YARGI-SEN'e uyarı:Tüzüğünü değiştir kapatılma
Ankara 15. İş Mahkemesi, Yargıçlar ve Savcılar Sendikası'ndan (YARGI-SEN) kapatılmaması için tüzük değişikliği yapmasını istedi.
Ankara 15. İş Mahkemesi, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca meslek esasına göre sendika kurulamayacağı gerekçesiyle, yargıçları ve savcıların oluşturduğu YARGI-SEN'e tüzük ve belgelerindeki eksikleri gidermesi için 60 gün süre verdi. Mahkeme, bu eksiklerin giderilmemesi durumunda sendikanın kapatılacağı konusunda ihtarda da bulundu.
Ankara Valiliği'nin YARGI-SEN'in kapatılması istemiyle açtığı davanın görülmesine devam edildi. Duruşmaya, davacı Ankara Valiliği'nin avukatları ile YARGI-SEN geçici Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun da arasında bulunduğu sendikanın yönetim kurulu üyeleri ile YARSAV Başkanı Murat Arslan ile çok sayıda avukat katıldı. Valilik avukatları hakim ve savcıların sendika üyesi olup olmayacakları konusundaki uluslararası sözleşmelerin Adalet Bakanlığı'na müzekkere yazılarak araştırılmasını talep etti.
"Bakanlık davayı yönlendirebilir"
Ömer Faruk Eminağaoğlu da mahkemenin daha önce delil ve talepler için kesin süre verdiğini, bu sebeple, bu süreden sonra yeni iddia ve talepleri kabul etmediklerini ifade etti. Temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerin müzekkerelerle araştırılması talebini hukuki bulmadıklarını dile getiren Eminağaoğlu, "Bu husustaki belgeler dosyaya sunuldu. Bu müzekkerenin yazılması, Adalet Bakanlığının dosyayı yönlendirmesine sebebiyet verebilir. Aslında deliller toplandı. Karar verilsin" dedi.
"Tüzüğünüzü 60 gün içinde değiştirin"
Ankara 15. İş Mahkemesi Hakimi Ali Şahin, ara kararlarda, Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nın 4. maddesinde, kamu görevlilerinin hizmet kolu esasına göre sendika kurabileceğini, yasanın aynı maddesinin son fıkrasına göre meslek veya iş yeri esasına göre sendika kurulamayacağının düzenlendiğini belirti.
YARGI-SEN'in meslek esasına göre sendika kurulduğunu, sendikanın savunmasında da bunun dile getirildiğini ifade eden Şahin, tüzük ve belgelerinde belirtilen eksiklerin giderilmesi için sendikaya 60 gün süre verdi. Şahin, bu sürede eksiklerin giderilmemesi halinde aynı madde hükmünün uygulanacağı konusunda ihtar verilmesini kararlaştırdı.
Söz konusu hükümde ise "Verilen süre sonunda tüzük ve belgeler kanuna uygun hale getirilmemişse, mahkeme sendika veya konfederasyonun kapatılmasına karar verir" deniliyor.
Türkiye'nin imzaladığı bazı milletlerarası sözleşmelerin halen yürürlükte bulunup bulunmadığı ve sözleşmelerin TBMM tarafından uygun bulunup bulunmadığının araştırılması için Dışişleri Bakanlığına müzekkere yazılmasına da karar veren Şahin, Ankara Valiliği'nin Adalet Bakanlığı'ndan sorulması talebini geri çevirerek, başka bakanlık, kurum ya da kuruluşlara müzekkere yazılmasına yer olmadığına karar verdi.
İhtar genel kurulda değerlendirilecek
YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, mahkemenin, sadece yargıç ve savcılara sendika kurulamayacağı gerekçesiyle 60 gün süre verdiğini söyledi. Mahkemenin kararında, bu sürede tüzük değişikliği yaparak, bir hizmet kolunda örgütlenmelerinin istendiğini belirten Eminağaoğlu, "Mahkemenin kararına göre, yargıç ve savcılar örgütlenebilir, ama bir hizmet kolunda örgütlenmeleri gerekiyor. Bu da büro, bankacılık ve sigortacılık hizmet kolu. Yargıç ve savcılar, bankacılarla, büro çalışanlarıyla aynı hizmet kolunda sorunlarını nasıl dile getirebilirler" diye sordu. Eminağaoğlu, YARGI-SEN'in Haziran ayında olağan genel kurulunun toplanacağını, bu konuları orada değerlendireceklerini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu