"Yargıda radikal değişikliğe ihtiyaç var"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, ''Yargıyı iyileştirmek için günü kurtaracak birtakım değişiklikler veya yasal düzenlemeler değil, radikal ölçekte değişiklikler yapmak gerekiyor'' dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, Karikatür Vakfı, Türkiye Barolar Birliği, İnsan Hakları Merkezi ile Mersin Barosu işbirliğinde düzenlenen ''İnsan Hakları-Tutuklu ve Hükümlü Hakları'' konulu karikatür sergisinin Mersin Adliyesi koridorundaki gerçekleştirilen açılışına katıldı.
Türkiye'de ilk defa bir adliye sarayında insan ve tutuklu haklarıyla ilgili karikatür sergisi açıldığını belirten Coşar, ''Karikatürler arasında yargılama ile ilgili eleştiriler de var. Sanat aslında biz avukatların ötesinde bir şey değil. Sanatla mesleğimiz arasında yakın ilgi var. Bizim yaptığımız aslında savunma sanatı'' diye konuştu.
Coşar, Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel ile bir hafta açık kalacak sergiyi gezdi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Coşar, yıllardır yargının ciddi sorunları olduğunu, bunların giderilmesi için değişiklikler yapılması gerektiğini, bunu hem avukat, hem de Türkiye Barolar Birliği olarak ifade ettiklerini söyledi.
''Yargıyı iyileştirmek için günü kurtaracak birtakım değişiklikler veya yasal düzenlemeler değil, radikal ölçekte değişiklikler yapmak'' gerektiğini öne süren Coşar, şöyle devam etti:
''Son günlerde tartışılan konu Yargıtay ve Danıştayın üye ve daire sayısının arttırılması ile ilgili. Öteden beri Yargıtayın ve Danıştayın üye ve daire sayısının artırılmasına karşıydım. Bu mahkemeleri içtihat Mahkemesi olarak korumak gerekiyor. O şekilde de teşkilatlandırmak veya teşkilatlanmışsa da bunu korumak gerekir. Dolayısıyla bu yönü ile Yargıtayın ve Danıştayın üye sayısının artırılmasına hem Barolar Birliği olarak hem de bir avukat ve hukukçu olarak ben de karşıyım.
İstinat Mahkemeleri kuruldu. Ama işler hale getirilemedi. Dolayısıyla ivedilikle bunların işler hale getirilmesi gerekir. Eğer İstinat Mahkemeleri sağlıklı bir şekilde kurularak, sağlıklı bir şekilde çalışacak olursa zaten Yargıtayın ve Danıştayın üye sayısını artırılmasına da ihtiyaç kalmayacaktır.''
Yargının yükünü hafifletebilmek için bir takım alternatif uyuşmazlık araçları olduğunu vurgulayan Coşar, ''Tahkim gibi, ara buluculuk gibi, uzlaşma gibi bu araçları da artırarak, uyuşmazlık gibi çözüm araçlarını da devreye sokarak bir an evvel işler hale getirmek suretiyle klasik yargılamanın dışındaki araçlardan da istifade etmek gerekir'' diye konuştu. Başkanlık sistemi ile ile ilgili fikrinin sorulması üzerine Coşar, şunları kaydetti:
''Başkanlık sistemini bizim daha çok tartışmamız gerekiyor. Olumlu yönleri de var olumsuz yönleri de var. Başkanlık sisteminin uygulandığı ABD çok farklı. ABD kıta Avrupa'sındaki ülkelerden farklı olarak, örneğin Türkiye'den de farklı olarak aşağıdan yukarıya doğru örgütlenmiş bir yapıdır. Biz yukarıdan aşağıya doğru örgütlendik. Dolayısıyla ABD'nin koşulları farklıdır. Oradaki başkanlık sistemi ile uygulanan modelin Türkiye'de uygulanıp uygulanmayacağını iyi etüt etmek gerekiyor.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu