Yurtta Atatürk özlemi

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ölümünün 71. yılında yurtta düzenlenen törenlerle anıldı. Törenlerde özlemin yanı sıra yurttaşların hükümeti protestoları ve sert mesajları da dikkat çekti.

Yayınlanma: 10.11.2009 - 08:30
Abone Ol google-news

Atatürk, ölümünün 71. yıldönümünde tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İzmir

İzmir'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikal edişinin 71. yılı dolayısıyla çok sayıda vatandaşın katılımıyla 2. Atatürk'e Saygı Yürüyüşü yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüş, 1. Kordon'da, Alsancak İskelesi ile Cumhuriyet Meydanı arasında gerçekleştirildi.

Yürüyüşe Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, CHP il ve ilçe yöneticileri ile binlerce yurttaş katıldı.

Alsancak İskelesi önünden, büyük boy Türk Bayrağı ve Atatürk resmi arkasında Onuncu Yıl Marşı'nı söyleyerek yürüyüşe geçen grup, güzergah boyunca ''Ne Mutlu Türküm Diyene'', ''Mustafa Kemal'in Askerleriyiz'', ''Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez'' ve ''Ne ABD, Ne AB Tam Bağımsız Türkiye'' sloganları attı.

Yürüyüşte, 1. Kordon'da yer alan Yunanistan ve Federal Almanya Cumhuriyeti hükümetlerinin kullanımına tahsisli eski konsolosluk binalarında ülke bayraklarının yarıya indirildiği gözlendi.

Aynı bölgede yer alan kapalı durumdaki Fransa Konsolosluk binasındaki Fransız Bayrağı'nın ise yarıya indirilmemiş olması, yürüyüş sırasında bunu fark eden bir grup tarafından ıslıklarla protesto edildi.

Çeşitli marşlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi.
Cumhuriyet Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu'nca marşlarla karşılanan katılımcılar, Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu.

Atatürk'e Saygı Yürüyüşü'nün bitiminde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmamasına bazı yurttaşlar tepki gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Atatürk'ün ölüm yılı dolayısıyla sabah düzenlenen törende, meydandaki bayrakların İstiklal Marşı okunarak yarıya indirildiğini, kural gereği Türk Bayrağı yarıya indirilmiş haldeyken İstiklal Marşı'nın okunamayacağını anlattı.

Atatürk'ün Türk milletine bıraktığı en büyük mirasın Cumhuriyet olduğunu ifade eden Kocaoğlu, şunları kaydetti:
''Bu büyük mirası titizlikle korumak ve geliştirmek, tıpkı onun yaptığı gibi gelecek kuşaklara onurla teslim etmektir, görevimiz. Bu görevi yerine getirirken esin kaynağımız ve çalışma gücümüz de kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk ve devrimlerindendir. Bugün ülkemizde ve dünyada yaşananlar onun öngörülerinde ne kadar haklı olduğunu kanıtlamakta ve yol gösterici kimliğini pekiştirmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendini tarihle kanıtlamıştır ve kanıtlamayı da sürdürecektir. O nedenle umutsuzluğa, yılgınlığa ve teslimiyete düşmemiz için hiçbir neden yoktur.''


Aydın

Aydın'da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılında düzenlenen törenlerle anıldı. Atatürk Meydan'ındaki Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, Atatürk'ün kendi sesinden 10. Yıl Nutku'nun dinletilmesiyle devam etti.

Saat 09.05'de sirenlerin çalmaya başlamasıyla birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, ardından İstiklal Marşı okundu.

Atatürk Meydan'ındaki anma töreninin ardından, Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Konferans Salonu'nda Süleyman Demirel Anadolu Lisesince düzenlenen anma programı gerçekleştirildi.

Programda, orta öğretim öğrencileri arasında 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Aydın Vali Vekili Mehmet Zeki Koçberber tarafından verildi.

Atatürk'le ilgili çeşitli slayt gösterimlerinin yapıldığı program, öğrenciler tarafından hazırlanan oratoryo gösterisinin sunulmasıyla sona erdi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı dolayısıyla Şanlıurfa Valiliği'nde anma töreni düzenlendi.
Kentteki ilk tören Vali Nuri Okutan, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Taci Kurul ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile diğer ilgililerin Atatürk anıtına çelenk sunmasıyla başladı.

Saat 09.05'te siren sesinin duyulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada Türk Bayrağı yarıya indirildi. Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi ve Yahya Kemal Beyatlı Lisesinde de Atatürk'ü anma etkinlikleri düzenlendi.

 

Antalya

Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılında Antalya'da da anıldı.

Antalya Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtı önünde düzenlenen törene Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin, askeri ve mülki erkan ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Anma töreninde iki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve anıta çelenkler konuldu.

Törenden sonra bir grup şehit yakını, dev Türk bayrağı açarak terör örgütü aleyhine slogan attı. 9 Eylül'de mayına basarak şehit olan Deniz Kaya'nın ablası Ayfer Kaya da, terör örgütüne tepki gösterdi. Grup, ''Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez'', ''Bu bayrak inmez vatan bölünmez, ''Kahrolsun PKK'' sloganları atarak bir süre yürüdü.

 

Kayseri

Kayseri'de Büyük Önder Atatürk, ebediyete intikalinin 71. yılında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtında düzenlenen törenle anıldı.

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı ve Garnizon Komutanı Vekili Tuğgeneral Ali Demiral ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı törende, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen Türk Bayrağı yarıya indirildi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda Kocasinan Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından, ''Atatürk'ü Anma Programı'' düzenlendi.

Programda daha sonra Üsteğmen Gökhan Demiraldı, ''Asker ve Devlet Adamı Atatürk'' konulu bir sunum yaptı. Kocasinan Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan koronun hazırladığı ''Atatürk Oratoryosu''nun sahnelenmesinden sonra, öğrenciler şiirler okudu ve Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.

Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 71. yılı nedeniyle Kayseri'de 5 dağcı, Erciyes Dağı'na saygı tırmanışı yaptı. Dağcılık Federasyonu Kayseri Temsilcisi İsmail Yılmaz başkanlığında Kemal Işıtan, Murat Işıtan, Onur Duman ve Çınar Tektaş adlı dağcılar, gece saat 01.00'de Erciyes Kayak Merkezi'nden hareket edip, Şeytanderesi kulvarını izleyip sabah saat 09.00'da 3 bin 916 metre yükseklikteki zirveye ulaştı. Dağcılar saat 09.05'te zirvede Büyük Önder Atatürk için 5 dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu.


Bursa

Bursa'da, Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, saat 09.05'de sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Bu sırada öndere çekilen bayrak, daha sonra yarıya indirildi.

Törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Törende sirenlerin çalmasının ardından trafik akışı dururken, yurttaşlar otomobillerinden inerek saygı duruşunda bulundu.

Burdur

Burdur Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene, Vali İbrahim Özçimen, diğer yetkililer, yurttaşlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İl Özel İdaresi Sergi Salonu'nda reklamcı Yusuf Çakar'ın 10 Kasım Atatürk Resimleri Sergisi'nin açılışı gerçekleştirildi. Nurcihan Velicangil Kültür Merkezi'nde, Burdur Kız Teknik ve Meslek lisesinin hazırladığı programda da, Atatürk'ün hayatı anlatıldı, Atatürk Oratoryosu sahnelendi ve okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü önündeki törende de Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törende, üniversitenin ana sınıfı öğrencileri de yer aldı. Göğüslerine Atatürk resmi yapıştırılan minik öğrencilerden bazıları saygı duruşu sırasında asker selamı verdi.

Eskişehir

Eskişehir'de Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, sirenlerin çalınması ile saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu, Türk bayrağı yarıya indirildi. Törende Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Nutku dinletildi.

Törene Vali Mehmet Kılıçlar, Garnizon ve 1'inci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvekili Fehmi Murat Sönmez, Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, askeri ve mülki erkan, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

Kars

Kars'ta Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenkler sunuldu. Vali Ahmet Kara, diğer yetkililer, yurttaşlar ve öğrencilerin katıldığı törende, siren eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi.

Anma etkinlikleri daha sonra Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından 10. Yıl Nutku, Gençliğe Hitabe ve Gençliğin Ata'ya Cevabı okundu. Tören, Atatürk Oratoryosu'nun sahnelenmesi ve Atatürk'ün sevdiği şarkıların söylenmesinin ardından sona erdi.


Malatya

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. yılında Malatya'da da törenle anıldı.
Atatürk Caddesi'nde bulunan Atatürk Anıtı'na valilik, belediye ve 2. Ordu Komutanlığının çelenklerinin konulmasının ardından, Atatürk'ün öldüğü saat olan 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Vali Ulvi Saran, anıt defterini imzaladı.


Şırnak

Cumhuriyet Meydanı'nda Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın katıldığı törende, anıta çelenk konuldu. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenler çalınarak, bayraklar yarıya indirildi ve saygı duruşunda bulunuldu.

Anma programına Şırnak Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda devam edildi.

Mardin

Mardin Cumhuriyet alanında Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sirenler çaldı ve bayraklar yarıya indirildi.

Anma törenine Vali Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selim Mert, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu. Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, öğrenci, öğretmen ve çok sayıda yurttaş katıldı

Cumhuriyet Alanı'ndaki etkinliklerin ardından, Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda devam eden törende, Topçu Yüzbaşı Üzeyir Durmuş, Atatürk'ün askeri kişiliğini anlattı.
Tören, öğrenciler şiir okumasının ardından sona erdi.

Batman

Batman Valiliği önünde düzenlenen anma törenine Batman Valisi Ahmet Turhan, Jandarma Bölge komutanı Tuğgeneral Vahdettin Bereceli, Belediye Başkanı Nejdet Atalay ile kamu kurum ve kuruluş ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bayraklar yarıya indirildi. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasının ardından, tören İl Kültür Müdürlüğü Fuaye Salonu'nda ''Atatürk Kitapları'' sergisinin gezilmesi ve konferans ile devam etti.

Siirt

Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, bayraklar yarıya indirilerek, sirenler çalındı.

Halk Eğitim Merkezi'nde devam eden törende, konuşan 3. Komando Tugay Komutanlığında görevli Yüzbaşı Özgür Solakoğlu, Atatürk'ün liderlik vasfını anlattı.

Öğrencilerin şiirlerini okumasının ardından 14 Eylül Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin oratoryosu ile devam eden program Takasbank Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin seslendirdiği Atatürk'ün sevdiği türkü ve marşların seslendirilmesi ile sona erdi.
Programın ardından ''Atatürk Resimleri'' sergisi gezildi.


Ordu

Ordu'da Şarkiye Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı'nın önünde tören düzenlendi. Törende, Vali Orhan Düzgün, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Buradaki törenin ardından, Vali Düzgün başkanlığındaki heyet, Fatih Anadolu Lisesi'nce Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programına katıldı.

Samsun

Samsun'da ilk olarak Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Atatürk'ün 71 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde Milli Piyango Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü gerçekleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, programda, Büyük Önder Atatürk'ü ölümünün 71. yıl dönümünde bir kez saygı ve rahmetle andıklarını söyledi.

Törenlere Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ömer Bayraklı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Sıvas

Sıvas'ta, Vali Ali Kolat, Garnizon Komutan Vekili Piyade Kıdemli Albay Barbaros Tütün, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve diğer bazı kuruluşların temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Vali Kolat'ın şeref defterini imzalamasının ardından Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törenlere geçildi.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Ali Ekber Şahin'in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Asiye Gümüşbaş adlı öğrenci Atatürk'ün hayatı konulu sunum yaptı.

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) düzenlenen anma töreni ise ''Ata'ya Saygı Yürüyüşü'' ile başladı. Eğitim Fakültesinin önünden kültür merkezine kadar yürüyen öğretim üyeleri, öğrenciler ve personel, daha sonra kültür merkezindeki anma programına katıldı.

Tokat

Tokat'ta Atatürk Anıtı'nın önünde yapılan törenin ardından 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda düzenlenen anma programına geçildi. Gaziosmanpaşa Lisesi öğrencilerinin hazırladığı programda, Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan oyun sergilendi. Törenlere Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.

Ardahan

Ardahan Valiliğinin önündeki Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen törene Vali Mustafa Tekmen, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Belediye Başkanı Faruk Köksoy ile yurttaşlar katıldı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan Ardahan Fen Lisesi tarih öğretmeni Çetin Çimli, Atatürk'ün örnek bir lider olduğunu belirtti.
Çimli, ''Türk milleti binlerce yıllık tarihi boyunca olaylara yön veren, dünya ölçeğinde pek çok devlet adamı yetiştirmiştir. Atatürk fikirleri, düşünce ufkunun genişliği, ileri görüşlülüğü, kararlılığı, cesareti, kahramanlığı ile herkesi kendini hayran bırakmıştır'' dedi.
Tören, şiir okunması ve oratoryoyla sona erdi.


Kırıkkale

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başladı. Saat 09.05'i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.

Anma etkinlikleri Kültür Merkezi Salonu'nda devam etti. İstihbarat Binbaşı İlyas Bayrak ''Bilinmeyen Yönleriyle Atatürk'' konulu konuşmasında Atatürk hakkında bilgiler ve ışık tutacak davranışlarından örnekler verdi.

Manisa

Manisa Cumhuriyet Meydanı Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde düzenlenen törende, kurum ve kuruluşlar anıta çelenk sundu.

Protokol üyeleri ve törene katılanlar daha sonra 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bu esnada bütün araçlar klaksonlarını, iş yerleri sirenlerini çaldı.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, yetkililer,öğretmen, öğrenci ve yurttaşların katıldığı törende, İstiklal Marşı okundu. Bu sırada Türk bayrağı göndere çekildi, daha sonra yarıya indirildi.

Uşak

Uşak, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende, kurum ve kuruluşlar anıta çelenk sundu.

Protokol üyeleri ve törene katılanlar daha sonra 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bu esnada bütün araçlar klaksonlarını, iş yerleri sirenlerini çaldı.

Uşak Valisi Özdemir Çakacak, yetkililer, öğretmenler, öğrenciler ve yurttaşların katıldığı törende, İstiklal Marşı okundu. Bu sırada Türk bayrağı göndere çekildi, daha sonra yarıya indirildi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki anma programında ise Uşak İl Jandarma Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan ''Atatürk'ün Askeri Kişiliği ve Hayatı'' konulu slayt gösterisi sunuldu, Uşak Lisesi öğrencileri tarafından ''Atatürk Orotoryosu'' sahnelendi. Program Atatürk Belgeseli'nin izlenmesi ile son buldu.

Rize

Rize'de düzenlenen törene Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Garnizon Komutanı Albay Turhan Talu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Buradaki tören, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de Sivil Savunma Müdürlüğünce çaldırılan 2 dakikalık siren sesi eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve bayrakların yarıya indirilmesi ile sona erdi.

Ardından İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, ''Atatürk'' konulu fotoğraf ve kitap sergisi açıldı.


Bitlis

Bitlis'te, Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören Atatürk Anıtı'na anıta çelenklerin sunulmasıyla başladı. Meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Bitlis Kültür Merkezi'ne geçildi. Yapılan konuşmaların ardından, öğrenciler Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi.


Isparta

Isparta'da Kültür Sineması'nda düzenlenen törende konuşan Vali Ali Haydar Öner, Atatürk'ün en büyük devrimci, milliyetçi olduğunu belirterek, ''Manevi değerlere bağlıydı, onu koruyan, kollayan bir liderdi'' dedi.

Vali Öner, Hükümet Meydanı'nda düzenlenen törende de bayrakların eşit hizada göndere çekilmesi konusunda hassas davranılması gerektiğini bildirdi. Program, 10. Yıl Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

Zonguldak

Zonguldak'ta valilik önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saat 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu, gönderdeki Türk bayrakları yarıya kadar indirildi. Sirenlerin çalmasıyla araçlarından inen yurttaşlar da saygı duruşunda bulundu.

Atatürk Kültür Merkezi Salonu'nda Atatürk fotoğraflarının yer aldığı serginin açılmasının ardından Fener Lisesi öğrencilerinin hazırladığı programla anma etkinliklerine devam edildi.

''Atatürk Oratoryosu''nu sergileyen öğrenciler, konuklardan büyük alkış aldı. Etkinliği Zonguldak Valisi Erdal Ata, 3. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve öğrenciler izledi.

Bartın

Bartın'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşundu bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Bartın Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Salonu'ndaki törende, Büyük Önder Atatürk'ün ölümünün 71. yılı dolayısıyla düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler eserlerini okudu.
Öğrencilere protokol üyelerince ödüllerin verilmesinin ardından Hendekyanı İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından Atatürk kıyafetleri defilesi yapıldı. Anma etkinliği, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata'ya Cevabı'nın okunmasıyla sona erdi.

Karabük

Karabük'te, Yenişehir Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra, Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezi'nde anma töreni düzenlendi. Öğrenciler ''Atatürk'le Bir Ömür'' ve ''Mavi Gözlerin Son Uykusu'' adlı oratoryo sunduktan sonra kahramanlık türküleri seslendirdi.

 

Artvin

Artvin'de Valilik Meydanı'ndaki anma töreni, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem, Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Cafer Güven Kara, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Maksut Karakulak, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Baro Başkanı İzzet Varan, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler, oda ve dernek başkanları, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Buradaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve bayrakların yarıya indirilmesiyle sona erdi. Çelenk sunma töreninin ardından Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, Artvin Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yusuf Çakır günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Jandarma Başçavuş Hüseyin Mete tarafından Atatürk'ün askeri yönünün sinevizyon gösterisi eşliğinde anlatıldığı programda, Anadolu Lisesi öğrencilerince Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi. Program, ''10 Kasım'' dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
 

Tekirdağ

Tekirdağ'da Cumhuriyet alanında düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Tekirdağ Belediye Kültür Merkezinde, Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesince hazırlanan 10 Kasım Atatürk'ü anma programı gerçekleştirildi. Atatürk'ün askeri kişiliği hakkında bilgilerin de verildiği programda okul öğrencileri tarafından Atatürk'ün hayatı canlandırıldı.

Elazığ

Elazığ'da Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, anıta çelenk bırakılmasının ardında, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenler çalınarak, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Elazığ Öğretmen Evinde devam eden törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Kurmay Binbaşı İlhan Karaküçük, Atatürkçülüğün, Türk kurtuluş savaşı ile doğmuş bir yandan dış güçlere karşı, diğer yandan da bu dış güçlerle iş birliği içine girmiş olan imparatorluk yöneticileri ve onların yerli işbirlikçilerine karşı yürütülen mücadeleyle başladığını söyledi.

Giresun

Giresun Ata Park'ta düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na Giresun Valisi Mustafa Yaman, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Güler, Belediye Başkanı Kerim Aksu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin çelenk koymasıyla başladı.

Buradaki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi. Giresun Özel İdare Kültür Sitesinde düzenlenen program ise öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin çeşitli şiir ve kompozisyonların okunmasıyla başladı. Anma töreni, Jandarma Kurmay Binbaşı Burçin Büyükikiz'in 'Atatürk' konulu sunumunun ardından Abacıbükü İlköğretim Okulu öğrencilerinin sahneledikleri oratoryo ile sona erdi.

Çankırı

Çankırı'da Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenler çaldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Alandaki törenin ardından Çankırı Nevzat Ayaz Öğretmen Lisesi'nin hazırladığı törene geçildi. Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki tören, Atatürk'ün kendi sesinden 10. Yıl Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Piyade Üsteğmen Hakan Yazıcı, Atatürk'ün asker kişiliğini anlattı.

Günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunmasından sonra, öğrenciler tarafından Atatürk'ün hayatı ve zaferleri anlatıldı. Program, Vali Uzun'un öğrencileri tebrik etmesinin ardından son buldu.

Bilecik

Bilecik'te Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Vali Musa Çolak ve beraberindekiler, 2 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okudu. Tören, Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan anma programıyla devam etti.

6 Eylül Kültür Merkezinde düzenlenen törene, Vali Musa Çolak, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Şafak Karakoç, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Yılmaz, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ramazan Akyol, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Aker, daire müdürleri, askeri erkan, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, Atatürk'ün büyük bir asker, devlet adamı ve diplomat olduğu kadar eğitim alanında da milletin çağ değiştirmesini, atılım yapmasını sağlayan büyük bir önder olduğunu söyledi.

Tören, Atatürk'ün askeri kimliği, yaşam öyküsünün seslendirilmesi, sevdiği türkülerin okunması, sinevizyon gösterisi ve şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK ANILDI

İSTANBUL ATA'YI ANDI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler