Yarılı Caretta Caretta için seferber oldular

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir sitenin sahilinde yaralı bulunan caretta caretta, tatilciler ile Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkililerince kurtarıldı.

Yayınlanma: 15.08.2011 - 07:45
Abone Ol google-news

Kuyucak mevkisindeki bir sitenin sahilinden yaklaşık 100 metre açıkta yaralı caretta caretta olduğunu gören vatandaşlar, DEKAMER yetkililerine haber verdi.
Bunun üzerine, merkezi Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde bulunan DEKAMER'den yola çıkan yetkililer, bir süre sonra Bodrum'a ulaştı.

DEKAMER ekibi yoldayken bir grup tatilci yaralı caretta carettayı karaya çıkardı. Bu sırada bölgeye ulaşan DEKAMER ekibi, deniz kaplumbağasının üzerine ıslak havlu koydu ve sürekli deniz suyu döktü. Yetkililer, yaralı deniz kaplumbağasını bir süre inceledikten sonra kamyonete koyarak DEKAMER'e götürdü. Bu sırada çevredeki turistler yaşananları ilgiyle izledi.

Deniz kaplumbağasını kıyıya çıkaranlardan Sider Elçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaplumbağanın daha önce de kıyıya yakın yerde göründüğünü belirterek, ''Kaplumbağa bayağı sıkıntılıydı, kabuğu parçalanmıştı, başında, gözünde ve ağzında yara vardı. Denizde fırtına vardı, belki fırtınada kayalıklara çarparak yaralanmış olabilir'' dedi.

Tatilcilerden Tuğba Çayırcıoğlu ise deniz kaplumbağasını önce babasının gördüğünü ifade ederek, ''Babam balık avlamak için gitmişti, o görmüş. Daha sonra birkaç genç arkadaşla birlikte kıyıya çektiler, zor oldu, çok kayalıktı. Kaplumbağanın sırtında kırık, gözünde yara vardı. İnşallah yaşar'' diye konuştu.

DEKAMER Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska, yaptığı açıklamada, ''yaralı deniz kaplumbağasının 10-15 yaşlarında, 15 kilogram ağırlığında genç bir birey olduğunu'' söyledi.

Yaralı kaplumbağanın kabuğunda 10 santimetrelik kesik, iki gözünde yara bulunduğu kaydeden Kaska, ''Bu yaralara bir teknenin pervanesi ya da kesici bir alet neden olabilir. Ancak kaplumbağanın durumu çok ağır. Bir gözünü büyük ihtimalle kaybedecek, diğer gözünün durumu ise kritik. Yaşayıp yaşamayacağı 1-2 haftalık tedavinin ardından belli olacak. Şu anda gerekli tedavilerine devam ediyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler