YPG: Deyr ez Zor'un doğusunu ABD ile Rusya'nın desteğiyle IŞİD'den aldık

YPG, Deyr ez Zor’da IŞİD’e yönelik operasyonlarda ABD’nin yanı sıra Rusya’nın da kendilerine havadan ve lojistik destek verdiğini savundu.

YPG: Deyr ez Zor'un doğusunu ABD ile Rusya'nın desteğiyle IŞİD'den aldık
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2017 - 06:00

Gözler Astana ve Cenevre süreçleriyle birlikte Suriye krizine yönelik siyasi çözüm çabalarına çevriliyken Ankara’nın terör örgütü gördüğü PYD/YPG’ye ilişkin Moskova ve Washington’la görüş farklılıkları sürüyor. ABD’nin desteklediği, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ana bileşeni olan YPG’den dün “Deyr ez Zor’un doğusundaki tüm bölgeleri ABD ve Rusya’nın yardımıyla IŞİD’den aldıkları” açıklaması geldi. Petrol kaynakları ve Irak’a açılan koridor olması nedeniyle stratejik öneme sahip bölgenin IŞİD’den alınması konusunda şu ana kadar ABD’nin desteği biliniyordu ancak Deyr ez Zor’un batısında Suriye ordusuyla birlikte sahada yer alan Rusya’nın doğudaki katkısına ilişkin açıklama yapılmamıştı.

‘Sahada danışmanlık’

Deyrizor kentinin Fırat Nehri'nin doğusunda kalan bölümünün, IŞİD'ten temizlenmesi nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı, Rus general Alex Kim ile YPG'nin sözcüsü Nuri Mahmut yaptı. Rus bayrağı ve YPG flamasının da bulunduğu basın açıklamasında konuşan Mahmut, denetimlerinde bulunan bölgelerin demokratik Suriye'nin parçası olacağını belirterek, "Başta ABD ve Rusya olmak üzere, tüm uluslararası güçlere, Suriye'nin geleceğinin barışçıl ve demokratik bir şekilde inşası ve özgürleştirilen bölgelerin güvenliğinin korunmasının garanti altına alınması çağrısı yapıyoruz" dedi. Açıklamada, operasyonlara ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun yanı sıra Rusya’nın da “havadan ve lojistik destek sağladığı; sahada da koordinasyon, danışmanlık yaptığı” belirtildi. Operasyona Arap aşiretlerin de yardım ettiği duyuruldu. Doğu bölgelerin ele geçirilmesiyle Kürtlerden ve Araplardan oluşan yerel idari meclisler kurulmasının planlandığı savunuldu. Moskova’nın planladığı Suriye Ulusal Kongresi’ne geçen ay PYD’yi davet ettiğini duyurması, ardından Ankara’nın tepkisi üzerine program hazırlığının hâlâ sürdüğü açıklaması dikkat çekmişti. Sonrasında ise Suriye’nin geleceğini konuşmak üzere Soçi’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinden “ortak bir liste üzerinde çalışılacağı” açıklaması gelmişti.

YPG’ye sağladığı silah desteği Ankara’nın sert çıkışlarının hedefinde olan Beyaz Saray ise geçen hafta “Kürt müttefiklerimize askeri destek konusunda yapılması gereken ayarlamaları kapsamlı olarak inceliyoruz” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

‘Kürt bölgesi yok’

Öte yandan Şam yönetimi, “tek taraflı eylem” olarak nitelediği Rojava’daki seçimlere eleştirilerini sürdürüyor. Rudaw’a konuşan Suriye’nin BM Elçisi Beşar Caferi, seçimleri tanımayacaklarını yineledi. Caferi, “Suriye’nin kuzeyinde Kürt bölgesi diye bir şey yok, buralar Suriye toprağı. Suriyeli Kürtlerin yaşadığı Suriye toprakları vardır” ifadesini kullandı.

Geçen hafta sekizinci turu başlayan Cenevre görüşmelerine katılan Şam heyetinin, muhalefetin “Esad’sız geçiş” ısrarı nedeniyle haftasonu istişarede bulunmak üzere Suriye’ye dönmesi sonrasında ise gözler bugünkü görüşmelerin seyrinde. BM bu turun 15 Aralık’a kadar süreceğini duyurmuştu. Bu arada dün Şam yakınlarında, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta’ya düzenlenen hava saldırısında 19 sivilin öldüğü savunuldu. Muhalifler bombardımandan Suriye ordusunu sorumlu tuttu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler