Yaz aşklarını çekici kılan nedir?

Uzm. Klinik Psikolog Banu Akman Şahin, yaz aşklarının diğer aşklardan farkını anlatıyor.

Yayınlanma: 03.07.2015 - 17:12
Abone Ol google-news

Aşk kimilerinin tanımına göre insanın ayağını yerden kesen, midesine kramplar girmesine neden olan, ona her şeyi yaptıran, etrafındaki her şeyi güzel görmesine neden olan bir olgu. Aşk insan hayatındaki en önemli kavramlardan biri. Aslında doğumdan ölüme, hatta ötesine kadar insanoğlunu meşgul eden bir şey aşk. Peki aşık olmanın bir zamanı var mı? Yapılan araştırmalar yaz aylarında diğer zamanlara göre daha fazla aşık olunduğunu gösteriyor. Yaz aylarının en önemli farkı da tatille özdeşleşmiş olması. Tatil kişiler için yenilenme zamanı, nefes alma zamanı. Tatil sadece kentten ve işyerinden değil günlük rutinlerden de kaçma zamanı. Yaz tatillerinde kişiler gevşedikçe ve günlük iş ve sorumluluk stresinden kurtuldukça çevresindekilere daha dikkat etmeye ve duygularını daha iyi fark etmeye başlıyor. Evli çiftler de yaz tatilinde yeniden birbirlerine aşık olabiliyor, çocuk yapmaya daha meyilli olabiliyor. Öyle ki infertilite kliniklerinde fizyolojik bir problem bulunmadığı takdirde çiftlere öncelikle streslerinden arınmaya çalışmaları hatta küçük bir tatile çıkmaları öneriliyor. Aynı zamanda yaz özgürleşme ve yenilenme zamanı olduğu için de karşı cinse yönelik ilk hamleler daha kolay geliyor. Hatta gündelik yaşantısında utangaç olabilen bir genç yaz tatilinde kendini çok daha rahat hissedebiliyor.

Bununla birlikte yaz tatiline aşık olmayı, düşlerindeki eşle karşılaşmayı hedefleyen yetişkinler de az değil. Çünkü yapılan araştırmalara göre eğitim kurumları ve iş yerinden sonra, tatil, insanların karşı cinsle en fazla tanışma olanağı buldukları ortam.

 

Peki yaz aşklarının diğer aşklardan farkı ne?

İnsan beyninin günlük sorunlarla meşgul olmadığı durumlarda, duygusal ya da erotik istekler daha çok ve güçlü oluyor. Aşkı daha hızlı ve tüm saniyelerini değerlendirerek yaşamak istemenin bir başka nedeni ise, tarafların, açıkça itiraf etmeseler bile, tatil sonunda bu ilişkinin biteceğine yönelik beyinlerinde küçük de olsa bir tereddüt bulunması. Bu nedenle yaz aşkları daha yoğun yaşanıyor. Yaz aşkları için önemli bir nokta da , günlük yaşamda karşı cinsi seçerken önemli olan kariyer, para, eğitim gibi kriterlerin yaz aşkları için çok geçerli olmadığı. Yaz tatilinde mayo ve bikiniler ön planda olduğundan bedensel çekicilik, iyi yüzmek, güzel dans etmek, eğlenceli olmak daha ön planda olabiliyor. Bu nedenle hızla ve tutkuyla başlayan bir aşk günlük hayata da taşınınca geleneksel değerlerle örtüşmediğinden çabuk bitebiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon