Yüksek Yargı tartışması

24 Baro, 19 maddelik ortak bir açıklama yaparak, yargıda yeni düzenlemeler getiren son yasal değişikliklere tepki gösterdi. Barolar iktidarı yargıyı "ele geçirmeye çalışmak" yerine yargıdaki iş yüküne ve kronikleşmiş sorunlara, barolarla işbirliği içinde gerçekli çözümler üretmeye davet etti.

Yüksek Yargı tartışması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.01.2011 - 14:03

Aralarında Ankara ve İstanbul Barolarının da bulunduğu 24 Baro, 19 maddelik ortak bir açıklama yaparak yargıda yeni düzenlemeler getiren son tasarıya tepki gösterdi. Barolar, iktidarın yargıyı "ele geçirmeye çalışmak" yerine, yargıdaki iş yüküne ve kronikleşmiş sorunlara, barolarla işbirliği içinde gerçekçi çözümler üretmesini istedi. Çağdaş bir anayasa da isteyen Baroların açıklamasında, "Tasarıya göre, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, yeni üyelerin de katılımıyla yapılacak seçimle yeniden oluşturulacaktır. Böylece siyasi iktidar bu önemli organı istediği şekilde belirlemiş olacaktır" denildi.
 

19 maddelik açıklama

Baroların açıklamasına, Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, denizli, edirne, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Uşak baroları imza koydu.

"Demokrasi ve Hukuk Devleti İçin Kamuoyuna Duyuru: Çok Geç Olmadan!" başlığıyla yayınlanan ortak açıklamada, "Biz aşağıda imzası olan barolar, demokrasi için bu duyuruyu, çok geç olmadan, duyarlı kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.
 

HSYK iktidarın etkisine açık

12 Eylül referandumunda Anayasa'da yapılan değişikliklerle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) siyasal iktidarın doğrudan ve dolaylı etkisine açık bir şekilde yapılandırıldığı, halkın referandum öncesinde Anayasa değişikliklerinin içeriği ve gerçek amacı konusunda bilgilendirilmediği veya yanlış bilgilendirildiği belirtilen açıklamada, "Sivil toplumu oluşturan hiçbir kesimle uzlaşılmaden alelacele yapılan bu Anayasa değişikliği sonrasında, HSYK, adeta Adalet Bakanlığı'nın bir dairesi haline getirilmiştir, Bundan lonre Yargıtay ve Danıştay da yürütme organına bağımlı kılınmak istenmektedir. Nitekim HSYK kısa bir süre İçinde yaptığı tasarruflarla bu kuşkuları doğrulamış ve güven kaybına nadan olmuştur" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler