"Yoğurdun besleyici özelliği düşecek"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası, "Yoğurttaki protein ve yağsız kuru madde oranının 2001 Fermente Sütler Tebliği'nde olduğu gibi korunması ve söz konusu tebliğin zaman geçirmeden düzeltilmesi gerektiği" açıklamasında bulundu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası'nca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 16 Şubat 2009'da yayımladığı tebliğ ile, yoğurtta protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürüldüğü belirtildi. Yoğurttaki protein ve yağsız kuru madde oranının, 2001 Fermente Sütler Tebliği'nde olduğu gibi korunması ve söz konusu tebliğin zaman geçirmeden düzeltilmesi gerektiği kaydedildi.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın söz konusu tebliğinde yoğurttaki protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülmesi, ayrıca yağsız kuru madde oranına ilişkin herhangi bir ölçüt belirlenmemiş olmasının tüketicinin hem ekonomik hem beslenme açısından aldatıldığının göstergesi olduğu savunuldu.
"Melamin ve kimyasalların katılması olasılığı.."
Özellikle hayvansal proteinlerin insan beslenmesi ve sağlığı açısından yerinin tartışmasız olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: ''Yayımlanan tebliğde protein oranının düşürülmesi ve yağsız kuru madde oranına ilişkin verinin bulunmaması, yoğurttaki su oranının artacağı, protein oranında yüzde 25 azalma olacağı, dolayısıyla besleyici özelliğinin düşeceği anlamına gelmektedir.
Türkiye'de beslenme alışkanlığı gereği süt yerine yoğurt daha çok tüketilmekte, bu şekilde sütten gelen protein, mineral, vitamin gibi beslenme ögeleri büyük ölçüde yoğurt tüketimi ile karşılanmaktadır. Ayrıca, Türkiye'de üretilen yoğurtların tüketicinin damak tadına hitap ettiği göz önünde bulundurulduğunda yapılan düzenleme ile bir yandan geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, diğer yandan tüketici yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir.
Üretilen süt ve süt ürünlerine su katılarak besleyici ögelerin seyreltilmesi sonucu ortaya çıkan protein ve yağsız kuru madde açığının kapatılmasına yönelik olarak son zamanlarda sıkça tartışılan melamin vb. kimyasalların katılması olasılığını gündeme getirecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.''
Açıklamada, yoğurttaki protein ve yağsız kuru madde oranının, 2001 tarihli Fermente Sütler Tebliği'nde olduğu gibi korunması ve söz konusu tebliğin zaman geçirmeden düzeltilmesi gerektiği kaydedildi.
Sütün doğal bileşiminde olması gereken proteinin ve yağsız kuru maddeyi oluşturan beslenme ögelerinin dışında, su dahil mevzuatta izin verilmeyen kimyasalların kullanılmasını engellemek amacıyla, bakanlığın piyasa denetimlerini sıklaştırması, kontrolleri yapabilecek teknik altyapı donanımını iyileştirmesi, laboratuvar sayısını artırması ve başta gıda mühendisleri olmak üzere gerekli personel istihdamını sağlaması da istendi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu