Yaşam süresi uzadı, hastalıklar arttı
Dünyanın hemen her yanında insanların daha uzun yaşadığı, daha az sayıda çocuğun öldüğü ancak modern yaşamın hastalıkları ve kısıtlamalarıyla daha fazla boğuşulduğu ortaya çıktı.
"Lancet" dergisinde yayımlanan, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı yaşam süresi ve en önemli sağlık riskleri araştırması, hayatta kalan çocuk sayısındaki artışa paralel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan kronik hastalık oranlarında önemli bir yükselme olduğunu gösterdi.
En son 1990'da yapılan araştırma, her yıl 5 yaş altı 10 milyon çocuğun çeşitli hastalıklar ve yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü ortaya çıkarmıştı.
Yeni araştırma, çocuk felci ve kızamık için dünya çapında yürütülen aşı kampanyaları sonucu 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 30 oranında azalarak 7 milyona düştüğünü gösterdi.
Araştırmaya göre, Afrika'nın bazı ülkeleri dışında yetersiz beslenme tarihe karışırken obezite, en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi.
Araştırmayı yapan Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nden Christopher Murray, 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarını yüksek tansiyon, sigara ve alkol tüketimine bağlı rahatsızlıklar, kronik hastalıklar, yaralanmalar, akıl ile kemik ve eklem hastalıkları olarak sıraladı.
Gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfusun artmasıyla bu etkenlerin sağlık sorunlarının yüzde 50'sinden fazlasını oluşturduğuna dikkati çeken Murray, tüm ülkelerde ortalama yaşam süresinin uzadığını, buna karşın görme ve işitme kaybı, depresyon gibi akıl hastalıklarıyla
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu