Yargıtay'dan, otomobilde 'Türkçe menü' kararı
Yargıtay, otomobildeki yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinin, araçtan beklenen faydayı azalttığını, ilgili yasa gereği bunun 'ayıplı mal' niteliğinde bulunduğu için müşterinin taleplerinin değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.
Yargıtay, otomobildeki yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinin, araçtan beklenen faydayı azalttığını, ilgili yasa gereği bunun “ayıplı mal” niteliğinde bulunduğu için müşterinin taleplerinin değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.
Aydın'da 30 Aralık 2008 tarihinde satın aldığı ithal otomobilde bulunan yol bilgisayarında Türkçe menü bulunmaması üzerine “ayıplı mal” satıldığı iddiasıyla Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açan Memduh Toprak, yerel mahkemece davasının reddedilmesi üzerine Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptı.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yapılan temyiz başvurusu üzerine oy birliği ile aldığı kararda, firmanın davacıya otomobili satarken durum hakkında bilgi verdiğini ispatlayamadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu itibarla Türkiye'de satılan aracın yol bilgisayarının Türkçe menülü olduğu zannıyla davacı Memduh Toprak tarafından satın alındığının ve yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinin, araçtan beklenen faydayı azalttığının kabulü gerekir. Bu nedenle 4077 Sayılı Yasa (Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun) anlamında ayıp niteliğinde olduğu için de davacının taleplerinin değerlendirilmesi zorunludur.”
“Türkiye'de Türkçe için bu kadar mücadele vermek üzüyor”
Toprak, yaptığı açıklamada, satın aldığı otomobilin yol bilgisayarında Türkçe menü bulunmaması nedeniyle firma yetkililerine başvurarak, bu eksikliğin giderilmesini talep ettiğini, eksikliğin giderilmemesi üzerine konuyu yargıya taşıdığını söyledi.
Hukuk mücadelesini 4 yıldır sürdürdüğüne işaret eden Toprak, şöyle konuştu:
“Türkçe konuşulan bir ülkede Türkçe ile ilgili bu kadar mücadele vermek insanı gerçekten üzüyor. Diğer ülkelerde, bir Fransa'da, İtalya'da, Almanya'da, ithal edilen bir mal, o ülkenin dilini kapsamazsa, bırakın mahkemelik olmayı, sınırdan içeriye sokmuyorlar. Ama bizim ülkemiz bu konuda yol geçen hanı gibi. Vatandaşlarımız bilinçli hale gelsin diye böyle bir mücadele verdik.”
Emsal olabilecek bir karar
Kararı değerlendiren Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin vermiş olduğu kararın, bütün mahkemelere emsal olabilecek nitelikte olduğunu kaydetti.
“Vatandaşı duyarlılığından dolayı kutluyorum” diyen Germen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüketici hakları ile ilgili bir dava konusu olmuş bir olay. Keşke bütün vatandaşlarımız bu duyarlılığı gösterse. Araç yol bilgisayarlarında Türkçe menü olmaması çok büyük eksiklik. Ben bir Türk vatandaşı olarak aldığım araçta neden Türkçe menüyü görmeyeyim?
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, çok doğru şekilde yerel mahkemenin vatandaş aleyhine verdiği kararı, 'Araçtaki menünün Türkçe olması gerekir' şeklinde bozmuş ve karar düzeltme istemini de reddetmiş. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kararı, bana göre bütün mahkemelere ve firmalara örnek olabilecek güzel bir karardır. 'Bu karar emsal olur' demiyorum ancak tüm mahkemelere emsal olabilecek nitelikte bir karardır.”
En Çok Okunan Haberler
- Alman basınından Türkiye iddiası
- Baba evinde öldürüldüğü kesinleşti!
- Semih Çelik'in komşuları konuştu: 'İkbal'e takıntılıydı'
- 'İslam hassasiyeti ile yetiştirilmiş olsaydı...'
- Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a sert yanıt!
- 'Discord' yayınlarına yönelik harekete geçildi
- 2 motosikletli ters yönde yarış yaptı: 1 ölü, 3 yaralı
- MASAK raporuna yüzbinlerce banka hesabı takıldı!
- Sıcaklıklar azalıyor, sağanak yağış geliyor!
- Mazhar Alanson'un kızı son yolculuğuna uğurlandı