Zarar gören üreticinin borcu ertelensin
Üreticiyi yağış, fırtına, don, sel, dolu gibi risklere karşı tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyaran Türkiye Ziraat Odaları Birliği, kuraklık nedeniyle ürünlerin yüzde 100 zarar gördüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hükümetin, kuraklık yaşayan çiftçilerin kredi borçlarını ertelemesini ve tohumluk yardımı yapmasını istedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, üreticiyi yağış, fırtına, don, sel, dolu gibi risklere karşı tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı. Haziran ayı yağışlarının normalin altında seyrettiğini dile getiren Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bazı ilçelerinde kuraklık zarar oranının yüzde 100'e kadar çıktığına dikkat çekti. Bayraktar, kuraklığın devlet destekli tarım sigortaları kapsamında olmadığını hatırlatarak, Hükümetten kuraklık yaşayan çiftçilerin kredi borçlarını ertelemesini ve tohumluk yardımı yapmasını istedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı yöreleri dışında, Ekim 2008-Haziran 2009 ayları arasında gerçekleşen yağışların ardından tarımsal kuraklık yaşanmadığına dikkat çeken Bayraktar, "Bu yıl gerçekleşen yağışlar, son iki yıldır Türkiye'de tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklığın bu yıl yaşanmadığını gösteriyor. Yağışlar iki yıldan sonra normallerin üzerine çıkmıştır. Ancak, 9 aylık gerçekleşen kümülatif yağışlar dikkate alındığında, Doğu Anadolu Bölgesinde ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde normalin gerisinde kalmıştır. Ziraat Odalarımızdan alınan bilgilere göre, Mardin Merkez, Kızıltepe, Derik, Mazıdağı, Nusaybin ilçeleri, Şanlıurfa Suruç, Harran, Ceylanpınar ilçeleri ve Kilis Elbeyli ilçesi ile Gaziantep Oğuzeli-Barak ilçesi kuraklık yaşamaktadır. Mardin İli Hasar tespit komisyonu tarafından gerçekleştirilen çalışma sonucunda Mardin Merkez, Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Yeşilli, Savur Mazıdağı ilçelerinde toplam 272 köyde on bin 522 çiftçi kuraklıktan zarar görmüştür. Kuraklıktan dolayı buğday, arpa ve kırmızı mercimek ürünleri zarar görmüştür. Zarar oranları yüzde 20-100 arasında değişmektedir. Şanlıurfa Suruç ilçesinde yüzde 20-80 arasında, Harran ilçesinde yüzde 90'a varan oranlarda buğday, mercimek ve arpa zarar görmüştür. Gaziantep Oğuzeli-Barak ilçesinde yüzde 100'e varan oranlarda Kilis Elbeyli İlçesinde ise yüzde 70'in üzerinde buğday, arpa ve kırmızı mercimek zarar görmüştür. Şanlıurfa Ceylanpınar İlçesinde TİGEM'e bağlı tarım işletmesinde kuru tarım yapılan yaklaşık 500 bin dekar alanda üretimi gerçekleştirilen buğday ve kırmızı mercimek ürünlerinde yüzde 100'e varan oranlarda zarar bulunmaktadır" denildi.
Bayraktar, İç Anadolu ve Marmara Bölgesi'nde ise dolu yağışının ekinlere zarar verdiğini belirtti. Güneydoğu Anadolu bölgesinin bazı ilçelerinde yaşanan kuraklığın yanı sıra Haziran ayında gerçekleşen yağışların meydana getirdiği sel ve dolu yağışlarının gerçekleşmesi diğer bazı ilçelerinde tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, sel ve dolu zararının en fazla İç Anadolu Bölgesinde Ankara, Çorum, Tokat, Amasya, Yozgat; Marmara Bölgesinde Tekirdağ ve Kırklareli; Ege Bölgesinde ise Manisa ilinin bazı ilçelerinde gerçekleştiğini kaydetti. Bu illerde sel ve dolu yağışından en fazla buğday ve arpanın etkilendiğini, kavun, şekerpancarı, üzüm ve sebze ürünlerinin önemli zararlar gördüğünü ifade eden Bayraktar açıklamasında şu tespitlerde bulundu:"Hasat dönemine yakın tarihte oluşan dolu zararı buğday ve arpalarda verim kayıplarına sebep olmuştur. Meyve ve sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığı Bursa, İzmir, Balıkesir illerinde gerçekleşen dolu yağışı ise kiraz, armut, şeftali, domates gibi ürünlere zarar vermiştir. Hasada yakın zamanda meyve ve sebze ürünlerinde dolu yağışı kalite ve verim kaybına neden olmaktadır. Üstü açık fabrika olarak değerlendirilen tarım sektörü, her yıl çeşitli il ve ilçelerde kuraklık, zamansız gerçekleşen yağışlar, fırtına, don, sel, dolu gibi risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Haziran ayında gerçekleşen dolu yağışı devlet destekli tarım sigortası kapsamındaki riskler arasındadır. Doluya karşı sigorta yaptıran üreticilerin zararları karşılanmaktadır. Bu nedenle tarım sigortası kapsamında olan risklere karşı üreticilerin mutlaka sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları, kendi kayıplarının karşılanmasının yanı sıra, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından da önem taşımaktadır."
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu