Yeni bir kuyrukluyıldız doğuyor

Asteroit kuşağındaki bir gökcismin daha parlak ışıdığını ve bir uzantı oluşturduğunu gören Amerikalı astronomlar, bunun canlanmakta olan bir kuyrukluyıldız olduğunu keşfettiler.

Yeni bir kuyrukluyıldız doğuyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2011 - 09:04

Asteroitlerin çoğu, daha büyük asteroit çarpışmalarından fırlayan enkazlardır, ama bazılarının, buzu, güneşin etkisiyle kaybolan eski kuyrukluyıldızlar olduğunu tahmin ediyoruz diyor bilim insanları. Son olarak bulunan gökcismi de bu sınıfa giriyorsa eğer, o zaman asteroit kuşağında Mars ve Jüpiter arasında yer alan altıncı ve bu mesafedeki en büyük kuyrukluyıldız olmaya aday diyor Arizona Üniversitesi’nden Steve Larson.

Larson bu şaşırtıcı gök cismini aralık ayında, aslan takımyıldızında saptamıştı. Teleskop fotoğraflarında birkaç açı dakikası içinde kuzeye ve güneye uzanan iki orak biçiminde sis bulutları görülüyor.

Bilinen kuyrukluyıldızların veri bankasında gerçekleştirilen bir arama sonuç vermemiş olsa da gökcismin konumu ve hareketi Sheila (596) asteroitiyle uyumlu. 20.yy’ın başlarında keşfedilen 100km büyüklüğündeki kaya parçası bugüne dek dikkat çekmeyecek şekilde davranmıştı. Işık tayfı bir zaman karbon zengini bir malzemeden oluşan koyu bir yüzeye işaret ediyor. Bu kuyrukluyıldızın çekirdeği olasılıkla diğer bir cismin çarpmasıyla yeniden etkinleşmiş.

Bu tahmin doğruysa, çarpışma Sheila’nın yörüngesinde de ölçülebilir. Astronomlar, aralarında Hubble uzay teleskopunun da bulunduğu diğer gözlem araçlarıyla yeni incelemeler yapmayı planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler