Yemen yine karıştı

Yemen'de dün akşam alınan tek taraflı ateşkes kararı bozuldu. Çatışmalarda 5 kişi hayatını kaybetti. Sana'ya girişler kapatıldı, halk kenti terkediyor.

Yayınlanma: 21.09.2011 - 10:26
Abone Ol google-news

Göstericilerin Sana'da kamp kurdukları ve adını ''Değişim Meydanı'' olarak değiştirdikleri meydanın yakınında keskin nişancıların düzenlediği iki ayrı saldırıda 4 kişinin öldüğünü belirten tıp görevlileri, 5. kişinin ise açılan havan topu ateşi sonucu hayatını kaybettiğini ifade etti.

Tıp görevlileri son ölümlerle birlikte ülkede son dört gün içinde ölenlerin sayısının 75'e çıktığını kaydetti.

Görgü tanıkları, ülkedeki son gösteriler sırasında ölen göstericilerin cenaze törenleri dolayısıyla binlerce kişinin Değişim Meydanında bir araya gelmeye başladığı sırada hükümet güçlerinin havan topu saldırıları düzenlediklerini kaydetti.

 

Ateşkes bozuldu

Sabahın erken saatlerinde başlayan patlamalarla ateşkes kararı delinirken, çatışmalar başkent Sana'da aralıklarla devam ediyor.

Başta Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan ve birçok batılı ülke diplomatlarından taraflara itidal çağrısı yapılırken, sivil kayıpların bir an önce sonlanması isteniyor.

Dün akşam saatlerinde başlayan ateşkes, havaya açılan birkaç el ateşin dışında sabah saatlerine kadar sürerken, üç saattir devam eden patlamalarla yeniden bozuldu.

Taraflar ise bozulan ateşkes ile birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Hükümet kanadından gelen açıklamalar muhalif aşiret Haşid'in lideri Sadık El Ahmar'ı suçlar nitelikte.

Pazar günü muhalif grupların yaptığı yürüyüşe güvenlik güçlerinin ateş açmasıyla patlak veren çatışmalar, muhalif askeri birliklerin ve aşiret mensubu silahlı kişilerin katılımıyla başkent Sana'nın birçok bölgesine yayılırken, hükümet yetkilileri söz konusu ateşin cumhuriyet muhafızlarından değil muhalif aşiretlerce başlatıldığı görüşünde ısrar ediyor.

Muhalif kanat ise ''baltacı'' diye bilinen gruplara uzun namlulu silahları vererek muhaliflere ateş açtıran muhafız birliklerini suçluyor.
 

Sana'ya girişler kapatıldı, halk kenti terkediyor

Çatışmaların başladığı pazar gününden beri başkent Sana'da korku dolu saatler yaşanıyor. Halk ''iç savaş'' atmosferinden çekinirken, kimi vatandaşlar evlerine hapsoldu, kimi ise kenti terk etmeye başladı.

Birçok iş yeri ve market kapatılırken, belirsizlik ve çatışmaların yayılma olasılığı büyük bir korku yaratıyor. Şehir içinde birçok caddeyi trafiğe kapatan muhafız birlikleri, yapılan askeri kontrollerle ve başkente girişleri kapatarak güvenliği sağlamaya çalışıyor.
 

İkinci bir Somali olma endişesi

Ocak ayında başlayan devrim hareketleri sekiz ayı bulan bir süreye yayılınca, Yemen'in içine düştüğü ekonomik krizin sonuçları belirmeye başladı.

Yüzde kırkı günde 2 dolara geçinen Yemen halkı, büyük bir gıda krizinin pençesinde. Ülke genelinde artan petrol fiyatları ve dizel sıkıntısı gıda sevkıyatını durma noktasına getirirken, aylardır akmayan şebeke suları temiz su bulmayı iyice zorlaştırıyor.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam yayımladığı raporda, Yemen'deki siyasi karmaşanın sene başından beri ekonomiyi felç ettiğini, bunun başta akaryakıt ve gıda zamlarına ve hızlı yükselen enflasyona neden olduğunu belirtti.

Arap yarımadasının bu en yoksul ülkesinin açlık felaketiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan raporda, ikinci bir Somali olma endişelerinin taşındığı belirtiliyor.

Raporda, Yemen'deki çocukların yarısının gelişiminin gıda kıtlığından etkilendiğine işaret edildi.

Oxfam, ekonominin çökmesinden en fazla kadın ve çocukların etkilendiğini vurguladı.

 

 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler