Yapay zeka

Bilgisayarlar çok yakında kelimelerin ne anlama geldiğini bilecek... Bir Amerikan firması, bilgisayarlar için ortalama bir Amerikalı üniversite öğrencisinin sahip olduğundan 10 kat daha zengin kelime haznesine sahip "anlam kartı" üretti. Bilgisayar, bu "semantik" kart sayesinde kelimelerin anlamını "öğrenecek." Hazırlanması 30 yıl süren kartın hedeflerinden biri de "yapay zeka" unsurları oluşturmak.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 09:21
Abone Ol google-news

"Anlam kartı" üreten şirketin yetkilisi Scott Jarus, AFP muhabirine, "Bilgisayara İngiliz dilinin bütün kelime ve cümlelerini sanal olarak öğrettik" dedi ve yazılım uzmanlarının, kelimelerin metin içindeki anlamlarını insan beyni gibi çalışarak "anlayabilen" programlar yazabileceklerini belirtti.

Jarus, "bu kartı hazırlamanın 30 yıl aldığını" söyledi ve kartın, "semantik web" olarak da adlandırılan "web 3.0"'a yönelik olduğunu kaydetti.

Üçüncü nesil internet ağı olacağı söylenen müstakbel "Web 3.0", işletim sistemleri ve destekten bağımsız olarak internet ağına ulaşabilme imkanı sunacak teknolojiler bütünü olarak düşünülüyor.
Devasa boyutlarda bir veri tabanına dönüşecek "Web 3.0", yüksek hıza sahip internet sayesinde "sezgi sahibi yapay zeka" uygulamalarından yararlanacak. "Semantik" teknolojisi, internet kullanıcısını, anahtar kelimelerle arama yapma yerine doğrudan araştırdığı konuya yönlendirecek. Sözgelimi "kuşlar ve hüzün şarkılarını" internette araştırmak isteyen biri, şarkılardaki hüzünle değişik kuş türleri arasındaki bağı görebilecek.

"Web 3.0"ın hedeflerinden biri de, yapay zeka "unsurları" oluşturmak. Bu unsurlar, internetteki bilgi dağlarını araştırıp istenen bilgileri kullanıcının önüne serecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler