"Yeni bir barış planı kararımız yok"

ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı General James Jones, Orta Doğu'da yeni bir barış planı için alınmış kararları bulunmadığını belirtti.

Yayınlanma: 09.04.2010 - 15:24
Abone Ol google-news

Çek Cumhuriyeti başkenti Prag'da Rusya ile tarihi START anlaşmasını imzalayan Obama'ya eşlik eden ve dönüş yolunda Air Force One'da gazetecilere açıklamalarda bulunan General Jones, "Yeni bir yaklaşımla ilgili karar yok. Süren görüşmeler var, ama büyük bir strateji değişikliğiyle barış sürecine yeniden işlerlik kazandırmak için alınmış bir karar henüz yok" dedi.

General Jones, atılacak bütün adımların "İsrail'in güvenliğini güçlendirme ve Filistinlilerden egemenlik anlamında gelen her meşru talebi destekleme" hedefiyle atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Danışman Jones, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gelecek hafta Washington'da yapılacak nükleer güvenlik zirvesine katılmaktan vazgeçme gerekçesini anladığını da belirtti ve "Elbette Başbakanı görmek isterdik, ama İsrail istihbarat servislerinden sorumlu Bakan Dan Meridor başkanlığındaki İsrail heyeti yine de sağlam olacaktır. Sanırım İsrailliler, zirvenin temasında olası bir değişikliğinin katalizörü olmak istemiyor" diye konuştu.

Basında çıkan haberlere göre İsrailliler, Türkiye ile Mısır'ın İsrail'den nükleer tesislerini uluslararası teftişe açmasını isteyeceğinden endişe ediyor. İsrail hükümetinden üst düzeydeki bir yetkili, "Başbakan (Netanyahu), Türkiye ve Mısır'ın da aralarında olduğu bazı ülkelerin İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını (NPT) imzalaması konusunu gündeme getirmeye hazırlandıklarını öğrendikten sonra Washington ziyaretini iptal etmeyi kararlaştırdı" demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler