Yüksekova'da yine gerginlik

Hakkari'de dün silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in cenazelerinin Yüksekova'ya getirilişi sırasında olaylar çıktı.

Yayınlanma: 07.12.2013 - 14:13
Abone Ol google-news

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu uzun bir konvoyla getirilen cenazeler, binlerce kişi tarafından ilçe girişinde karşılandı.

Cenazelerin karşılanması sırasında bölgede önlem alan polisler ile toplanan grup arasında gerginlik görüldü. Gerginlik sırasında polis basınçlı su ve plastik mermi kullandı. Buradaki olaylar BDP'li yöneticilerin devreye girmesi ile yatıştırıldı. Cenaze aracının yoluna devam etmesi üzerine olaylar sona erdi.

Olaylar sırasında konvoyda bulunan BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın aracına bir minibüs koruma yapması da dikkat çekti. Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in cenazeleri ise Orman Mahallesi'nde bulunan Kışla Camii'ne getirildi. Burada kılınacak cenaze namazı ardından amca-yeğen, ilçedeki Akalın Mezarlığı'da toprağa verilecek. Cenaze törenine, Demirtaş'ın yanı sıra HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncer, BDP Milletvekilleri Esat Canan, Özdal Üçer ve Adil Zozani de katıldı.

Kepenklerin kapalı olduğu Van'ın Başkale İlçesi'nde ise Van'dan gelen cenazeler 100 araçlık bir konvoyla karşılandı. Sabah saatlerinden itibaren cenazelerin Van'dan gelmesini bekleyen ve aralarında Başkale BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, Başkale Belediye Başkanı Eylem Açıkalın'ın da bulunduğu binlerce kişi Başkale belediyesi önünde sloganlar atarak beklemeye başladı. Cenaze konvoyunun ilçeye girmesi ile birlikte kalabalık Van-Hakkari yolunu trafiğe kapattı. Öcalan, posterlerini taşıyan kalabalık, sloganlar eşliğinde belediye önünden ilçe çıkışına kadar yürüyerek cenazeye eşlik etti.

 

Esnaf kepenk kapattı

Hakkari'de 2 kişinin ölmesi ardından, bugün Hakkari kent merkezi ile Yüksekova’da kepenkler açılmadı.

Yüksekova İlçesi’nde dün bir araya gelen yaklaşık 400 kişi, PKK’lılara ait mezarların tahrip edildiğini öne sürerek Orman Mahallesi’ndeki mezarlığa kadar yürüdü. Yürüyüşe katılanlar daha sonra ilçe merkezine dönerek, Cengiz Topel Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması ardından grupta bulunanlar dağılırken, yüzleri kapalı bir grup güvenlik önlemi alan polislere taş atmaya başladı. Polis, gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak göstericileri dağıttı. Ara sokaklara kaçan göstericiler ile polisler arasında kovalamaca başlayınca, esnaf kepenk kapattı.

Olaylar sırasında Eski Cezaevi Kavşağı’nda silah sesleri duyulmaya başlandı. Burada açılan ateş sırasında kurşunların isbet ettiği 34 yaşındaki Veysel İşbilir ile 32 yaşındaki Mehmet Reşit İşbilir ağır yaralandı. Amca- yeğen oldukları belirtilen iki kişi kaldırıldıkları hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


ÖN OTOPSİ RAPORLARI

Dün gece Adli Tıp uzmanları, Van Barosu üyesi avukatlar ve Van Cumhuriyet Savcısı Ahmet Salih Bilge'nin gözetiminde yapılan otopsinin ardından ön otopsi raporu çıktı. Ön otopsi raporlarında Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in de ateşli silah sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

Mehmet Reşit İşbilir'e 6 kurşun isabet etmiş!

Mehmet Reşit İşbilir'e ait ön otopsi raporunda Adli Tıp Uzmanı bilirkişinin beyanında şu ifadelere yer verildi: "Kişinin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı organ yaralanmasına bağlı iç ve dış kanama sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatine ulaşıldı. Cesedin skopi altında görülen çok küçük olan metalik parçalar çıkartılamadı. Cesetten mermi çekirdeği elde edilemedi. Haricen 4, 5 ve 6 noda tespit edilen ateşli silah giriş yaralarının cilt ve cilt atlı bulgulara göre atışların her ne kadar uzak atış mesafesinden yapılmış olduğu düşünülse de alınan cilt parçalarının balistik incelenmesinin yaptırılması gerektiği 1,2 ve 3 nolu ateşli giriş yaraları elbiseli bölgeye isabet ettiği anlaşıldığından atış mesafesinin tayini için üzerinden çıkarılan elbiselerin usulüne uygun olarak saklanarak kriminal incelemesinin yaptırılması gerektiği kanaatindeyiz."

Veysel İşbilir' ait ön otopsi raporunda ise Adli Tıp Uzmanı bilirkişinin beyanında şu ifadelere yer verildi: "Kişinin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı mandibula ve servikal omur kırıkları ile birlikte medilasipünal hasarı kanama ve büyük damar kanamasından meydana gelen iç ve dış kanama sonucu meydana gelmiş olduğu kanaatine varıldı. Cesetten herhangi bir mermi çekirdeği elde edilemediği haricen 1 noda giren mermi çekirdeğinin sağdan sola ve yukarında aşağıya seyirle haricen 2 noda belirtilen yerden vücudu terk ettiği kanaatindeyiz"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler