Yasak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı kapsamıyor

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Kamu Spotları Yönergesi'nin ''İlkeler'' başlıklı 4. maddesine ''Kamu spotlarında siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilemez'' hükmünün eklenmesine karar verildiğini hatırlatarak, ''Kurul kararı, bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerin aksine, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kamu spotlarında yer almalarına engel değildir'' dedi.

Yasak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı kapsamıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.01.2013 - 10:48

Soruları yanıtlayan Davut Dursun, Üst Kurul'un 22 Ocak 2013 tarihli toplantısında, Kamu Spotları Yönergesi'nin ''ilkeler'' bölümüne ''Kamu spotlarında siyasi parti logolarına yer verilemez. Siyasi kimlik taşıyan ve/veya siyasi görüşü kamuoyu tarafından açıkça bilinen gerçek veya tüzel kişiler, kamu görevlisi olsalar dahi, kamu yararına spotlarda yer alamaz'' ifadesinin eklenmesinin önerildiğini anlattı.

Değerlendirmeler sonucunda, önerilen ifadeler yerine, Yönergenin 4. maddesine ''Kamu spotlarında siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilemez'' fıkrasının eklenmesine oy çokluğuyla karar verildiğini belirten Dursun, ''Ancak bu karar bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerin aksine, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kamu spotlarında yer almalarına engel değildir'' diye konuştu.

Dursun, kamu spotlarına siyasi parti logolarına ve siyasi figürlere yer verilmemesi konusunun yönergenin kabul edildiği 8 Ağustos 2012 tarihli Üst Kurul toplantısı da dahil olmak iki kez görüşüldüğünü ve reddedildiğini vurguladı.

''RTÜK'e 285 kamu spotu başvurusu yapıldı''

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, kamu kurum ve kuruluşları ile dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlatılan, bilgilendirici ve eğitici nitelikteki kamu spotlarının, Üst Kurul tarafından ''yayınlanmasında kamu yararı olduğuna'' karar verilmesi halinde televizyonda yayınlandığını belirtti.

Dursun, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiği 3 Mart 2011 tarihinden bugüne kadar Üst Kurul'a çeşitli kurum ve kuruluşlardan 285 kamu spotu başvurusu yapıldığına değinerek, bunların 230'unun Üst Kurul tarafından onaylandığını bildirdi.

Üst Kurul'un 8 Ağustos 2012 tarihli toplantısında da Kamu Spotları Yönergesi'ni kabul ederek yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Dursun, böylece kamu spotu başvurusu yapacak kuruluşların uymaları gereken hususların belirlendiğini ifade etti.

Yönergenin ''İlkeler'' başlıklı 4. maddesine göre, kamu spotlarında sadece toplumu ilgilendiren ve yayınlanmasında yarar bulunan olay ve gelişmelerin konu edilebildiğini söyleyen Dursun, başvuru yapan kuruluşların kendi faaliyetlerinin tanıtımını yapamayacaklarını kaydetti.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, kamu spotlarında gizli ticari iletişime yer verilemeyeceğini, gerçek ve tüzel kişilerin isim, marka, logo ve imajlarının gösterilemeyeceğine dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler