Yargıtay'ın 'Mısır Çarşısı Davası' kararı
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "Mısır Çarşısı Davası" olarak bilinen davayla ilgili Sosyolog Pınar Selek hakkında verilen beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararına yapılan itirazı reddetti.
Kamuoyunda "Mısır Çarşısı Davası" olarak bilinen Mısır Çarşısı girişindeki bir büfede 1998 yılında meydana gelen patlama nedeniyle açılan ve 11 yıldır süren davada son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verdi. Kurul, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Pınar Selek hakkındaki 36 yıl ceza verilmesi yönündeki kararına ilişkin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan itirazı ret etti.
12 kişi hayatını kaybetmişti
Mısır Çarşısı girişindeki "Ünlüoğlu Büfe"de 9 Temmuz 1998 tarihinde yaşanılan patlama sonucu yedi kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi ise yaralanmıştı. Patlama sonrası operasyonlarda, sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi tutuklanmıştı. Selek yaklaşık 2,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme 2006 yılında "patlama nedeninin bomba mı LPG mi olduğu anlaşılamadığından ceza verilmesine gerek olmadığı" kararı vermişti.
Yerel mahkemenin kararına yapılan itiraz sonucu dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararın esasına girmeden "usül yönünden" yaptığı inceleme sonucunda bozmuştu. Daire 2007 yılında verdiği kararda "hüküm kurulması" gerektiğine işaret ederek bozmuştu. Daire, kararında sanık Kadriye Fikret Sevgi'ye "ek savunma hakkı verilmediği"ne, Heval Öztürk'e yönelik de "eksik soruşturma" bulunduğuna dikkat çekmişti. Daire, sanık Abdülmecit Öztürk'e, verilen müebbet hapis cezasını da davanın iddianamesinde bu suça ilişkin hüküm bulunmadığı gerekçesiyle bozmuştu.
9. Daire'nin kararı sonrasında davayı yeniden görüşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2008 yılında verdiği kararda, "patlamaya bombanın mı, gaz kaçağının mı neden olduğunun tespit edilememesi, kesin delil bulunmaması gerekçesiyle" beraat kararı vermişti. Mahkeme, Selek hakkında, örgüte yardım yataklık suçunun ise zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar vermişti.
Daire 36 yıl hapis istedi
Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Selek, Kadriye Fikret Sevgi, Abdülmecit Öztürk, Maşallah Yağan ve Heval Öztürk yönünden "bozma kararı" verirken, Alaattin Öget ve İsa Kaya yönünden ise "onanma" kararı vermişti.
Kararda, Pınar Selek'in "sosyolojik araştırma yapma" adı altında silahlı terör örgütü üyeleriyle irtibata geçip Fransa ve Romanya'ya giderek burada siyasi eğitim aldığı ve kod adı aldığı savunularak, "İstanbul'da Azat kod adlı örgüt mensubu ile irtibat kurup Yurtseverler Birliği adı ile askeri kanat oluşturarak bomba imal ettiği, diğer sanık Abdülmecit Öztürk ile beraber 1998 tarihinde Mısır Çarşısı, Ünlüoğlu Büfesi'ne koydukları bombanın patlaması sonucu yedi keşinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı sanık Abdülmecit Öztürk'ün duruşmaya kadar süren ikrarı, diğer sanıkların kolluk beyanı, mağdur ve tanık beyanları ile 2002 tarihli oluşa uygun düşen bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya kapsamında anlaşıldığı" ifade edilmişti.
Kararda, Selek'in mensubu bulunduğu PKK'nin amacı doğrultusunda eylemi gerçekleştirdiği savunulmuş ve eski TCK'nin 125. maddesi kapsamında 36 yıl hapis cezası verilmesi istenmişti.
Bunun üzerine dairenin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılığın itirazı bugünkü gündeminde görüşen, Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise Başsavcılığın itirazını ret etti ve Dairenin kararını onadı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu