'Yeni Taksim' onaylandı
Belediye Meclisi'nin oybirliğiyle kabul ettiği ve Anıtlar Kurulu'nun aynen onayladığı Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesinin detayları belli oldu. Sunulan projede, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete, Tarlabaşı ve Cumhuriyet Caddeleri'nde derinliği 10, uzunluğu 70 metreyi bulan devasa yarıklar açılıp dalış tünelleriyle meydanlara inilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a ilişkin prestij projeleri arasında açıkladığı yeni Taksim Meydanı’nı hayata geçirmek için düğmeye bastı. 16 Eylül 2011’de İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen plan 4 Ocak 2012’de Anıtlar Kurulu tarafından aynen onaylandı.
Tarlabaşı Talimhane'yle birleşiyor
Hürriyet'in haberine göre; Tarlabaşı Bulvarı, yayalaştırılan Talimhane ve Taksim Meydanı’yla birleştirilecek. Meydandaki otobüs durakları, otobüs bekleme peronları ve yanındaki yol kaldırılacak. Mc Donald’s önündeki otobüs durakları da yer altına alınıp, alt geçitten meydana yaya çıkışları verilecek. Metro çıkışları ise İstiklal Caddesi kenarlarına çekilecek. Bölgedeki binalar da aslına uygun restore edilecek.
Meydana çıkış yerin altından geçecek yaya yolları ve merdivenlerden yapılacak ve bu nedenle Taksim Meydanı'na yürüyerek ulaşmak oldukça zorlaşacak. Taksim Meydanı trafikten arındırılacak ama meydana çıkan yeni yollarla yaya kaldırımları iyice daralacak.
Kışla yeniden yapılacak
Taksim Topçu Kışlası oturum alanı, Cumhuriyet Caddesi tarafında 153, Tak-i Zafer Caddesi tarafında 188, Metehan Caddesi tarafında 152, Asker Ocağı Caddesi tarafında ise 189 metre olacak. Yeşil alan dahil olmak üzere 28 bin 900 metrekarelik bir alanı bulunan kışla 3 katlı projelendirilecek.
Dışı kışla, altı otopark
Taksim Topçu Kışlası 1806’da III’üncü Selim döneminde inşa edilip, 1939’da İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından yıktırılmıştı. Rus-Hint tarzı karışımı kışla, kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet verecek. Kışlanın, yıkılmadan önce içinde futbol maçları yapılan ve İnönü Stadı yapıldıktan sonra, Taksim Gezi Parkı olarak düzenlenen bahçesi yeşil alan olarak korunacak. Yeşil alanın altında ise birkaç katlı otopark yer alacak.
‘Yayalaştırma’ projesinde meydandan İstiklal dışında doğrudan bağlantı olmayacak.
'Meydan keyfi yaşatacağız'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Kışlası’nın zemin katındaki kafeler ve dışarıya konulan masa düzeniyle oluşacak yeni yapı çerçevesinde, bugün sadece bir geçiş güzergahı olarak kullanılan Taksim Meydanı’na işlev kazandırıp, İstanbullular’a “meydan keyfi” yaşatacaklarını söyledi.
'Tüneller çok eski bir sistem'
Tünellerin çok eski bir sistem olduğunu söyleyen Taksim Platformu ise dünyadaki şehirlerin bunlardan kurtulmaya çalıştığını anlatıyor ve bu tünel sistemiyle Taksim’e ulaşmak için ya metro ya da araç kullanmak zorunda kalınacağını belirtiyor.
Taksim'de 1 Mayıs hayal mi olacak?
Yeni haliyle Taksim Meydanı'nın gösterilerin, 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı bir merkez olmaktan çıkacağı da endişeler arasında...
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu