Yaratıcılığın aydınlığı bağlamında Yaşar Kemal (26.02.2018)
Dünya edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal, ölümünün 3. yılında Sarıyer Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı işbirliğiyle, dün Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Edebiyat ve Yaşam” temalı programla anıldı.
Fotoğraflar: Lütfi Özgünaydın
Program, ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade eden Başkanı Şükrü Genç ve sözü Yaşar Kemal’e bırakan eşi, vakıf başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli’nin konuşmalarıyla başladı, Yaşar Kemal’in "Dünyamızdaki çocuklar bu çok kötü koşullar altında yetiştiriliyorlar. Çocuklar doğaya ve insanlara yabancılaşsınlar diye her şey yapılıyor”; “Her insan, her an bir yaratma içinde... Yaratıcılığın kaynağı üstünde düşünürken, orasını çok aydınlık, ışık içinde görüyorum… O aydınlığa, o umuda tutunuyorum. “ sözleri temelinde gerçekleşti.
Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever’in, eğitimin ve okuma kültürünün kazandırılmasının yolları, ülkemizde eğitim düzeyinin verilerle değerlendirilmesi ve edebiyatın eğitime dolayısıyla yaşama katkısı üzerinde durduğu açış konuşmasıyla başlayan program Sevengül Sönmez'in yönettiği panel ile devam etti.
Yalınlığa bakın
Panele çocuk ve gençlik edebiyatı üzerinde çalışan Yalvaç Ural, Çiğdem Odabaşı ve Nilüfer Belediyesi Kütüphaneler Müdürü Şafak Pala katıldı. Pala, beş kütüphanesi ve bir yazarevi olan Nilüfer’in merkez ve çevresinde sadece kitapla değil çocuk, genç ve veliye yönelik çalışmalarla yaşam alanı yaratmaya çalıştıklarını açıkladı. Ural ve Odabaşı ise, salonda bulunan gençlerin katılımıyla farkındalık atölyeleri gerçekleştirerek ‘çağdaş insan eğitimi’ üzerinde durdular. Kapanış konuşmasını yapan araştırmacı yazar, eğitmen Adnan Binyazar belediyelerin eğitim ve sanat alanında kendilerini geliştirmelerinin, kültür kurumu olarak çalışmalarının ilerleme olduğunu dile getirdi. Binyazar, “Halkın bin yıllık dilinin, geleneksel anlatısının çağdaşlaşmasını sağlayan Yaşar Kemal sıradan bir yazar değildir. Yalınlığa bakın” diyerek İnce Memed’ten örnekler verdi.
Fuayede, Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Öğretmen Buluşmaları”nda paylaşılan deneyim ve yaklaşımların kamuoyu ile paylaşıldığı poster sergisi ve Yaşar Kemal fotoğrafları izlendi. En büyük ilgiyi İstanbul Madame Tussauds Müzesi’nden getirilen, neredeyse görüp heyecanlanmayanın kalmadığı Yaşar Kemal’in mumyası çekti.
Tek kanatlı bir kuş
Anma, bulaşıcı hastalık gibi yayılan korkunun destansı romanı “Tek Kanatlı Bir Kuş” un okuma tiyatrosu olarak sunumuyla sona erdi. Saz eşliğinde Metin Belgin, Tilbe Saran, Şamil Kafkas, Hakan Gerçek’in izleyiciyi yürekten yakalayan okumaları Yaşar Kemal romancılığının gücünü gösterdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 6 asker şehit olmuştu