"Yapılan değişiklikler yetersiz"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kıyafet serbestliği sağlayan yönetmeliği yayımlanmasının ardından eğitim alanında hizmet veren sendikalar konuya ilişkin görüşlerini açıkladı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.11.2012 - 15:22

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okulların öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişiklikleri özgürlükler kapsamında olumlu ve önemli bulduklarını, ancak yetersiz gördüklerini bildirdi.

Özer, yazılı açıklamasında, kız öğrencilerin sadece ortaokul ve liselerde seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerine başörtülü olarak girebilmeleri, diğer derslerde ise başlarını açmak zorunda bırakılmalarının, daha önce olduğu gibi, öğrencileri psikolojik olarak olumsuz etkileyeceğini ifade eti.

Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Bu nedenle, söz konusu sınırlamanın tamamen kaldırılarak isteyen kız öğrencilerin sadece seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde değil, tüm derslerde başlarını kapatabilmeleri yönünde bir düzenleme yapılması gerekmektedir.
Yapılan değişiklikleri, özgürlükler kapsamında olumlu ve önemli buluyor ama yetersiz görüyoruz. Ayrıca hükümet, çalışma hayatında devam eden kılık kıyafet yasağına da bir an önce son vermelidir. Kız öğrencilerle ilgili diğer derslerdeki kılık ve kıyafet yasağıyla birlikte bir adım daha atılarak bayan öğretmenler ve diğer tüm kamu çalışanları için de uygulanan yasağın tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz.''

Eğitim-İş

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak, ''Yeni yönetmeliğin amaçlar maddesinde, yürürlükten kaldırılan eski yönetmeliğin amaçlar maddesinde yer alan 'Atatürk İnkılap ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılıklara kaçmayan ve sade bir kılık kıyafet' hedefi yer almamaktadır. Yönetmelik bu haliyle AKP'nin okullardan sistematik olarak Atatürk'ü silme politikalarının devamı niteliğindedir'' iddiasında bulundu.

Okul formasınin, öğrenciler arasındaki sosyoekonomik farkları kapattığını savunan Demir, şunları kaydetti:
''Serbest kıyafet uygulaması ise ülkemizde yaşanan sosyoekonomik farklılıkları, gelir dağılımındaki adaletsizliği okullarımıza yansıtır. Bu uygulamayı ancak toplumun gelir düzeyini eşitlemiş bir devlet yapabilir. Gelir dağılımındaki uçurumu kapatmadan bu uygulamanın hayata geçirilmesi okullarımızda korkunç yoksulluk manzaraları ortaya çıkaracaktır. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların gelişim dönemi gözönüne alındığında ekonomik durumu güçsüz olan ailelerin çocukları ciddi travmalar yaşayacaktır. Çocuklar arasında marka rekabeti başlayacak, 'bugün ne giyeceğim' kaygısı taşıyan öğrenci derslerine dikkatini veremeyecek ve okuldan soğuyacaktır. Ayrıca bu durum, okullardaki eşitlik kavramını da zedeleyecektir.''

Eğitim Sen

Eğitim Sen'den yapılan yazılı açıklamada, okullarda dini yaşam tarzını yaygınlaştıran, gelişme çağındaki çocukların psikolojisini olumsuz etkileyecek dinsel simgelerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon