Yeşil alana konut yargıdan döndü

Küçükçamlıca'daki 85 dönümlük araziyle ilgili yapılan plan tadilatı idare mahkemesince durduruldu.

Yayınlanma: 02.02.2013 - 07:59
Abone Ol google-news

Küçükçamlıca’da 85 dönümlük yeşil alanı, konut alanı ilan eden imar planı İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından oybirliği ile iptal edildi. Mahkeme, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik uyarınca imar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair değişikliklerin zorunlu olmadıkça yapılamayacağına dikkat çekerek kararın uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine hükmetti.

Plan tadilatı öncesinde İş Bankası’nın ortağı TİBAŞ’a ait arazinin 80 bin 230 metrekaresi yeşil alan, 4 bin 770 metrekaresi konut alanıydı. Arazi aynı zamanda birinci derece sit alanıydı. TİBAŞ araziyi 2005 yılında MESA’ya sattı. MESA, Anıtlar Kurulu’na başvurup arazinin 3. derece sit alanı olmasını istedi. İlgili kurumlar olumsuz görüş bildirince kuruldan MESA’nın istediği karar çıkmadı. MESA bunun üzerine mahkemeye başvurdu ve arazi 3. derece sit alanı ilan edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi de 12 Ocak 2012 tarihli oturumunda 1/5 bin ölçekli nazım imar planında değişişiklik yaparak arazinin 42 bin 500 metrekarelik kısmını konut alanı, 22 bin 693 metrekaresini yeşil alan, 15 bin 37 metresini de belediye hizmet alanı ilan etti. Plan değişikliği CHP grubunun ret oyuna karşılık geçti. CHP’li meclis üyeleri de plan tadilatını yargıya taşıdı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde görülen dava 4 Ocak 2013 tarihinde karara bağlandı.

Planın yürütmesini durduran mahkeme, yönetmeliklere göre konut yapılacak yeşil alana eşdeğer bir yeşil alan ayrılması zorunluluğunun bulunduğunu belirterek bu açıdan kararın mevzuata uygun olmadığını kaydetti. İmar planında “belediye hizmet alanı”nın tam olarak hangi amaçla kullanılacağının plan notlarında belirtilmediği vurgulandı. Kararda “Planın uygulanması halinde imar uygulamaları kapsamında birtakım işlemlerin tesis edilmesi halinde telafisi güç veya imkânsız zararların ortaya çıkabileceği kuşkusuzdur” denildi.

İstanbul’a geri verin

CHP İBB Meclisi üyesi Doğan Tekel, arazinin bir kısmı Tarihi Yarımada’ya, bir kısmı Boğaz’a bakan İstanbul’un son yeşil alanlarından biri olduğunu söyledi. Tekel “Bu çılgınlığa mahkeme son verdiyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi’ni de bu karar uymaya çağırıyorum. İlgili firmanın da ‘İstanbul’da kalan son İstanbul’ sloganı ile satışa sunmak istediği bu bölgeyi İstanbullulara geri vermesini rica ediyorum” diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler