” yazılı dev pankart asıldı.

- Polisin biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahalesi sırasında görüntü almaya çalışan basın mensuplarının fotoğraf makineleri zarar gördü, bazı muhabirlere de plastik mermi isabet etti.

- Kadıköy İskele Meydanı’ndaki miting alanında Gezi direnişleri sonrasında tutuklu olan mahkumların serbest bırakılması için imza kampanyası düzenlendi.

- Engelli yurttaşların da tekerlekli sandalyeyeleri ile katıldığı mitingte, işitme engelli yurttaşlar için işaret dili ile çeviri yapıldı, engelliler “Ne sadaka ne ayrıcalık, engelsiz kent, eşit yurttaşlık!” sloganları attı.

- Mitingte üzerinde yapraklar olan ve ağaçları temsil eden insanlar da renkli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

- Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı miting alanında çok sayıda çevik kuvvet ekibi, TOMA’lar ve ambulansların bekletilmesi dikkat çekti.

- Miting nedeniyle konuşmaların yapıldığı platformun arkasına revir kuruldu ve yaralılara ilk müdahele burada yapıldı.

- Bir yurttaşın elindeki boş ayakkabı kutusunun içine “Egemen Bağış kutusu” yazdığı görüldü.

- Halkbankasının da protesto edildiği mitingte, katılımcılar ayakkabı kutularını bankanın ATM’sine ve kapının önüne bıraktı, çamlara da bir dolar yapıştırdı. Göstericiler, ellerinde getirdikleri yumurtaları bankanın camlarına atarak bankanın camına “Hırsızlar” yazdı.

- Miting sırasında Kadıköy meydanına giriş çıkışlar araç trafiğine kapatıldı, miting konserlerle sona erdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler