‘Yeni asgari ücret eridi’

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat, emekçilerin alım gücünün hızla düştüğünü, taşeronlaşmanın örgütlenmeyi engellediğini vurguladı.

Yayınlanma: 26.02.2020 - 02:00
‘Yeni asgari ücret eridi’
Abone Ol google-news

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, ekonomideki kötü gidişin en çok çalışanları etkilediğini bildirdi. 

“TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek enflasyon arasında fark var. Hesaplamasında değişiklik yapmasına karşın bu böyle” diyen Irgat, şu vurguyu yaptı: “Alım gücü düştü. Açıklanan enflasyon gerçek enflasyonu yansıtmıyor.” Asgari ücret ocakta 2 bin 324 liraya çıkarılmıştı. Irgat, asgari ücretin daha şimdiden eridiğini, kaybolduğunu vurguladı. Özel sektörde taşeronlaşmanın önüne geçilemediğine, hızla yaygınlaştığına işaret eden Irgat, şöyle devam etti:

DENETİM YOK

“Yasaya göre sadece uzmanlık gerektiren işlerde taşeron çalıştırılabilir. Ancak denetim yok. 1 bin kişilik işyerinde 10- 17 tane taşeron şirket var. İnsanlar örgütlenemesin diye taşeron şirket çalıştırılıyor. İşverenler böylece devlete olan yükümlülüklerini de yerine getirmiyor. İnsanları oradan oraya kaydırıyorlar. Asıl işyerinin işçisi olması gerekirken, taşeron şirketin işçisi olarak gösteriyorlar.” Irgat, çalışanların örgütlenemedikleri için de düşük ücretlere mahkûm edildiklerini, bunun bir çeşit “kayıt dışı çalışma” olduğuna da vurgu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler