Zeytinde artış tanıtıma yöneltti

Zeytin ağacı varlığındaki iki katlık artışla Türkiye'nin gelecek 5 yıllık süreçte zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine yükselmesi beklentisi nedeniyle, tüketimi artırmaya yönelik tanıtım çalışmasına hız verildi

28 Ekim 2012 Pazar, 12:16
Abone Ol google-news

Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği bünyesindeki Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 90 milyondan 180 milyona çıkan zeytin ağacı varlığıyla Türkiye'nin gelecek 5 yıllık süreçte zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine yerleşmesi beklentisi nedeniyle yurt içi ve yurt dışında tüketimi artırmaya yönelik tanıtım çalışmalarına hız verdi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, zeytin ağacı varlığını son dönemde 90 milyondan 180 milyona çıkartan Türkiye'de, gelecek 5 yıllık süreçte zeytinyağı üretiminin 650 bin tona, sofralık zeytin üretiminin de 1 milyon 200 bin tona çıkarak, her iki alanda da dünya ikinciliğine yerleşmesi hedefleniyor.

Bu üretim artışıyla pazar sorunu yaşanmaması için harekete geçen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), sektördeki tüketimi artırmak için yurt içinde ve yurt dışında tanıtım çalışmalarını artırdı.

Çin ve Irak, hedef pazarlar

Bu kapsamda 14-16 Kasım 2012 tarihlerinde Çin'de düzenlenecek olan ''Food Hospitality China 2012'' ile 26-29 Kasım 2012 tarihlerinde Irak'ta düzenlenecek ''Agro Food 2012'' fuarlarına katılacak ZZTK, fuarlarda yeni hasat Türk zeytin ve zeytinyağı ürünlerini alıcıların beğenisine sunacak.

ZZTK Başkanı Metin Ölken de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Çin pazarını Türk zeytinyağı sektörünün, Irak pazarını ise sofralık zeytin ihracatçılarının hedef pazarı olarak belirlediklerini kaydederek, bu iki ülkede düzenlenen fuarlara büyük önem verdiklerini söyledi.

Yapılan tanıtım çalışmalarından önceki yıllardan deneyimle başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade eden Ölken, ''Türkiye'nin zeytin ihracat rakamlarının gerilediği bir süreçte, Irak'ta yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucunda Irak'a sofralık zeytin ihracatı geçen sezon yüzde 29 arttı. Zeytinyağında ise geçen sezon Türkiye'nin genel pazardaki ihracatı yüzde 26 artarken, bu dönemde Çin'e yapılan zeytinyağı ihracatında yüzde 70 artış sağladık'' diye konuştu.

İç pazara yönelik tanıtım etkinlikleri

ZZTK'nın ihracatı istikrarlı bir şekilde sürdürmeye çabalamanın yanında kurulduğu günden bu yana iç piyasanın gelişmesine yönelik de çalışma yürüttüğünü belirten Ölken, artan üretimin değerlendirilebilmesine yönelik yurt içinde de çeşitli tanıtım etkinlikleri düzenlendiğini dile getirdi.

Ölken, bu kapsamda yıl sonuna kadar Eskişehir, Trabzon, Konya, Antalya ve Diyarbakır'da zeytin ve zeytinyağı tanıtım ve tadım etkinlikleri gerçekleştireceklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı tüketimi diğer zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkelerin çok altında. Önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte oluşacak 650 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinin tüketilebilmesi için istikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracat yanında güçlü bir iç piyasanın varlığına ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Daha önce İstanbul ve Ankara'da yaptığımız etkinlikleri bu kez Anadolu'ya yayacağız. Türkiye'de kişi başı 1,5 kilogram seviyesinde olan zeytinyağı tüketimini 2 kilograma çıkarmak istiyoruz.''