Zimbabve, 'Kanlı elmasların' satışına izin verdi

Zimbabve'de mahkeme önemli insan hakları ihlallerinin yaşandığı bildirilen madenlerden elde edilen elmasların satışına izin verdi.

Yayınlanma: 27.04.2010 - 13:46
Abone Ol google-news

Hükümetin yayın organı The Herald'ın haberine göre, mahkeme, Kimberley Sertifikasyon Sisteminin (KPCS) onayını beklemeden, İngiliz şirketi African Consolidated Resources'a (ACR) ait 129 bin 400 karat elmasın satışına izin verdi.

Devlet haber ajansı New Ziana'nın bildirdiğine göre de, Madencilik Bakanı Obert Mpofu, KPCS istesin ya da istemesin Zimbabve'nin elmaslardan yararlanma talebini tekrarladı.

KPCS'nin onayını alamayan Zimbabve hükümeti, ordunun insan hakları ihlalleriyle suçlandığı Marange bölgesinde elde edilen toplam 300 bin karat elmasın satışını geçen ocakta askıya almıştı.

Şubatta Yüksek Mahkeme, aynı nedenlerle bu bölgede faaliyet gösteren iki Zimbabve devlet şirketinin elmas çıkarmasını yasaklamıştı.

Kimberley sürecinin soruşturmacıları, askerleri Marange'deki küçük yasadışı madenleri işletenleri şiddet kullanarak bölgeden kovmak ve bölgede çocukları da zorla çalıştırmakla suçluyor.

Silahlı grupların veya çatışmaların finansmanı için yasadışı elde edilen elması dünya pazarından çıkarmayı hedefleyen KPCS, Zimbabve'ye askerleri Marange bölgesinden çıkarması için hazirana kadar süre tanımış, aksi taktirde bu ülkeyi kuruluşun üyeliğinden çıkaracağını açıklamıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler