Yol bekçiliği çözüm değilmiş
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Çorlu tren faciasının gerçekleştiği bölgenin topoğrafik açıdan riskli bölge olmadığı gerekçesiyle yol bekçiliği sisteminin uygulanmadığını, ansızın ve ani gelişen hava koşullarında yol bekçiliği sisteminin çözüm olmadığını savundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un, 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu’daki tren kazasına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turan’a yönelttiği sorulara yanıt verildi. CHP’li Aygun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakana sözlü olarak “Kaza ihmallerden dolayı meydana gelmedi mi? Yol bekçiliği neden kaldırıldı? Menfez ihalesi ödenek yetersizliğinden mi iptal edildi” sorularını yöneltmişti.
Bakan Turan, verdiği yazılı yanıtta, Çorlu Sarılar’da çok kısa sürede, çok dar alanda ve hattın işletmeye açıldığı tarihten bu yana görülmeyen aşırı yağış yaşandığını savundu. Yol bekçiliğinin riskli yol bölgelerinde devam ettiğini öne süren Turhan, “Hadisenin olduğu yol kesimi, altyapı ve topoğrafik yönden riskli bölgeler kapsamına girmemektedir. Kaldı ki yol bekçileri aynı yerde, sabit beklemeyip hat üzerinde günlük yaklaşık 10 kilometrelik mesafeyi gidip gelerek yaya olarak kontrol etmektedirler” dedi. Turhan, “Yol bekçiliği sistemi, ansızın ve ani gelişen durumlarda yüzde 100 çözüm olmayacak olup, bekçinin geçmesini müteakip de hadiseler meydana gelebilmektedir. Nitekim daha önceki yıllarda yol bekçisinin görevi kapsamında bulunan mesafeyi geçtikten sonra veya hadise yerine varmadan olmuş vakalar bulunmaktadır” görüşünü dile getirdi.
Çorlu tren kazasının gerçekleştiği menfezin kaza öncesi yapılacak ihale kapsamında yer almadığını söyleyen Turhan, “Dolayısıyla bu ödenek ile menfezin arasında ilişki bulunmamaktadır” diye konuştu. Turhan, yeni yol bekçilerinin göreve alınıp alınmayacağı sorusuna yanıt vermezken, “Riskli yerlerin izlenmesi ve olası hadiselerin önüne geçilmesi amacıyla erken uyarı sistemleri ile uyarıcı-alıcı sensör uygulamaları hakkında pilot bölge uygulamalarına başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir” bilgisini verdi.
‘ADALETİN GELMESİNİ İSTİYORUZ’
Turhan, bilirkişi heyetinin TCDD’ye danışmanlık yapan isimlerden seçilmesi konusundaki soruya ise heyetin bakanlık tarafından değil, Cumhuriyet savcıları tarafından resen seçildiğini ifade etti. Bakanın yanıtlarını değerlendiren Aygun, mahkemede bilirkişi heyetinin danışmanlık yaptığı için yeni bilirkişi heyetinin oluşturulmasına karar verdiğini anımsattı. Aygun, şunları dile getirdi: “Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Bilirkişi Heyeti için personel ismi vermemesi gariptir. Olay yerinde keşif yapılarak gerçek sorumluların bulunması gerekiyor. Üniversiteler ise ipe un seriyor. Anlayamadık. Adalet geciktiriliyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu