Yargıtay'dan 'hermetik kombi' kullanımına onay

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, hermetik kombi kullanılmasının sağlık ve teknik bakımdan sakıncası bulunmadığı için sadece estetik açıdan yasaklanmasının da mümkün olmayacağına karar verdi.

Yayınlanma: 24.01.2009 - 10:19
Abone Ol google-news

Ankara'da bir apartman dairesinde oturan vatandaş, eski bacalı kombi tesisatını değiştirerek, diğer kat maliklerinin onayını almadan bacası mutfak balkonuna uzanan hermetik kombi cihazı kullanmaya başladı.

Apartman yönetimi de binanın ortak bacasından ayrılarak balkon kapısının camından dışarıya çıkarılan bacalı hermetik kombinin diğer bağımsız bölümleri rahatsız ettiği gerekçesiyle, hermetik kombinin sökülerek, tesisatın apartman projesine uygun olarak eski haline dönüştürülmesi için dava açtı.

Davayı sonuçlandıran yerel mahkeme, apartmandaki diğer dairelerin hermetik olmayan kombi cihazı kullandıkları ve hermetik kombi cihazı kullanılması için apartman kat malikleri kurulunca alınmış bir karar da bulunmadığı gerekçesiyle davayı kabul etti ve hermetik kombinin sökülmesine karar verdi.

Davalının kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, mahkemelerin, yeni teknolojik gelişmelerin ürünü olan sistemlerin ve aletlerin kullanılmasını önlemeleri ve yasaklamalarının hayatın olağan akışına aykırı düşeceğini belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.

Daire kararında, ''Davalının hermetik kombi cihazı kullanmasının sağlık ve teknik bakımdan bir sakıncası olmadığı, bu aleti kullanma zorunluluğu bulunduğu, salt estetik açıdan da yasaklanması veya ana bacaya bağlanması mümkün olmadığı anlaşıldığına göre, bu kombi cihazını yönetimce kullanmasına engel olunamaz'' denildi.

Hermetik kombinin yeni ve en gelişmiş teknoloji ile üretildiği ve bu tip kombilerin binanın dışına yakın bir yere yerleştirilmesi gerektiği aksi halde hermetik kombilerin zehirli gazı ev içerisine vereceğine değinilen kararda, hermetik kombi kullanımının önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacağı ve kullanımını engellemenin doğru olmayacağı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler