Yasin Hayal akıllı çıktı!

Hrant Dink davasının tutuklu sanığı Yasin Hayal'in cezai ehliyetinin tam olduğu Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporla tespit edildi.

Yasin Hayal akıllı çıktı!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.11.2011 - 16:25

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın 21'inci duruşması başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ile Yasin Hayal getirildi. Duruşmaya Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Hosrof Dink de müdahil olarak katıldı.

Yasin Hayal'in cezai ehliyeti tam

Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz ilk olarak dosyaya gelen evrakları okudu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların talebi üzerine 5 Eylül'de sanık Yasin Hayal'in akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan rapor talep etmişti.

Raporun mahkemeye geldiğini ifade eden Başkan Eryılmaz, raporda Yasin Hayal'in cezai sorumluluğunu ortadan kaldıracak mahiyette herhangi bir akıl hastalığı tespit edilmediğinin belirtildiğini açıkladı.
 

Osman Hayal tespit edilemedi

Mahkeme, biyometrik fotoğrafı çekilen sanık Osman Hayal'in fotoğraflarının, olay gününe ait güvenlik kamerasındaki kişilerle karşılaştırılması için, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Fizik İhtisas Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü'nden istenilen raporun geldiğini de bildirdi. Raporda "görüntü kayıtlarından elde edilen fotoğrafların yetersiz olduğu için herhangi bir tespit yapılamadığı" belirtildi.

Tanık Raşitoğlu: "Dink cinayeti ile ilgim yok"

Öte yandan dava dosyasına "istihbarat elemanı" olduğu iddia edilen Sinan Raşitoğlu'nun talimat ile alınan ifadesi de geldi. Yasin Hayal ile Trabzon'da aynı mahallede oturduğunu ve kendisini mahalleden tanıdığını belirten Raşitoğlu,"Benim Dink cinayeti ile ilgili herhangi bir bilgim yok. Olayı basından öğrendim. Neden tanık olarak dinlendiğimi de bilmiyorum" dedi.

"Haber elemanı olarak çalışmadım"

Raşitoğlu'na ifadesinde, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu'nda Hayal'in McDonald's bombalamasının ardından kaçtığı İstanbul'da irtibat kurduğu ve Hayal'in yakalanmasını sağlayan polis haber elemanı olarak geçtiği yönündeki iddialar da soruldu. "McDonald's bombalamasının ardından emniyeti bilgilendirdiğim doğru değildir" diyen Raşitoğlu, ifadesinde şunları şöyledi:

"Yasin'in İstanbul'da saklandığı evi ben bildirmedim. İstihbarat elemanı olarak çalışmadım. Olaylara ilişkin hiçbir görüşmemiz ve konuşmamız olmadı. Trabzon'da çiçekçi dükkanım vardı. Yasin ve bazı arkadaşları yaklaşık 1 ay bu dükkana gelip gitti. Daha sonra gitmedi."
 

Tutukluluk hallerine devam

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, TİB'e yeniden yazı yazılarak olay yerinden yapılan telefon görüşmeleriyle ilgili 30 Mayıs 2011 tarihli ara karar gereği sinyal bildirimlerinin yeniden istenmesini öngördü.

Osman Hayal'in görüntüleriyle ilgili yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması talebini de reddeden ve müdahil avukatlarının TİB ile ilgili GSM operatörlerindeki bilgi ve kayıtların silinmemesi için tedbir kararı verilmesi taleplerinin TİB'den cevabi yazı geldikten sonra karar bağlanmasına hükmeden heyet, sanık avukatlarına esas hakkında savunmalarını hazırlamak için süre vererek duruşmayı 5 Aralık 2011 tarihine erteledi.

Bu arada, duruşmada mahkemeye konuşmak istediğini söyleyen tutuklu sanık Yasin Hayal'in babası Bahattin Hayal, duruşmanın ardından Hrant Dink cinayeti soruşturmalarını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Muammer Akkaş ile bir süre görüştü.


"Hrant'ı öldürenler devlet içindedir"


Duruşma öncesinde, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink ve kardeşi Yervant Dink, eski milletvekili Ufuk Uras ile Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Hollandalı eski Milletvekili Joost Lagendijk'in de aralarında bulunduğu "Hrant'ın arkadaşları", Beşiktaş'taki Barbaros Parkı'nda toplandı.

Türkçe ve Ermenice "Hrant için, Adalet için" yazılı bir pankart açan "Hrant'ın arkadaşları", ellerinde de "Bu dava böyle bitmez" yazılı dövizler taşıdı.

"Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz", "Hrat için, Adalet için", "Öldür diyenler yargılansın" gibi sloganlar atan "Hrant'ın arkadaşları", Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne yürüdü.

Adliye önünde grup adına açıklama yapan yazar Ümit Kıvanç, Hrant Dink suikastı davasının geçen duruşmasında, savcının, "Bu sadece milliyetçi duyguları kabarmış, gençlerin işlediği bir cinayet değildir. Ergenekon örgütünün Trabzon'daki bir hücresinin işidir. Bu hücrenin üstyapı ile örgütsel irtibatları ortaya çıkarılamamıştır" dediğini söyledi.

Kıvanç, bu konuda yeterli araştırma ve soruşturmanın yapılmadığını öne sürerek, "4,5 yıllık mahkeme sürecini hakikat ortaya çıkmasın diye canla başla uğraşarak geçirdiler. Arkadaşımızı öldürtenlerin yargılanması ve cezalandırılması amacıyla 4,5 yıldır mahkeme kapısındayız. Mütalaa diye önümüze konan şey bir müsamerenin son perdesini kapatma talimatından başka bir şey değil. Karşısına kendi mütalaamızı koyuyoruz" diye konuştu.

Mütaalaları olduğunu bildirdiği 11 maddelik metni okuyan Kıvanç, Dink'in katillerinin suikastın çok öncesinden beri devletin kontrolü altındaki kişiler olduğunu vurguladı.

Bu kişileri kullanan ve yönlendiren devlet görevlilerinin cinayette katkısı ve rolü olduğunu belirten Kıvanç, bu konunun araştırılmadığının altını çizdi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB), davanın başından beri cinayetin aydınlatılmasından çok soruşturmanın bir noktada durması daha derine gitmemesi için çalıştığını işaret eden Kıvanç, bu duruma ilişkin TİB'den hesap sorulmadığını söyledi.

Soruşturma ve yargılama sürecinde yaşananları eleştiren Kıvanç, "Sonuç, Hrant'ı öldürtenler, devlet içindedir ve ortada bunun sayısız kanıtı vardır" dedi.

Bir süre daha sloganlar atan grup, duruşmanın bitimine kadar adliye önünde bekleyeceklerini belirterek, buna "Adalet Nöbeti" adını verdikleri bildirdi.

"TİB, Dink cinayetinde kasta varacak davranışlarda bulunuyor"

Öte yandan TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Hrant Dink cinayetine yönelik telefon kayıtlarının silinmesine 66 gün kaldığını, 66 gün sonra cinayete ilişkin en önemli delillere ulaşılamayacağını açıkladı. Dink cinayetinin üzerinden bin 760 gün geçmesine rağmen olayın asıl sorumluları hakkında bugüne kadar hiçbir işlem yapılmamasının, Hükümet'in "bir ayıbı" olduğunu kaydeden Ağbaba, "Devletin neredeyse tüm kurumlarının, cinayeti aydınlatmak için değil, süreci uzatmak ve cinayeti unutturmak için çalıştığını" söyledi ve "Dink cinayetinin sır perdesini aralayabilecek bilgi ve belgelere sahip TİB de bu kurumların başında geliyor" dedi.
 
TİB'in, Dink cinayetine ilişkin "kasta varacak davranışlarda bulunduğunu, görevini ihmal ettiğini ve suç işlediğini" belirten Ağbaba,  "TİB'in bu kadar cesur davranmasının nedeni, AKP'nin arkasında durmasıdır. TİB Başkanı, AKP Hükümeti tarafından korunuyor. AKP ve TİB, bu cinayetin arkasındaki gerçek güçleri açıkça ortaya çıkarmak istemiyor" ifadesini kullandı.

Ağbaba ve arkadaşları ayrıca, TİB'in, dava süresince sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler