'Yaşlılar Grubu' Ortadoğu ziyaretine başladı

Eski devlet başkanları ve işadamlarının aralarında bulunduğu "Yaşlılar Grubu", barışa destek vermek için düzenledikleri Ortadoğu turuna Kudüs'ten başladı. Eski Brezilya Devlet Başkanı Cardoso, "İsrailliler ve Filistinliler arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılmasının destekçiyiz" dedi.

Yayınlanma: 25.08.2009 - 12:52
Abone Ol google-news

Eski devlet başkanları ve iş adamlarının aralarında bulunduğu "Yaşlılar Grubu", barış çabalarına destek vermek amacıyla başlattıkları Ortadoğu turuna Kudüs'ten başladı. Yaşlılar Grubu'nun İsrail ve Filistin'de temaslarda bulunmak üzere gelen üyeleri arasında, eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, iş adamı Richard Bronson, İrlanda'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Mary Robinson, kendisini Hindistan'ın fakir ve ezilmiş kadın işçilerine adayan Ela Bhatt, eski Norveç Başbakanı Dr. Gro Harlem Brundtland da yer alıyor.

Grubun sözcülüğünü yapan eski Brezilya devlet başkanlarından Fernando Henrique Cardoso, Kudüs'te, bir gençlik kültür merkezini ziyaretleri sırasında yaptığı açıklamada, "İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması doğrultusunda verilen çabaların destekçisi olduklarını" söyledi. Cardoso, "herhangi bir hükümetin temsilcisi olmadıklarını" vurgularken, Kudüs'teki ilk duraklarındaki asıl amaçlarının, iki taraf arasındaki çatışmadan etkilenen insanları dinlemek olduğunu belirtti.

Cardoso, bölgedeki insanlara "barışın mümkün olduğunu" söylemek istediklerini vurguladı ve "Yapabildiğimiz her şekilde barış çabalarına destek vereceğiz" dedi.
Cardoso, "Biz belki yaşlıyız ama grubumuz genç"
diyerek espri yaparken, bu ziyaretleri sırasında Gazze Şeridi'ne geçmeyeceklerinin de altını çizdi. Cardoso, "Güvenlik durumunun çok belirgin olmaması nedeniyle Gazze Şeridi'ne gitmemeyi kararlaştırdık" diye konuştu.

Grup üyeleri, bugün ayrıca Kudüs'te Şas partisinin ruhani lideri haham Ovadya Yosef'i de ziyaret etti. Görüşmeye basın mensupları alınmazken, görüşmeden sonra eski Brezilya Devlet Başkanı, haham Yosef'i ziyaretlerinin amacının, kendisinin hem İsrail'de hem de dünyadaki Yahudi toplumu için önemli bir dini lider olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Cardoso, görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini belirtirken, "Haham Ovadya Yosef ile barışın gerekliliği konusundaki ısrarlı görüşlerini paylaştık" diye konuştu.

Yaşlılar Grubu üyeleri, bugün ayrıca Kudüs'te, İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Yahudilerin anısını yaşatan Soykırım Müzesi'ni de ziyaret edecek. Yarın sabah Batı Şeria'ya geçmeden önce İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşecek olan grup üyeleri, Ramallah'ta, Kalendiye Mülteci kampını ziyaret edecek, yine bir kültür merkezinde Filistinli gençlerle konuşacak, ayrıca Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ile bir araya gelecek. Grubun İsrail-Filistin ziyareti, Ramallah'ta, Filistin toplumunun önde gelen isimlerinin de yer alacağı iftar yemeğiyle son bulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler