"Yapılanma reformu sınıfta kaldı"

Türk Büro-Sen tarafından Maliye Bakanlığı'nın yapılanmasına ilişkin yapılan ankette, Maliye'nin 2005 yılında gelir ve gider olarak ayrılmasının olumlu gelişme sağlamadığı, Maliye çalışanlarının mevzuat yüzünden mükelleflerle sorunlar yaşadığı ve vergi kaçağını önlemek için alınan tedbirlerin yeterli olmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 09:17
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ayrıştırılmasından sonra, yapılan reformun ne kadar işe yaradığını, neleri değiştirdiğini ve Maliye politikasının uygulamasında yaşanan zorlukları tespit etmek için Maliye ve Gelir İdaresi çalışanları üzerinde bir anket yaptı.

Maliye Bakanlığı'nın yapılanmasına ilişkin gerçekleştirilen anket, toplam 61 ilden 6 bin 74 çalışanın üzerinde yapıldı. Ankette, Maliye çalışanlarına sorulan, "Maliye'nin 2005 yılında gelir ve gider yapılanmasından sonra her iki kurumu (Maliye ve GİB) personellerinin verimliliği açısından nasıl bir gelişme görüyorsunuz?" sorusuna, kurumlarında işlerin kötüye gittiğinin düşünenlerin oranının yüzde 34, çalıştıkları kurumda bu yapılanmayla değişen bir şeyin olmadığına inanların ise yüzde 56 olduğu belirlendi.

Yeni yapılanmayla birlikte verimlilik açısından olumsuz gelişme olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 33, verimlilikte değişme olmadığını düşünenlerin oranının ise yüzde 54 olduğu görüldü.


"Maliye çalışanları mevzuat nedeniyle mükelleflerle sorunlar yaşıyor"

Kamu çalışanlarının yüzde 76'sı halen Maliye ve Gelir İdaresi'ndeki mevzuatın çok karışık ve ihtilaf yaratıcı olması nedeniyle uygulamada vergi veren mükelleflerle büyük sorunlar yaşadığını belirtti.

Ankette yer alan "Maliye Bakanlığı'nca belirlenen ve tarafınızca uygulanan kayıt dışı ekonomideki vergi kaçağını önleme tedbirlerini doğru ve yeterli buluyor musunuz" sorusuna, memurların yüzde 91'i önleme tedbirlerini yeterli bulmuyorum cevabını verdi.

Maliye Bakanlığı çalışanlarının yüzde 95'i ise kurumda aynı işi yapanlara farklı ücret uygulaması yapıldığını, ücret adaletsizliği olduğuna dikkat çekti. Emeklilik süresi dolduğu halde emekli olmayan Maliye ve Gelir İdaresi çalışanları "ek ödemeler emekli maaşınıza yansıtılsaydı emekli olur muydunuz" sorusuna yüzde 83'ü emekli olacağı yanıtını verdi.


"Reform hiç bir işe yaramadı"

Anket ile ilgili yapılan açıklamada, "Tepeden inme, IMF ve Dünya Bankası'nın direktifleri doğrultusunda yapılan sözde reform hiçbir işe yaramamıştır. Gerçek bir reform yapılmak isteniyorsa bu, yabancı çevrelerin baskılarıyla değil, çalışanların temsilcisi olan sendikaların, hizmet alan ve hizmet verenleri kapsayan Meslek Odalarının ve Sivil Toplum Örgütlerinin fikirleri alınıp, bir konsorsiyum oluşturularak yapılmalıdır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler