Yenidoğan Bebeklere Bakım Nasıl Yapılır?
Yenidoğan, bebek bakımı için oldukça önemli bir süreçtir. Bu sebeple de en ufak ayrıntıya dahi dikkat etmek gerekmektedir.
Yenidoğan bebeğin bulunduğu oda sıcaklığı ne olmalıdır?
Yeni dünyaya gelen bebeklerde ısı kontrolü henüz gelişimini tamamlamamıştır. Bebeğin cilt yüzeyi vücut ağırlığına kıyasla daha geniştir. Bu sebeple de ısı kaybı hızlı bir şekilde meydana gelir. Vücut ısısının düşmesini (hipotermi) engellemek adına özellikle ilk saatler ve günlerde bebeğin kilosuna uygun olarak oda sıcaklığı ayarlanmalıdır. 3 kg üzerinde olan sağlıklı bir yenidoğan için uygun oda ısısı 22-24 derece arasındadır.
Ne kadar aralıkla bebeğe anne sütü verilmedir? Yeterliliği nasıl anlaşılır?
Bebeğin ilk zamanlarda sık sık emzirilmesi oldukça önemlidir. Anne sütü ile beslenme, yenidoğanın temel besin ve ihtiyaçlarını tek başına karşılar. Doğumdan sonra ilk saat içinde emzirmeye başlamak ve bebek her istediğinde emzirmek gerekmektedir. Yenidoğanlar, 3-4 saatte bir gerekirse uyandırılarak emzirilmelidir. Bu sayede annenin süt verimi artacak ve bebek yeteri kadar beslenecektir.
İlk banyo ne zaman yapılmalıdır?
Sağlıklı olan yenidoğanlar için, doğdukları ortam koşullarına göre ilk 24 saat içinde yıkanmaya izin verilmektedir. Yenidoğalar, gün aşırı yıkanabilirler. Göbek düşene kadar kaynatılıp soğutulmuş akar su altında yıkanması önerilmektedir. Göbek düştükten 2-3 gün sonra küvette normal banyo yaptırılabilir. Banyo sıcaklığına oldukça dikkat edilmelidir. Banyo suyu sıcaklığı, vücut ısısında (36-37 derece), ortam ısısı 24-25 derece olmalıdır. Banyo yaptırmadan önce bebeğin üşümemesi adına havlular ve kıyafetler hazır edilmelidir. Gazlı ve huzursuz bebeklerde akşamüstü banyoları geceyi daha rahat geçirmeyi sağlayabilir. Banyoda kullanılacak şampuan ya da sabunlar, doğrudan bebeğe sürülmemeli, bir sünger ya da elde köpürtülerek bebek yıkanmalıdır. Bu sayede durulama kolaylaşacaktır.
Yenidoğan bebeklerin gözlerinde oluşan çapaklanma nasıl giderilir?
Bebeklerin göz bakımı ilk ay için oldukça önemlidir. Bebekle ilgilenmeden mutlaka eller yıkanmalıdır. Şayet çapaklanma olursa gözler, kaynatılıp soğutulmuş su ile silinmelidir. Devam eden akıntı hallerinde gözyaşı kanalı daralması veya enfeksiyon açısından mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Tırnaklar ne zaman kesilebilir?
Henüz dünyaya gelmiş bebeklerin tırnakları oldukça yumuşaktır. İlk 2 ay, kendini tırmalama riski mevcuttur. Bu sebeple de tırnakları kesebilene kadar eldiven takmak gerekmektedir. İlk ay tırnaklar kendiliğinden kopacaktır. İlk aydan sonra da tırnaklar kesilebilir.
Kaynak: http://www.bebek.com/yenidogan-bebeklere-bakim-klavuzu_m
En Çok Okunan Haberler
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması