Yaşamın gizemi çözülüyor mu?
1 milyar yıllık mantar fosili yaşamın karada nasıl evrimleştiğinin ipucunu veriyor
Evrimsel olarak hepimiz mantardan gelmiş olabiliriz. Bilim insanları Ourasphaira giraldae adı verilen bir milyar yıllık mantar fosilinin yaşama yönelik vizyonumuzu “yeniden şekillendireceğini” düşünüyorlar.
Gezegenimizde karasal yaşam başlamadan önce tekhücreli organizmalar sulak alanlarda yaşıyordu. Yaklaşık 430 milyon yıl önce ise ilkel yaşam formları, sudan karaya çıkarak gezegende koloniler kurmaya başlamıştı. Bilim insanları, denizden karaya çıkışta bitkilerin, mantarlarla işbirliği yaptığını düşünüyordu. Ancak muamma çözülebilmiş değildi. Şimdi, milyar yıllık mantar fosili keşfi, insanlığı bu muammayı çözmeye bir adım daha yaklaştırıyor olabilir.
Söz konusu keşif, Kanada’nın kutup bölgesindeki bir kaya yatağında gerçekleşti. Ve keşfedilen en eski mantar fosili olarak kayıtlara geçti. Bilim insanları, Ourasphaira giraldae adı verilen bir milyar yıllık mantarın, yaşamın karada nasıl evrimleştiği hakkında büyük ipucu verdiğini düşünüyor.
Nature dergisinde yayımlanan yeni çalışmada araştırmacılar, bu mantarların keşfedilmesinin hayvan atalarının yaklaşık 1 milyar yıl önce nasıl olabileceğini gösterebileceğini tartışıyorlar. 890 milyon ile 1.1 milyar yıl önce bir nehrin ağzında yaşadıkları tespit edilen bu mantarlar, günümüzdeki mantar, ve küflerinin atası olarak tanımlanıyor. Bu, karmaşık yaşam biçimlerinin ortaya çıkmasından yüz milyonlarca yıl öncesine denk geliyor.
Yeni araştırmanın baş yazarı Corentin Loron, Business Insider’a verdiği demeçte, bu bulgunun, dünya üzerindeki yaşama yönelik vizyonumuzu “yeniden şekillendireceği” kanısında.
En eski organizma
Bilim insanları, mantarların dünyadaki bilinen en eski organizmalardan olduğu fikrine sahip olsa da bu teoriyi doğrulamak çok zordu, çünkü mantarlar nadiren fosilleşiyorlardı. Söz konusu bulgu, bu açıdan da çok önemli.
Mevcut mantarlardan gelen genlerin DNA analizleri, ortak atalarının yaklaşık bir milyar yıllık olması gerektiğini ortaya koyuyordu. Ancak, bilim insanları bu tezi bir türlü doğrulayamamıştı, çünkü şimdiye kadar bulunan en eski mantar fosilleri sadece 400 milyon yıl öncesine dayanıyordu.
Fosiller ilk olarak 2014’te çalışmanın yazarlarından Robert Rainbird tarafından keşfedilmişti. Rainbird bu keşfi, Loron ve meslektaşları ile paylaştı. Ancak, bu mikroskopik fosillerin gerçekte ne olduklarını belirlemek yıllar sürecekti.
Araştırmacılar, bugüne dek, mantarların ve bitkilerin okyanustan ayrılmak ve toprağı ele geçirmek için birlikte çalıştıklarını düşünüyorlardı (mantarlar organik maddeleri ayrıştırır ve bu besinleri bitkilerin yetiştirmek için kullandıkları toprağa geri dönüştürürler). Ancak toprağı kolonileştirdiği düşünülen, bilinen en eski bitkiler sadece 470 milyon yıllıktı. Fosil kayıtlarındaki en yaşlı mantarlar 1 milyar yıllıksa, bu da mantarların ilk ve yalnız olduğu anlamına geliyor.
Kara bitkilerinin ortaya çıkmasındaki gizemi ortaya çıkarmaktan halen “çok uzak” olduklarını ifade eden Loron, yine de mantarların bitkiden önce gelebileceğine ve toprak kolonizasyonunun öncüsü olabileceğine inandıklarını ifade ediyor.
https://www.weforum.org/agenda/2019/05/scientists-found-a-billion-year-old-fungus-and-it-could-change-our-understanding-of-how-life-migrated-to-land
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu