"Yapılan değişiklikleri anlamak çok güç"
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Vekili avukat Berra Besler, yasalarda peş peşe yapılan değişiklikleri anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Vekili avukat Berra Besler, Çanakkale Baro Başkanlığı ve Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen ''Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanun Tasarısının Yargı Sistemine Getireceği Yenilikler'' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, toplum hayatı geliştikçe, ihtiyaçlar arttıkça, yazılı hukuk kurallarının çoğaldığını ve hukuk alanının genişlediğini bildirdi.
Bu durumun bazı zamanlarda çok karışık bir hale geldiğini ifade eden Berra Besler, ''Bir hukukçu için asıl olan, hukuki problemleri tespit ve teşhis etmek, doğru çözümlerle doğru hedefi bulmaktır. Ülkemizde hepimizin bildiği ve gördüğü gibi büyük bir değişim yaşanıyor. Bu durum hukuk alanına da yansımaktadır'' dedi.
Son yıllarda temel hukuk ve usul hukuku alanlarında hızlı yasa değişikliklerinin yapıldığını vurgulayan Besler, bu değişiklikler ve değişen mevzuatla pek çok kıdemli ve deneyimli avukatın bile, bir öğrenci gibi çalışmasını gerektiren durumları ortaya çıkardığını kaydetti.
TBB Başkan Vekili Besler, şöyle konuştu:
''Bunları hepimiz görerek yaşıyoruz. Yeni çıkan yasaların uygulamaları henüz yerleşmemişken, bu yasalarda yapılan peş peşe değişiklikleri anlamak mümkün değildir. Ceza Yasası, Ceza Muhakemeleri Yasası, yeni yasalardır. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu yasalarda da peş peşe değişiklikler yapılmıştır. Yasalar elbette değişebilir, üzerinde elbette ki değişiklikler yapılabilir. Ancak, bunların yapılabilmesi toplumda beliren ihtiyaçlarla mümkündür. Yasalar eskimiş ve toplumun ihtiyacını karşılamıyorsa veya yaşanılan zamanın gereği olarak koşullar değişimin yapılmasını gerektiriyorsa, değişiklik yapılmıştır. Ancak, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda olduğu gibi artık karışıklık yaratan durumları bizler tekrar yaşamak istemiyoruz.''
''Anayasa'nın yamalı bohça şeklinde düzenlenmesinin imkanı yoktur''
Çanakkale Baro Başkanı Avukat Tülay Ömercioğlu da AB Uyum Yasaları çerçevesinde, 2002 yılından bu yana oldukça büyük değişiklikler olduğunu dile getirdi.
Medeni Kanun, Türk Ceza Kanunu, Sosyal Güvenlik Yasası, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu ve ekim ayında meclise gelmesi beklenen Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun, demokrasi adına çok güzel gelişmeler olduğunu ifade eden Ömercioğlu, bunların değişiminin, toplumun demokrasiye katılımının sağlanmasının herkesin istediği gerçekler olduğunu bildirdi.
Ömercioğlu, şunları söyledi: ''Bunların hepsinin bağlı olduğu Anayasa var. Anayasamız değiştirilmeden gerçek bir demokrasi açılımının yapılmasının imkanı yoktur. O maddenin alınıp, şu maddenin alınıp, yamalı bohça şeklinde bir Anayasa'nın düzenlenmesinin imkanı yoktur. Anayasa, bütün kanun ve yasaların anasıdır. O değiştirilmeden diğer kanunların tam anlamıyla değiştirilmesinin imkanı olmadığını vurguluyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev