Yurttaşa iyi haber (10.03.2010)

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sebze ve meyve ticaretini düzenleyen tasarının, ürünlerin kayıt altına alınmasını ve malların tüketici birlikleriyle pazarlara ulaşabilmesine imkan verdiğini belirterek, bu nedenle fiyatlarda ucuzlama olabileceğini söyledi.

Yurttaşa iyi haber (10.03.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.03.2010 - 14:14

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TBMM Genel Kurulu'nda, temel yasa olarak görüşülen, sebze ve meyve ticaretini düzenleyen yasa tasarısının 1. bölümü üzerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sebze ve meyve piyasasında fiyatların yüksekliğini, bu sektörün mevsim şartlarından etkilenmesine bağlayan Ergün, ''Mevsimselliği bir kenarda tutarsak, spekülasyonlar varsa, elbette bunlar denetlenmeli'' dedi.

Tasarıyla işlem maliyetlerinin düşürüldüğüne işaret eden Ergün, ''Malların kayıt altına alınması ve tüketici birlikleri vasıtasıyla pazarlara kolayca ulaşabilmesine imkan vermesi açısından bir ucuzlama meydana geleceğini, sebze ve meyve fiyatlarında işlem maliyetlerinin azalması, arzın fazlalaşması nedeniyle de bir ucuzlama meydana gelebileceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Ergün, fiyat spekülasyonu yapanlara yönelik de yaptırımlarının olduğunu dile getirdi.
Tasarının yasalaşması halinde, mevcut 195 halin durumunun sorulmasına Ergün, ''Amacımız, halin sayısının az ya da çok olması değil. Bizim amacımız, topluma bu ürünlerin sağlıklı şekilde ulaşması. Halini sağlıklı hale getiremeyen kişiler, bu süre içerisinde elbette tasfiye olacaklardır. AB ülkelerinde 76 hal var, hal sayısının fazlalığı bu işlerin düzgün gittiği anlamına gelmiyor. Umarız, bütün haller sağlıklı olmak için imkanlarını seferber eder. Hal sayısında muhtemelen azalma da meydana gelebilecektir'' karşılığını verdi.

Tasarının, üretici birliklerini güçlendirdiğine dikkati çeken Ergün, tasarının yasalaşmasından sonra ihtiyaç görülmesi halinde, üretici birlikleri kanununda da bazı değişiklikler olabileceğini kaydetti.

''Sınıfta kaldı"


Tasarının 1. Bölümü üzerinde CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Muğla Milletvekili Gürol Ergin, düzenlemenin, ihtiyacı giderdiğini ve yararlı olduğunu söyledi.

Hal Yasası'nın Meclis'te görüşüldüğünü ancak büyük mağazalara ilişkin düzenlemenin gündeme gelmediğini ifade eden Ergin, ''Bunu hangi güçler engelliyor?'' diye sordu.
Türkiye'nin ihraç ettiği bazı ürünlerin, ilaç kalıntısı nedeniyle iade edildiğini ileri süren Ergin, Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın üretim ve denetimde üst üste sınıfta kaldığını savundu. Ergin, ''Dışarıya gönderilen ürünler zehirli olur da iç piyasada olmaz mı? Avrupa'nın yemediği, Türk halkına yedirilir mi?'' dedi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da tasarının, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki uçurumu kapatmayacağını öne sürdü.

Işık, tasarının, sektörde, büyük şirketlerin tekelleşmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de tasarının, hal esnafının sorunlarını dikkate almadığını, hal komisyoncularının, hipermarketlerin birer elemanı durumuna düşeceğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler