Yerli Bollywood yolda
Türk sinemacılar Hindistan'daki film yapımcıları ile buluşup ortak film yapma projesini gündeme getirdiler. Türkiye'deki maliyetleri soran Hint film yapımcıları, ortak belgesel çekimi ile başlayarak işbirliğinin geliştirilebileceğini dile getirdiler.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Hint İş Konseyi'nin Hindistan temaslarında Türk sinema sektöründen yetkililerle Bollywood'un temsilcileri bir araya geldi. Toplantıya Türk- Hint İş Konseyi Başkan Yardımcısı Erdal Alkış, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Yönetmen Sinan Çetin, Pinema Filmcilik Sahibi Pamir Demirtaş, Filma-Cass Yöneticisi Mine Vargı ve Hint sinema sektöründen 10'dan fazla yetkili katıldı.
"Avara" Türkiye'de 6 yıl aralıksız oynadı
Pinema Filmcilik Sahibi Pamir Demirtaş, Hint filmi "Avara'nın" Türk sinemalarında 6 yıl aralıksız oynadığını hatırlatarak, iki ülke halkının ortak beğenileri olduğuna dikkat çekti. Demirtaş, birlikte film üretme teklifinde bulundu. İki ülkeden sanatçıların rolleri paylaşacağı bir film yapılması halinde Türk ve Hint kamuoyunda daha kolay alışkanlık yaratılacağını kaydeden Demirtaş, böylelikle Hint filmi için yeni bir piyasa doğacağını ifade etti.
Filma-Cass Yöneticisi Mine Vargı ise Türk sinemasında para veya ekipman sıkıntısı olmadığını ancak yaratıcı fikir eksikliği bulunduğunu, bu konuda da Hintlilerden destek alınabileceğini kaydetti.
Bollywood vergileri sordu
Türkiye'de sinema sektöründeki vergileri soran Bollywood temsilcileri, Kültür Bakanlığı'nın hazırladığı dosyada yer alan Türkiye fotoğraflarına hayran kaldılar. Bollywood temsilcileri, ortak film çekiminin belgesel ve dokümanter filmlerle başlayabileceğini dile getirdi. Toplantıda iki ülkenin ilgili bakanlıklarının arşivinde yer alan filmlerin değişimi, ortak film haftaları düzenlenmesi ve ortak belgesel çekilmesi konusunda uzlaşıldı.
2009 gişe hasılatı 210 milyon dolar
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik'in verdiği bilgilere göre ise, 2009'da Türk sinema sektöründe toplam gişe hasılatı 210 milyon dolar oldu. Toplam 254 film gösterime girdi. 70 yerli film üretildi. Türkiye'de ortalama bilet fiyatı 6 dolar oldu. Diziler geçtiğimiz yıl 700 milyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Son dönemde yılda ortalama 60 dizi çekildi. Dizi yönetmenleri ortalama 3-10 bin dolar, başrol oyuncuları 10-25 bin dolar kazandı. Dizileri TV gösterimi sırasındaki ortalama reklam geliri 250-400 bin dolar oldu. Türk TV dizileri 37 ülkede izlendi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev