Yeni yargı paketi TBMM'de kabul edildi

TCK ve bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, CHP'nin önergesi reddedildi .

Yeni yargı paketi TBMM'de kabul edildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.05.2014 - 22:30

Türk Ceza Kanunu (TCK) ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yeni yargı paketinin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde CHP, MHP İstanbul Milletvekili ve Balyoz Davası hükümlüsü Engin Alan'ın cezasının infazının ertelenmesi için önerge verdi. CHP'nin önergesi reddedildi.


Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri devam ederken, CHP, MHP'li Alan'ın infazının dönem sonuna kadar ertelenmesini ve düzenleme yürürlüğe girdiğinde derhal salıverilmesini içeren madde ihdası önergesi verdi.


Önergedeki imza sahiplerinden CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, parlamentonun bu döneminde tartışma konusu olan tutuklu milletvekili sorununun çözüldüğünü söyledi.


Aldan, 2 milletvekili hakkında kesinleşmiş hüküm bulunduğunu anlatarak, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in milletvekilliği görevini ifa ettiğini, Alan'ın cezaevinde olduğunu kaydetti. Yeniden yargılama konusunun yasal düzenleme anlamında hala gündeme gelemediğini dile getiren Aldan, Alan'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurunun ne zaman sonuçlanacağının belli olmadığını ifade etti.


"Güncel çözüm yolu budur diye düşünüyoruz" diyen Aldan, Alan'ın milletvekilliğini dönem sonuna kadar yapabilmesi için bu ara formülün hayata geçmesini önemli gördüklerini kaydetti.


TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bu konunun komisyonda görüşülebileceğini, ancak siyasetin diyalog içinde sonuçlandırması gerektiğini söyledi.


CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise önergenin "siyasi turnusol" olduğunu ifade ederek, "Meclis milletvekiline sahip çıkacak mı? İktidar topu taca atacak ve dönem sonunun bitmesine mi oynayacak? Önemli olan siyasi irade. Aylardır söylediğiniz laflarınıza inanılırlığınızı ispatlayın" dedi.


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önergeye katılmadığını belirterek, Anayasa'nın 83. maddesinde düzenlenen milletvekili dokunulmazlığı ve 84. maddesinde düzenlenen milletvekilliğinin düşmesi ile ilgili maddeler üzerinde mutabakat sağlanmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, hükümlü milletvekili sorununa çözüm bulunması için öneri getirdiğini anımsatan Bozdağ, "Bu öneriyi partileri gezerek yapsa daha isabetli olurdu. Kendi düşüncesi olarak gündeme getirdi" diye konuştu. Bozdağ, Anayasal güvencenin her türlü yasal güvenceden önemli olduğunun altını çizerek, "Umarım siyasi partiler, dokunulmazlık ve üyeliğin düşmesi konusunda uzlaşma sağlar. Anayasal güvenceyi daha sağlıklı hale getirmeliyiz" dedi.

CHP'nin önergesi reddedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler