Yılın son MGK'sinin gündemi yoğun geçti
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 2008'deki son toplantısı yoğun bir gündemle gerçekleştirildi. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü askeri harekatın durdurulması çağrısında bulunan MGK, Irak'tan ABD askerlerinin çekilmesi ve sonrasına ilişkin olası gelişmeleri değerlendirdi. MGK, Kıbrıs'ta süren görüşmeler kapsamında iki kurucu devletin eşit statüsüne vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü’nde dün saat 13.40’ta toplanan MGK’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, hükümetin ilgili bakanları, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı katıldı. Toplantı yaklaşık 5.5 saat sürdü.
Toplantının gündemini terörle mücadele, Kıbrıs’taki görüşmelerin yanı sıra İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri harekatı oluşturdu. Toplantı gündeminde bulunmayan Gazze konusu güncel değerlendirmeler bölümünde ele alındı. Uluslararası kamuoyunun dikkatinin yöneldiği Gazze konusunda MGK, “askeri harekatın durdurulması” çağrısında bulundu. Çatışmaların tüm Ortadoğu’ya yayılabileceği uyarılarının yapıldığı Gazze konusunda, MGK bildirisindeki ifadeler şöyle: “İsrail’in Gazze’ye yönelik harekatının çok sayıda Filistinli’nin yaşamını yitirmesine yol açmasından duyulan derin endişe dile getirilmiş, askeri harekatın derhal durdurulması, çatışmaların sona erdirilmesi, diplomasiye imkan tanınması, Gazze’deki halka insani yardımların güvenli şekilde ulaştırılmasının sağlanması ve ayrıca, Filistinliler arasında bir an önce uzlaşmaya varılması çağrısında bulunulmuştur.”
Terör ve Irak
Toplantıda, ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler ele alınırken, bu kapsamda terörle mücadeledeki son durum da değerlendirildi. Terörle mücadele kapsamında mevcut durum ve çalışmaları süren yeni bir yapılanma konusunda kurul üyelerine bilgi verildi. Konuya ilişkin MGK bildirisinde şu değerlendirme yapıldı: “Milletimizin güven ve desteğiyle sürdürülen bölücü terörle mücadelede elde edilen sonuçların genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, terör örgütü ve yandaşlarına karşı yürütülen çok yönlü mücadeleye, tehdit bertaraf edilene kadar aynı azim ve kararlılıkla devam edileceği vurgulanmıştır.”
Kurul, Türkiye’nin bölgesindeki gelişmeler ve terör kapsamında Irak konusunu da ayrıntılarıyla görüştü. Irak’taki Amerikan askerlerinin statüsü ve çekilme tavkimi, Irak hükümetiyle sürdürülecek ilişki ve bu ülkeden kaynaklı terörün ele alındığı kurulun bildirisinde şu ifadelere yer verildi: “Irak’taki ABD güçlerinin statüsüne ve geri çekilme takvimine ilişkin olarak Irak ve ABD arasında imzalanmış bulunan anlaşma sonrası dönemde Irak’taki yeni durum ve bu ülke ile ilişkilerimiz değerlendirilmiş, ayrıca ırak topraklarından kaynaklanan PKK terör örgütüyle mücadele konusu ve bu amaçla Türkiye, Irak ve ABD arasında oluşturulan üçlü mekanizma ele alınmıştır. Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesinde Irak ile işbirliğinin çeşitli alanlarda geliştirilmesi üzerinde de durulmuştur.”
Türkiye, Irak topraklarında üslenen teröristlere yönelik sınır ötesi harekata olanak veren tezkerenin süresini ikinci ilk kez uzatmıştı. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, teröre yönelik ABD ile Irak’ın kuzeyinde süren işbirliğinin süreceğini dile getirmişti. MGK’nin gündemine alarak değerlendirmelerde bulunduğu diğer konuyu ise Kıbrıs’ta sürdürülen barış müzakereleri oluşturdu. Kıbrıs’taki iki kesim liderlerinin yaptığı görüşmelere ilişkin kurula bilgi sunulduğu öğrenildi. Kurul’un bildirisinde ise süren müzakerelere ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “Kıbrıs’ta 3 Eylül 2008 tarihinde başlayan müzakere süreci ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, Türkiye’nin, Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Talat tarafından yürütülmekte olan kapsamlı çözüm müzakerelerini desteklediği, çözümün; yerleşik BM parametreleri temelinde 40 yıllık müzakere sonucunda ulaşılan iki kesimlilik, iki tarafın siyasi eşitliği, iki kurcu devletin eşit statüsü ve yeni bir ortaklık devleti ilkeleri çerçevesinde bulunması gerektiği ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesinin esas olacağı vurgulanmıştır.”
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev