'Yeni slogan, sıfır sorunla sınırsız ticaret olacak'

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 yılında dünya mal ihracatının 32-34 trilyon dolara ulaşacağını belirterek, "Dünya mal ihracatından aldığımız binde 85 payımızı, 2023'de yüzde 1.6'ya çıkartırsak 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştiririz" dedi.

'Yeni slogan, sıfır sorunla sınırsız ticaret olacak'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.03.2010 - 11:38

Türkiye'nin yeni ihracat stratejisini düzenlediği bir basın toplantısı ile İstanbul'da açıklayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, son yaşanan küresel finans krizi ile birlikte dünyada rekabet etme biçiminin değiştiğini hatırlattı. 2008'de 16 trilyon dolar olan dünya ticaret hacminin 4.4 trilyon dolarlık gerileme ile 11.6 trilyon dolara düştüğüne dikkat çekti. Bu düşüşün yüzde 27.8'lik bir gerilemeye işaret ettiğini ifade eden Çağlayan, "2008 yılında yakalanan rakamı dünya ancak 2013'de yakalayabilecek. Yani dünyaya 5 yıl zaman kaybettirecek bir küresel krizden bahsediyoruz. Kuşkusuz bütün ekonomiler de buradan kendine çok ciddi dersler çıkartacaklardır" dedi.
 

'İliklerimize kadar hissettik'

Dünya ticaretindeki 4.4 trilyon dolarlık kaybın Fransa ve İngiltere'nin milli gelirlerinin toplamını ifade ettiğine dikkat çeken Çağlayan, "Bu rakam felsefesinde 4.4 trilyon doların 1.6 trilyon doları, yani yüzde 36'sı AB bölgesindeki düşüşten kaynaklanıyor. Bunu zaten biz iliklerimize kadar hissettik" dedi. Küresel krizde Türkiye'nin ihracatının da bir önceki yıla oranla yüzde 22.6'lık bir düşüş yaşadığının altını çizen Çağlayan, bunun Euro/Dolar paritesi ve emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını vurguladı. Türkiye ihracatındaki gerilemesinin yüzde 70 Avrupa ülkelerinden kaynaklandığına dikkat çeken Çağlayan, "Avrupa pazarlarındaki kayıp 21 milyar dolar. Bu kayıp ihracatçımızın pazar kaybetmesinden kaynaklanan düşüş değil, Avrupa'daki talebin daralmasından kaynaklanıyor" dedi. Çağlayan, yeni pazar arayışları sonucunda ise 2009'da 75 ülkeye ihracatın artırıldığı bilgisini verdi.

Küresel kriz nedeni ile rekabetin artık daha acımasız hale geldiğini söyleyen Çağlayan, dünyadaki ticaretin toparlanmasının geç olacağına dikkat çekti. Çin'in 2010'da ciddi bir ithalatçı konuma geleceğinin altını çizen Çağlayan, dünyanın 2013'de yüzde 2.1, gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 4.7 oranında büyüyeceğini belirtti. 2023 yılında dünya gelirlerinin 87 trilyon dolara, dünya mal ihracatının ise 32-34 trilyon dolarlar seviyesine çıkmasının öngörüldüğünü ifade eden Çağlayan, "2009 yılında Türkiye, dünya mal ihracatından bin 85 oranında pay alarak ihracatını 102.1 milyar dolara ulaştırdı. 2023 yılında ise 34 trilyon dolarlar seviyesine çıkması beklenen dünya mal ihracatından yüzde 1.6 pay alarak ihracatımızı 500 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz" dedi.

'İhracat yapan firma sayısı artırılacak'

Türkiye'nin yeni ihracat stratejisi çerçevesinde hedefin ihracatçı sayısını artırmak olduğunu açıklayan Bakan Çağlayan, "Kobilerimizi ihracatçı yapmak istiyoruz. İhracatımız düştü ama ihracat yapan firma sayısı arttı. 2009 Ocak'ta 20 bin 252 işletme ihracat yaparken, Ocak 2010'da 21 bin 82 işletme ihracat yaptı. Yani ihracat yapan firma sayısı 800 arttı" dedi. Ülke ekonomileriyle ilgili öngörüleri incelediklerini belirten Çağlayan, "Çin 2010'da ciddi bir ithalatçı konumuna dönüşecek. Bununla birlikte Hindistan, Brezilya, Rusya ve Çin'den ne kadar pay alabileceğiz? Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi. Yine strateji çerçevesinde ihracata dönük üretim stratejisi yaptıklarını dile getiren Çağlayan, ilk olarak İhracata dönük üretim stratejisi değerlendirme kurulu yapacaklarını söyleyerek, "İthalatı, cari açığı dikkate alarak, ara ama yerine üretimin Türkiye'de yapılması, temin edilmesi hedefini koyacağız. İhracat için dışarıdan getirdiğimiz girdilerin mümkün olduğunca Türkiye'de üretimini sağlanacak" dedi. Çağlayan, yine bu kapsamda ortak satın alma organizasyonu oluşturacaklarını bildirdi. Yeni strateji kapsamında dahilde işleme rejiminin de yeniden yapılandırılacağını bildiren Çağlayan, "Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan (DTM) verilen devlet yardımlarını da yeniden yapılandıracağız. Çünkü dış ticarette tarımın payı yüzde 13 olurken, verilen destek yüzde 60 olmuş. Tarım sektörüne yardımı kesmeyeceğiz ancak bu işi Tarım Bakanlığı'na devredeceğiz. Böylelikle Ar-Ge ve teknolojiye verilen destekler artacak" açıklamasında bulundu.
 

'Ülke masaları oluşturulacak'

DTM dönüşüm projesi çerçevesinde İGEME bünyesinde 33 ülke masası oluşturduklarını açıklayan Çağlayan, zaman içerisinde ihtiyaca göre ve iş yoğunluğuna bağlı olarak bu masaların geliştirilmesinin planlandığını bildirdi. Bu masalarda görevli 14 kişini bulunduğunu ve temsil ettiği ülkeyi tanıyıp, ihracatçıya da tanıtacağını belirten Çağlayan, "Biz de pazarlama stratejimizi buna göre yapacağız" dedi. Dünyadaki diğer ülkelerin dış ticaret temsilci sayısının 20 bini bulduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Biz 115 kişi ile bu işi yapıyoruz. Ancak 30 kişilik ilave kadro için mecliste bir Tasarı üzerinde çalışılıyor" dedi.
Yine ihracat stratejisi çerçevede Pekin, Cidde, Sofya ve Riyad'da birer ticaret merkezi açtıklarını açıklayan Çağlayan, "Bu merkezlerin giderlerine bazılarının ASO Başkanıyken, benim de karşı olduğum ihracatçılar karşılıyorlar. Gelecek hafta da ticaret müşavirlerimizi rahatlatmak için devlet kademesinde Başbakan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de olacağı bir toplantıyı gelecek hafta yapacağız" dedi. Ülkelerin artık eyalet bazında inceleneceğini bildiren Bakan Çağlayan, "Şangay'ın yaptığı ithalat 190 milyar dolar. Türkiye'nin Şangay'a ihracatı 438 milyon dolar. Bu şekilde eyaletlerin ticaret incelenecek" dedi.
 

'GB'deki bir madde serbest ticaret anlaşmalarını zorlaştırıyor'

Konuşmasında, Türkiye'nin 1996 yılında imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasına da değinen Bakan Çağlayan, şunları söyledi: "Biz şu anda Gümrük Birliği anlaşmasındaki bir maddeden dolayı ülkelerle serbest ticaret anlaşması yapamıyoruz. Bu nedenle Avrupa'nın ortasında nal topluyoruz. Meksika 10 yıldır bizimle müzakere yapmıyor. Cezayir'i ikna edemiyoruz." Çağlayan, Amerika kongresinde ele alınacak Ermeni Tasarısıyla ilgili olarak da bir değerlendirmede bulunurken, "Üstlerine vazifeymiş gibi Ermeni Tasarısını görüşüyorlar. Ümit ederim ki böyle bir hatayı yapmazlar. Biz de çerçevede bizde Amerika gezimizi iptal ettik, gölge düşmesin diye" dedi.
 

Türkiye'nin yeni ihracat stratejisini içeren maddeler

- İhracatçı envanteri çıkartılacak

- İhracat koçluğu projesi gerçekleştirilecek

- Pazar giriş komitesi kurulacak. Bu çerçevede pazara giriş engelleri ve pazara giriş konusunda iki ayrı komite oluşturulacak.

- Fuarlar konusunda etkinlik artırılacak

- Dahilde işleme rejimi yeniden yapılandırılacak

- DTM tarafından verilen yardımlar yeniden düzenlenecek

- Ortak satın alma organizasyonu oluşturulacak

- İhracata dönük üretim stratejisi kurulu kurulacak

- Girdi tedarik stratejisi yapılacak
 

Hedef ülkeler 2010-2011

*ABD

*Çin

*Rusya

*Hindistan

*Brezilya

*Kanada

*Polonya

*Nijerya

*Mısır

*İran

*Suudi Arabistan

*Cezayir

*Libya

*Ürdün

*Katar

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler