Yunanistan'da kabine değişiyor
Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu, Yunan televizyonlarında yayınlanan açıklamasında, yeni bir kabine açıklayacağını ve hemen ardından güvenoyu isteyeceğini söyledi.
Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu açıklamasında, "Şimdi sorumluluk alma zamanıdır" dedi. Papandeu'nun açıklaması, hükümetin ekonomik politikalarını protesto etmek amacıyla yapılan 24 saatlik genel grev ve protestolar ile Atina merkezindeki Syntagma meydanında dün yaşanan olaylardan sonra gerçekleşti. Dün gündüz saatlerinde, kamu ve özel sektör çalışanlarının katıldığı genel grevin yanı sıra, Atina'da düzenlenen yürüyüşlerde, onbinlerce gösterici, Parlamento binasının etrafında toplanarak, hükümeti istifaya çağırdı.
"Önümüzde zorlu bir müzakere dönemi var"
Papandreu, partisi PASOK'un Parlamento Grubu olağanüstü toplantısında yapacağı konuşma öncesinde milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.
Konuşmasında Papandreu, ülkenin kurtuluşu için 20 aydır hükümetinin savaş verdiğini, ülkenin büyük değişikliklere de yol açacak şekilde ayakta kaldığını vurguladı.
Bu çabanın ortak ve milli özellikler taşımasını istediğini, vazifenin partisel değil milli olduğunu ifade eden Başbakan Papandreu, muhalefet partileri ile işbirliği için sürekli önerilerde bulunduğunu, gerekli milli uzlaşının sağlanmasına büyük ağırlık verdiğini dile getirdi.
Anamuhalefet partisinin tüm bu çabaya siyasi ve milli sorumluluk çerçevesinde yaklaşmadığını savunan Papandreu, ülkenin uzun süreli istikrarsızlıkta ve içe dönük tutulduğunu ancak bütçe açığı ile mücadelenin ulusal mesele olduğunu söyledi.
İktidar ile parlamento grubunun sorumluluğu taşıdığını ancak geniş kapsamlı bir uzlaşının müzakerelere ek güç katacağını belirten Papandreu, ''Başka ülke meclisleri Yunanistan'a borç vermeyi oy çoğunluğu ile kabul ederken soruna sahip olan bizim Yunanistan'da anlaşamamamız mümkün değildir'' diye konuştu.
Papandreu, ülkenin menfaatini her şeyin üstünde tuttuğunu bunu da her gün gösterdiğini, PASOK parlamento grubu ile birlikte vazife yolunda ilerleyeceğini söyledi. Ülkenin yıkım ve iflasın eşiğinde olduğu bir zamanda yönetimi aldığını belirten Papandreu, ''Omuzlarımıza başkalarının günahlarını aldık'' dedi.
Papandreu, ''Hayatında, ülke, ekonomi, vatandaş ve değerler için mücadeleler vermeyi öğrendiğini'' de söylerken ''Hepimiz ülke karşısında yaptıklarımızın sorumluluğunu alalım. Sorumluluk vaktidir'' ifadesini kullandı.
Zamanın mücadele verme zamanı olduğunun altını çizen Papandreu, ''Savaş alanından kaçılması lüksü bulunmadığını'' da vurguladı.
Papandreu, iktidarının, bütçe açığı ile mücadele, büyük reformlara gidilmesi ve uluslararası santranç tahtasında Yunanistan'ın kendisine uygun rolü oynayabilmesi hedeflerine sahip olduğunu kaydetti.
AB içinde de krizin ele alınış tarzında birtakım yanlışlıklar olduğunu söyleyen Papandreu, ''ülkemiz için doğru olan çözüm Avrupa için de doğru çözüm olacaktır'' dedi.
Papandreu, Yunanistan'ın önünde zorlu bir müzakere dönemi bulunduğunu da söyledi.
''Yunanistan'ı değiştirmek yükümlülüğümüzdür'' diyen Papandreu, bundan geri adım atılmayacağını vurguladı.
Papandreu, çok zor koşullar altında, çok kısa sürede, çok şeyler yapıldığını da ifade ederken ''Yanlışlıklar da yaptık, bunun bilincindeyiz. Ama hep birlikte halkın istediği büyük değişikliklere gideceğiz'' dedi.
Halkın acı ve öfkesini anlayarak paylaştığını da vurgulayan Papandreu, Yunanistan'ın kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini ve bu güce sahip olduğunu belirtti.
Başbakan Papandreu, dün gece geç saatlerde halka seslenerek yeni kabine kuracağını ve Parlamentodan güvenoyu isteyeceğini ifade etmişti.
Papandreu'nun kabinesini yenilemesi öncesinde, bugün öğle saatlerinde, Kilkis milletvekili Yorgo Floridis ile Larissa milletvekili Ektor Nasiokas milletvekilliğinden istifa etmişti.
Floridis'in milletvekilliğinden istifası üzerine aynı seçim bölgesinde ilk yedek seçilen Yannis Frangidis'in milletvekilli olmasıyla sandalye PASOK'ta kalmış oldu.
Medya, PASOK Parlamento Grubu'ndaki çalkantıların gölgesinde kabine değişikliğine gidildiğini, bazı PASOK milletvekillerinin, yeni kabine kurulması yönünde atılan adımlar sonrasında parti liderliğini sorguladıklarını, parti içinde Başbakan Papandreu'yu destekleyenler ve desteklemeyenlerin iki grup oluşturduğunu da haberleştirmişti.
PASOK Parlamento Grubu toplantısının bitmesinin ardından yeni kabinenin açıklanması bekleniyor.
Eylemler günlerdir sürüyor
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu(GSEE), Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği'nin (PAME) çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine, kendilerini "kızgın vatandaşlar" olarak adlandıran ve 20 günü aşkın bir süredir Atina'nın merkezindeki Syntagma meydanında toplanarak, barışçıl protesto eylemlerini sürdüren politik partiler ile sendikalardan bağımsız olduklarını vurgulayan gruplar da destek verdiler.
"Doğrudan demokrasi, şimdi" sloganıyla, toplumun her kesiminden ve yaş grubundan sade Yunan vatandaşlarının, İspanya'daki protestolardan ilham alarak, sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenmeleriyle 25 Mayıs'ta başlayan hareket çerçevesinde, hükümetin tasarruf önlemler paketine ilişkin Parlamento'daki görüşmeleri Meclis binasını kuşatarak, engellemeye çalışma girişimleri, dün polis tarafından engellendi.
Öte yandan, göstericilerden bazıları saatlerce polisle çatışırken, bazı küçük grupların da kendi aralarında çatışmaları dikkat çekti. Dün öğlen saatlerinde, Başbakan Yorgos Papandreu'nun, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile olağandışı görüşme yapması erken seçim senaryolarını da gündeme getirdi. Papandreu, görüşme öncesinde, ülkenin "kritik anlar" yaşadığını söyledi ve krizden çıkış için uzlaşma gerektiğini belirtti. Sabahın erken saatlerinde genel greve katılan, ancak sonradan yeniden yayın yapmaya başlayan basın yayın organlarının bazıları, Başbakan Papandreu'nun muhalefet parti liderleri ile görüşerek günün ilerleyen saatlerinde bir değerlendirme yapacağını duyurdular. Akşam saatlerine kadar dikkatler, Papandreu'nun ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras ile yaptığı görüşmelere odaklandı. Yunan basını, görüşmelerde, Papandreu'nun, ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik krizden çıkması için çalışacak geniş tabanlı bir koalisyon ya da kapsamlı işbirliği önerisi getirdiğini, ancak buna bazı PASOK parti üyelerinin karşı çıktığına ilişkin yorumlar yaptılar.
Yunan Televizyon kanallarının haberlerinde, Samaras'ın sözkonusu teklifi reddetmediği, ancak Papandreu'nun başbakan olmasının mümkün olmadığı yolundaki düşüncesini dile getirdiği de kaydedildi. Başbakan Papandreu liderliğindeki PASOK, 300 sandalyeli Parlamento'daki çoğunluğunu sadece 5 sandalye farkla sürdürüyor. Salı günü, PASOK milletvekillerinden Georges Lianis partisinden istifa etti, bir diğer milletvekili de Temmuz başına kadar meclisten geçirilmesi planlanan önlemler paketinin aleyhinde oy kullanacağını açıkladı.
Ülkede normal seçim tarihi Ekim 2013, ancak ekonomide yaşanan çöküntü ve halkın giderek artan tepkisi Papandreu hükümetini istifanın eşiğine getirdi. Yunan basını, Papandreu'nun kemer sıkma önlemlerini Parlamento'dan geçirememesi durumunda önümüzdeki ay erken seçime gitme olasılığının yüksek olduğunu belirtmişti. Dün, meclisteki ekonomi komisyonunda tartışılmaya açılan orta vadeli önlemler, borç batağından çıkamayan ülkenin, geçen yıl iflasın eşiğine gelmesinin ardından, hükümetin, Euro bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanan toplam 110 milyar euro tutarındaki kredi paketi çerçevesinde aldığı tasarruf kararlarının devamını oluşturuyor.
PASOK hükümetinin 28 milyar Euro tutarındaki beş yıllık tasarruf önlemleri paketi uygulanmazsa, ülkenin, IMF ve AB kaynaklı kredi paketinden yararlanmayı sürdüremeyeceğine ilişkin yorumlar bir süredir gündemdeydi. Ancak IMF, 3 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın ekonomik programının finansmanına ilişkin görüşmeler önümüzdeki haftalarda yer alacak. Bu süreç tamamlandığında ve IMF İcra Direktörler Kurulu ile Eurogrup'un onayının ardından yeni kredi dilimi büyük olasılıkla Temmuz başında serbest bırakılacak" dedi.
Yunanistan'a olası bir ikinci bir yardım paketinin, AB Bakanlar Konseyi'nin 23-24 Haziran'da yapacakları toplantılarda da gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak şimdi, ülkedeki politik durumun yarattığı belirsizliğin, bu toplantılara nasıl bir etkisi olacağı da merak konusu oldu.
İktidar partisinin 2 milletvekili istifa etti
Yunanistan'da iktidardaki PASOK Partisi'nden iki milletvekilinin görevlerinden istifa ettiği bildirildi. Yunan medyası, bugün yeni kabine kuracağını açıklayan Başbakan Yorgo Papandreu'nun kabinesini açıklamadan önce, Kilkis milletvekili Yorgo Floridis ile Larissa milletvekili Ektor Nasiokas'ın görevlerinden istifa ettiklerini duyurdu. Başbakan Papandreu, dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, bugün yeni kabine kurarak, parlamentodan güvenoyu isteyeceğini söylemişti.
Yunan basını, Yunanistan'daki mali krizin aşılması yönünde ana muhalefet ve muhalefet partileri liderleriyle görüşen Papandreu'nun, geniş tabanlı koalisyona gitmeyeceğini, kabinesinde köklü değişiklikler yapacağını duyurmuşlardı.
Koalisyon önerisi hakkında da konuşan Papandreu ise muhalefet partileri ile işbirliği için sürekli önerilerde bulunduğunu, gerekli milli uzlaşının sağlanması için tüm parti liderlerine yeni öneriler ile gittiğini dile getirmiş, bu tutumuna karşın, ana muhalefet partisinin tüm bu çabayı siyasi ve milli sorumluluk çerçevesinde ele almadığını söylemişti.
PASOK Parlamento Grubu olağanüstü toplanacak
Yunanistan'da iktidardaki PASOK Partisi parlamento grubunun olağanüstü toplanacağı bildirildi. Yunaün medyası, bazı PASOK milletvekillerinin, yeni kabine kurulması yönünde atılan adımlar sonrasında parti liderliğini sorguladıklarını, parti içinde Başbakan Yorgo Papandreu'yu destekleyenler ve desteklemeyenlerin iki grup oluşturduğunu kaydetti. Yunanistan'da dün yeni kabine kuracağını açıklayan Başbakan Yorgo Papandreu'nun bu açıklamasından sonra, bugün öğle saatlerinde iktidar partisinden Kilkis milletvekili Yorgo Floridis ile Larissa milletvekili Ektor Nasiokas görevlerinden istifa etmişlerdi.
Öte yandan, gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın da tedirgin olduğunu belirten Yunan devlet televizyonu NET, Papulyas'ın mali krizin demokrasi krizine dönüşmemesi çağrısında bulunduğunu duyurdu. Yunanistan'da, hükümetin ekonomi politikasına karşı tepkiler her geçen gün artarken, PASOK'tan 16 milletvekili Başbakan Papandreu'ya Haziran ayı başında gönderdikleri mektupta, bir yıldır devam eden kemer sıkma politikasının niçin sonuç vermediğini ve AB-Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile imzalanacak yeni memorandumun ne gibi yeni önlemler içereceğini açıklamasını istemişlerdi.
Basın, muhalefetin yanı sıra iktidar milletvekilleri tarafından da sert eleştirilere maruz kalan hükümetin orta vadeli bütçe planının parlamentoda onaylanmaması halinde, 24 Temmuz'da erken seçim ihtimali bulunduğunu yazmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu