Yeşilırmak kapısı açılıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında 7. sınır kapısı olacak Yeşilırmak kapısının açılmasının kuralları konusunda uzlaştı. Yeşilırmak kapısında da diğer geçiş kapılarındaki kurallar uygulanacak.

Yayınlanma: 26.06.2009 - 11:27
Abone Ol google-news

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 34. kez bir araya gelerek, "toprak" konusundaki görüşmelere devam eden liderler, uzun süredir gündemde olan Yeşilırmak kapısının açılması konusunu da görüşerek karara bağladı.

Görüşmenin ardından Talat, Hristofyas ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun, basının karşısına geçti. Liderlerin uzlaştığı kuralları Zerihoun açıkladı. Talat ve Hristofyas da basın mensuplarına el sıkışarak görüntü verdi.

Zerihoun, liderlerin, Yeşilırmak kapısının açılmasıyla ilgili kurallarda uzlaştıklarını ve geçişlerde vatandaşlara BM Barış Gücü'nün (UNFİCYP) eşlik edeceğini duyurdu.

Ayrıca, KKTC toprağı olan, ancak KKTC ile kara bağlantısı olmayan Erenköy'e gitmek isteyenler için de haftada 3 gün olmak üzere çarşamba, cumartesi ve pazar günleri minibüs kaldırılacak. Erenköy'e gidecek minibüslere BM Barış Gücü eşlik edecek.
Kıbrıs Türk tarafı gerekli durumlarda, takviye minibüs talebinde bulunabilecek.

Yeşilırmak kapısından Erenköy'e yiyecek, su ve askeri olmayan diğer erzak yine BM Barış Gücü eşliğinde gönderilebilecek.

Erenköy'e Güney Kıbrıs'taki şebekeden elektrik sağlanacak. Ambulanslar acil durumlarda Erenköy'e giriş çıkış yapabilecek.

Aynı şekilde Kıbrıs Türk itfaiyesi de acil durumlarda Erenköy'e geçiş yapabilecek.
Geçişlerle ilgili olarak, zaman zaman istisnai durumlarda da yeniden düzenleme yapılabilecek.

Yeşilırmak kapısı, bölgedeki altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra açılacak. Erenköy'e geçişler de Yeşilırmak kapısının açılmasıyla eş zamanlı olacak. Ancak Kıbrıslı Türkler, 8 Temmuz Erenköy Direnişi törenleri için bölgeye kara yoluyla geçebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler