"Yıllık enflasyonda dalgalanmalar olabilir"

Merkez Bankası, Ekim ayında dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesine ve elektrik tarifelerindeki artışa rağmen yıllık enflasyonun düşük düzeyini koruyacağının tahmin edildiğini belirterek, yılın son ayından itibaren ise baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar görülebileceğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 05.10.2009 - 08:01
Abone Ol google-news

Merkez Bankası, Eylül Ayı Fiyat Gelişmelerini değerlendirdi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Eylül ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 0.39 yükseldiği, yıllık enflasyonun ise yüzde 5.27'ye düştüğü hatırlatılarak, temel enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin düşük düzeylerdeki seyrini sürdürdüğü, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranının istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiği kaydedildi. Ekim ayında dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesine ve elektrik tarifelerindeki artışa rağmen yıllık enflasyonun düşük düzeyini koruyacağı tahmin edildiği vurgulanan açıklamada, yılın son ayından itibaren ise baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar görülebileceğine dikkat çekildi.

Eylül ayında mal ve hizmet gruplarında fiyatların sırasıyla yüzde 0.22 ve 0.85 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, "Böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda sınırlı bir oranda artarak yüzde 5.27'ye çıkarken, hizmet grubunda yüzde 5.26'ya geriledi. Hizmet fiyatları artış oranında alt gruplar geneline yayılan yavaşlama Eylül ayında da sürdü. Ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonu yüzde 2.82'ye gerileyerek endeks tarihindeki en düşük seviyesine ulaştı. Benzer şekilde, kira yıllık enflasyonu istikrarlı düşüşünü sürdürmüş ve yaklaşık 1 puan azalarak yüzde 6.48 oldu.

Öte yandan, diğer hizmetler grubu yıllık enflasyonu eğlence hizmetleri ve eğitim kalemlerindeki yükseliş nedeniyle sınırlı bir artış gösterdi" denildi.

 

"Elektrik zammı Ekim anflasyonuna önemli etki yapacak"

Enerji fiyatlarının bu dönemde yüzde 0.63 arttığı kaydedilen açıklamada, bu gelişmede, şebeke suyu fiyatlarında gözlenen artışlar ile tüp gaz fiyatlarında devam eden yükselişlerin etkili olduğu belirtildi. Konutlarda uygulanan elektrik tarifelerinde yapılan yüzde 9.68'lik artışın Ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağına işaret edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
"Enerji ve gıda dışı mal grubu fiyatları Eylül ayında belirgin bir değişim göstermezken, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 5.52'ye gerilemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda sezon geçişinin yaşandığı Eylül ayında, geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl indirimlerin devam ettiği gözlenmiş ve fiyatlar yüzde 1.01 oranında azaldı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında yapılan geçici süreli indirimlerin 1 Ekim tarihi itibarıyla son bulması nedeniyle dayanıklı mal grubu fiyatlarının Ekim ayında yüksek oranda artış kaydedeceği bir kez daha hatırlatılmalıdır. İşlenmiş gıda fiyatları bu ayda belirgin bir değişim göstermezken, fiyatlar bir yıl önceki düzeyinin altında seyretmeye devam etti."

 

Gıda fiyatları dayanıksız tüketim malları fiyatlarını artırdı

Eylül ayında üretici fiyatları yüzde 0.62 artarken, yıllık enflasyonun yüzde 0.47 olarak gerçekleştiği anımsatılan açıklamada, dayanıksız tüketim malları fiyatlarının, gıda ürünleri imalatı fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle arttığı, dayanıklı tüketim malları fiyatlarının yüzde 0.26 oranında azaldığı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler